La 4 ani de la incendiul din clubul bucureștean Colectiv, unele dintre cele mai selecte hoteluri și restaurante din Iași, demonstrează în continuare un dezinteres total față de siguranța clienților care le trec zilnic pragul
Deoarece legea nu impune suspendarea activității pe perioada în care nu există autorizație, localurile își continuă activitatea în speranța că nu se va întâmpla nimic. Pe lista neagră se găsesc locuri selecte din Iași, frecventate de mii de ieșeni.
Multe cluburi și restaurante din Iași funcționează fără autorizația PSI, în cele mai multe cazuri pentru că nu pot respecta normele impuse de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Hanul Dacilor își continuă activitatea și fără AUTORIZAȚIE
În lista locațiilor din Iași care nu respectă legea, după Hotel – Restaurant „La Castel”, „Little Texas” și Hotel „Eden”, urmează „Hanul Dacilor”. În cei 4 ani scurși de la tragedia care a șocat România, reprezentanții acestui restaurant nu au reușit să intre în legalitate.
„Hanul Dacilor” este operat de firma SC HANUL DACILOR SRL. Unicul asociat al SC HANUL DACILOR SRL este Cristina BAGIUREANU, aceasta fiind și administrator.
În incita „Hanul Dacilor”, regăsim camere date spre cazare, un restaurant și o bucătărie.
„Hanul Dacilor” controlat de Direcția de Luptă Antifraudă
Direcția de Luptă Antifraudă a descins în 2014, cu ajutorul a 40 de inspectori, în toate restaurantele de lux din Iași, verificări. Printre restaurantele care au fost în vizorul inspectorilor, s-a regăsit și „Hanul Dacilor”.
La multe din restaurantele verificare s-au constatat fapte de evaziune fiscală, acestea neavând înregistrate în contabilitate veniturile realizate în perioada sărbătorilor.
Cum reușesc localurile să funcționeze fără autorizație ISU?
Restaurantele care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu au ca singură obligație conform Legii nr.28/2018 să afișeze la intrare un anunț prin care clienții sunt informați că respectivul obiectiv funcționează fără autorizație la incendii.
De la 21 ianuarie 2018 a intrat în vigoare Legea nr.28/2018 privind apărarea împotriva incendiilor.
„Beneficiarii investițiilor care vizează construcții publice fără autorizație de securitate la incendiu au obligația să realizeze și să amplaseze panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective, cu următorul conținut, tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu». Nerespectarea obligației de marcare a acestor spații prin realizarea și amplasarea panourilor de înștiințare atrage după sine sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de până la 5.000 lei.”, se arată în lege.
Se presupune că, în eventualitatea producerii unor tragedii, clienții sunt cei care și-au asumat accesarea respectivei locației. Clienții, în cunoștință de cauză au acceptat să folosească serviciile oferite de restaurantul „Hanul Dacilor” în speța de față!
Ce trebuie să conțină dosarul necesar obținerii autorizației de securitate la incendiu
Dosarul pe care un local trebuie să-l depună la ISU pentru a obține autorizație de securitate la incendiu trebuie să conțină peste 20 de documente: cererea, autorizația de construire, avizul de securitate la incendiu, copia după scenariul de securitate la incendiu, plan de situație, schema instalației, scheme electrice, referatul verificatorului de proiect, proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, plan al amenajării, plan de evacuare etc.. Legal, autorizația trebuie să fie emisă în timp de 30 de zile, dacă dosarul este complet.
Cine răspunde în eventualitatea producerii unei tragedii?
Potrivit Legii nr. 33/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.
Reporterii Ziarului „Bună Dimineața Iași”, au oferit posibilitatea transmiterii unui punct de vedere, și conducerii „Hanul Dacilor”.
În acest context, am discutat cu administratorul „Hanul Dacilor”, Cristina BAGIUREANU, care a făcut toate eforturile pentru a mușamaliza subiectul.
„La noi nu mai este necesară autorizația de la ISU, deoarece nu mai deținem mai mult de opt camere spre închiriere”, a răspuns ironic Cristina BAGIUREANU, administratorul „Hanul Dacilor”.
Conform Hotărârii nr. 571/2016 este necesară pregătirea documentației SSM (Securitate și Sănătatea în Muncă) și PSI (Protecția împotriva situațiilor de urgență) pentru locațiile care au activitate cu publicul.