În cadrul rubricii ”Aleșii la Raport”, avem plăcerea să discutăm astăzi cu Cătălin NECHIFOR, deputat Pro România.
Rep: Domnule Nechifor, ne apropiem cu pași repezi de alegerile locale din această toamnă. Ne puteți preciza 3 dintre principalele obiective strategice pe care le veți propune sucevenilor din partea PRO ROMÂNIA în această campanie electorală?
”Ne dorim ca toți să tragem pentru același obiectiv politic și administrativ”
C.N: În primul rând nu doar sucevenilor ci și celorlalte partide politice. Propun un parteneriat după alegeri pentru că acum bănuiesc că e complicat, sunt orgolii foarte mari. Ne dorim ca toți să tragem pentru același obiectiv politic și administrativ.
În al doilea rând le propun sucevenilor candidați bine pregătiți. Majoritatea sunt oameni care nu au făcut politică dar sunt oameni care au în spate o carte de vizită importantă. Sunt și foarte mulți tineri pe lista noastră inclusiv candidați pentru primar.
În al treilea rând le propun să continuăm lucrurile pe care le-am făcut în trecut, divers proiecte publice mai mult sau mai puțin importante și care s-au transferat în final cu rezultate bune pentru Suceava.
Rep: Cum apreciați că s-a gestionat sub aspectul infrastructurii medicale pandemia care a lovit Suceava în primăvara acestui an?
C.N: Catastrofală în prima etapă și extrem de periculors, ciudat și greu de gestionat în etapa asta pe care o traversăm, etapă pe care o vedem din păcate cu cifre din ce în ce mai mari. Ne apropiem de un record de cazuri de COVID-19, din nou.
Cred că s-a greșit foarte mult pentru că nu s-a luat în seamă potențialul rapid al acestui virus dar nici nu s-a discutat într-o manieră corectă de la bun început cu populația, cu oamenii de influență din zona publică iar astfel lumea ar fi fost învățată mai ușor să respecte acele măsuri de protecție primare care sunt extrem de utile.
Rep:Considerați că structurile de conducere ale primăriilor din județul Suceava au luat măsurile necesare pentru stimularea mediului economic sucevean greu încercat de interdicțiile impuse pentru limitarea efectelor pandemiei?
C.N: Consiliile Locale și Primăriile precum și Consiliul Județean în egală măsură nu au dispus de pârghii și instrumente necesare pentru a putea susține activitatea economică. Sigur că pot crea infrastructuri, pot crea facilități fiscale, pot crea inclusiv finanțări nerambursabile disponibile pentru zona de ONG-uri.
Este greu de făcut o analiză complexă dar mă uit la cei care erau îndreptățiți și obligați să o facă, Guvernul României n-a făcut nimic, deocamdată. Au adus doar niște măsuri cu impact negativ, cu foarte multe bâlbâieli în zona birocratică, foarte multe dosare cu acte la nesfârșit și cu proceduri extrem de complicate.
Deci Guvernul României era principalul responsabil și aici clar nota 0.
Rep: Cum apreciați oportunitatea unei strategii care să vizeze atragerea investițiilor străine în municipiul Suceava?
C.N: În primul rând printr-o mai bună promovare a atuurilor județului. Nu mă refer doar la mediul economic sau zona profesională pentru că încă avem în Suceava oameni care au făcut școli importante, oameni bine pregătiți care au lucrat și în trecut. Aș merge și pe promovarea accesibilității în Suceava deoarece turistul când se uită pe hartă și vede Suceava tocmai în Nord-Est deja din prima e reticent.
Trebuie să le spunem mai deschis, mai direct, prin misiuni pe care le vom face împreună cu Camera de Comerț și Industrie a județului în exterior. Le spunem că avem aeroport, că avem facilități de transport în regiune foarte bine puse la punct și că Suceava e o zonă cu foarte multe atuuri pe partea de lemn, mă refer la valoare adăugată nu doar la bușteanul de lemn adus pentru export; mă refer pe partea de industrie alimentară lapte, carne; partea de industrie ușoară.
Există foarte multe oportunități care pot fi ușor prezentate pentru că avem un județ frumos așezat cu multe localități urbane împrăștiate în tot peisajul geografic iar asta înseamnă de fapt foarță de muncă calificată ce poate fi ușor transferată către zone economice noi.
