Connect with us

Cât de periculoase sunt MUȘCĂTURILE de TÂNȚARI? Dr. Simona Adumitresei: ”Cei care se știu cu antecedente de șoc anafilactic Epiten-ul este salvator”

Mesaje Publice

Cât de periculoase sunt MUȘCĂTURILE de TÂNȚARI? Dr. Simona Adumitresei: ”Cei care se știu cu antecedente de șoc anafilactic Epiten-ul este salvator”

Suntem încă în plină vară și ne bucurăm cât mai mult de natură de soare și verdeață. Majoritatea sucevenilor își petrec week-end-urile la iarbă verde sau se bucură de plimbările prin pădure.

În această perioadă pericolele pentru sănătatea noastră sunt insectele precum viespile, căpușele, țânțarii, albinele sau puricii

Deși unele mușcături nu sunt periculoase, este bine să știm la ce să ne așteptăm și ce măsuri să luăm în cazul în care apar complicații de la mușcăturile de țânțari.

După o mușcătură de țânțar observăm o umflătură în zona respectivă, dar ulterior se poate întări și înroși, iar dacă avem un sistem imunitar mai slăbit putem avea reacții mult mai severe precum urticaria, zona extinsă roșie sau noduli limfatici inflamați.

Trebuie să știm faptul că țânțarii sunt purtători de agenți patogeni precum virusuri, bacterii și paraziți

În anumite cazuri, foarte rare, reacția alergică poate provoca dureri în corp, cefalee și febră. Trebuie să știm faptul că țânțarii sunt purtători de agenți patogeni precum virusuri, bacterii și paraziți și pot provoca boli severe. Cel mai iritant simptom este mâncărimea (pruritul), care dispare în câteva zile.

Pentru a trata mușcăturile de țânțari ne putem spăla cu apă caldă și săpun. Putem folosi de asemenea și analgezice, antihistaminice sau medicație topică pentru controlul durerii și prurit.

Înțepătura de albină poate produce reacții diferite de la durere temporară până la alergie severă. De cele mai multe ori putem resimți o durere ascuțită la locul înțepăturii, înroșirea și umflarea zonei.

” Avem o patologie destul de amplă la șoc anafilactic însă nu am avut cazuri momentan, dar la păianjeni sunt din ce în ce mai multe reacții urâte cum ar fi blândele și erupțiile și chiar de la o singură înțepătură.

Cei care se știu alergici mai ales la înțepături de albine ar trebui să aibă la ei Epiten care este o adrenalină sub formă injectabilă ca la insulină și este pe autoadministrare, în primele 5-10 minute poate salva viața cu riscul de tahicardie și tot ce urmează administrării de adrenalină.

La mine în trusa de urgențe există și ar trebui să existe și în trusa oamenilor sau cei care merg în călătorii. Cei care se știu cu antecedente de șoc anafilactic Epiten-ul este salvator”, a declarat Simona Adumitresei specialitate Medicină de familie din Fălticeni pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Reacția alergică severă este anafilaxia, prezentă la puține persoane, dar care este amenințătoare de viață și este necesară intervenția imediată a medicului

Reacția alergică severă este anafilaxia, prezentă la puține persoane, dar care este amenințătoare de viață și este necesară intervenția imediată a medicului.

Semnele și simptomele sunt urticaria, reacții cutanate, piele palidă precum și dificultăți în respirație, pulsul rapid, greață, vărsături sau diaree până la pierderea cunoștinței.  Persoanele predispuse la reacții alergice severe au un risc de 25-65% de a suferi un șoc anafilactic la următoarea înțepătură.

Înțepătura de viespe, în majoritatea cazurilor, creează disconfort însă recuperarea este rapidă și nu apar complicații. Putem avea o durere ascuțită sau senzație de arsură, înroșire, inflamație și prurit însă acestea dispar de obicei în câteva ore.

La fel ca și albina, viespile au ca și sistem de apărare acul care conține o substanță otrăvitoare transmisă către om prin înțepătură, iar reacția alergică care poate apărea foarte rar este anafilaxia și trebuie de consultat medicul de urgență.

Epinefrina echilibrează tensiunea arterială și contribuie la normalizarea respirației

Dacă ne știm cu un istoric de anafilaxie este recomandat să avem la noi un kit special care conține injecții cu epinefrină pe care le putem administra imediat după înțepătură. Epinefrina echilibrează tensiunea arterială și contribuie la normalizarea respirației.

Înțepătura de căpușă de obicei nu transmite microbi dăunători, însă, există o serie de boli provocate de acestea precum babesioza și boala Lyme, precum și o serie de simptome care apar în funcție de microbul specific transmis. În locul înțepat poate apărea pruritul, senzația de arsură și înroșire. Metoda de scoatere a căpușei se poate realiza cu ajutorul unei pensete cu care se prinde capul acesteia și niciodată corpul pentru a reduce riscul de eliminare a bacteriilor în organism.

În locul înțepat poate apărea pruritul, senzația de arsură și înroșire

Se recomandă purtarea pantalonilor lungi și a bluzelor cu mâneci pentru a reduce riscul. În cazul în care apar dificultăți de respirație, febră, vărsături, cefalee și palpitații după înțepătura de căpușă  se apelează de urgență la medic.

Persoanele care au fost mușcate de purici se pot confrunta cu iritație, rană, sau prurit în locul respectiv. Puricii de regulă nu transmit microbi. Dacă avem în locuință animale de companie se recomandă igienizarea lor și un control la veterinar .

Dacă am fost mușcați de purici curățăm zona cu apă și săpun și putem folosi unguente anti-prurit. Dacă iritația persistă mai mult de 1-2 săptămâni apelăm la un medic pentru un control.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top