Rep: Care sunt cele mai importante proiecte pe care județul Suceava ar trebui să le implementeze în perioada următoare?
” Consiliul Județean nu are atribuții directe pentru autostrăzi prin discuții, prin presiune dacă vreți, pot fi determinate anumite mutații”
C.N: Pentru Consiliul Județean cu siguranță visul să avem autostrăzi e unul frumos și cred că ar trebui să fie tangibil. Chiar daca din punct de vedere tehnic Consiliul Județean nu are atribuții directe pentru autostrăzi prin discuții, prin presiune dacă vreți pot fi determinate anumite mutații.
Din fericire, și cred că acesta este proiectul de căpătâi, avem autostradă către vest și către sud, către capitală. Din nefericire până acum nu s-a făcut nimic și există slabe speranțe să avem în viitorul apropiat lucruri concrete rezolvate pentru că din nefericire Guvernul actual atât în planul de transporturi, cât și în planul Național de Redresare Economică post-COVID, cât și în alocarea financiară care vine de la Uniune Europeană nu pare să mizeze pe zona Moldovei aproape deloc.
Nu mișcă nici Autostrada Unirii de la Iași-Târgu Neamț- Târgu Mureș, nici Autostrada Nordului de la Botoșani-Suceava-Maramureș. Aceste două autostrăzi de care vorbesc sunt definite prin lege, deci legea a trecut prin Parlament cu unanimitate. Guvernul ar trebui să facă ceva, din păcate nu face.
Rep: Putem spera în perioada imediat următoare la proiecte de anvergură care să crească semnificativ numărul de turiști care să acceseze frumusețea Sucevei?
”Eu cred că turismul are capacitatea intrinsecă să-și rezolve acel deficit pe urma crizei covid”
C.N: Eu cred că turismul are capacitatea intrinsecă să-și rezolve acel deficit pe urma crizei covid. N-aș marșa doar pe turism pentru că e o ramură economică ce aduce aproximativ 7% maxim în P.I.B-ul județului și când spun 7% mă refer și la banii din economia gri ca să fiu foarte clar înțeles.
Aș marșa mai degrabă pe o zonă de competitivitate, pe mici întreprinderi care să fie create din fonduri ce pot fi administrate la nivel local.
Spre exemplu din veniturile din pădurile sucevene cred că ar trebui să ne facem foarte clar înțeleși că Guvernul ar trebui să le lase la dispoziția noastră, a Sucevei, pentru măcar 4-5 ani, pentru redresare. În felul ăsta s-ar putea crea un instrument financiar care să acorde asistență financiară nerambursabilă firmelor care crează locuri de muncă, care vin cu ceva nou,care vin cu un plus valoare.
Practic folosesc resursele locale: lemnul, apă, piatră, produse alimentare de bază primare într-o formulă mai sofisticată care să le genereze venituri mai mari și care să ne crească și nouă brand-ul de județ.
Rep: Până în momentul de față cunoaștem faptul că domnul Florin Sinescu, fostul prefect al Sucevei este candidatul Pro România la Primăria Municipiului Suceava, dar totuși Pro România nu și-a anunțat candidatul la Consiliul Județean Suceava. Luați în calcul să fiți dumneavoastră candidatul Pro România la CJ Suceava?
”Noi încă nu am definitivat acest aranjament pentru Consiliul Județean”
C.N: Noi încă nu am definitivat acest aranjament pentru Consiliul Județean. Am mai spus și repet visul meu este să găsim o persoană mai puțin politizată, mai tânără care să fie capabilă și pe care să o putem ajuta și care să poată întruni mai multe speranțe din zona electorală
Oferta politică la celelalte partide o vedem, sunt oameni bugetari, sunt oameni la o vârstă destul de înaintată. Majoritatea candidaților sunt peste 60 de ani și cred că trebuie venit c ceva nou, proaspăt, cu dorință, cu competitivitate, cu proiecte. Deci ProRomânia încă lucrează la chestiunea asta.
Dacă vom avea alegeri anul ăsta, ceea ce nu este foarte cert, data de 18 august este data limită la care semnăturile devin definitive deci, până atunci vom știi clar.