fbpx
Connect with us

CENTRU avansat pentru ÎNGRIJIREA pacientului VÂRSTNIC, la UMF IAȘI

Mesaje Publice

CENTRU avansat pentru ÎNGRIJIREA pacientului VÂRSTNIC, la UMF IAȘI


În cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași se va realiza un centru care se va axa pe îngrijirea pacientului cu vârsta peste 65 de ani. Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS a primit o finanțare de aproape 1.4 milioane euro, pe o perioadă de doi ani.

Ce este “Economia Argintie”

Până în anul 2050 este estimat că persoanele cu vârsta peste 60 de ani vor reprezenta o treime din populația Europei, fenomen ce va influența societatea și economia, fiind denumit “Economia Argintie” (Silver Economy) – astfel, va fi necesar la nivel social să se organizeze diferite inițiative pentru a se adapta acestei schimbări; Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se pliază pe acest curent și pune bazele unui Centru de Transfer Tehnologic în vederea exploatării oportunităţilor economice generate de „Economia Argintie” şi pentru a sprijini dezvoltarea şi transferul de soluţii tehnologice și servicii către economie.

Se are în vedere gestionarea provocărilor societale reprezentate de îmbătrânirea populației, accesibilitatea serviciilor socio-medicale, calitatea actului medical şi prevenția, diagnosticarea şi terapia bolilor.

„Este un proiect foarte interesant pentru Universitate, dar și pentru regiunea Moldovei. Fiind o școală medicală cu istorie și experiență în gestionarea acestor probleme, ne-am ocupat și de un subiect foarte important și de actualitate: îmbătrânirea precoce și problemele medicale ale persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

MAVIS, primul centru de transfer tehnologic din UMF Iași, va funcționa în corpul de clădire Nicolae Leon, iar echipa de proiect este reprezentată de oameni care cunosc cercetarea științifică și afecțiunile specifice persoanelor în vârstă. Sperăm că după ce acest centru își va arăta valoarea, produsul acestui proiect important va putea fi transferat către cei care vor realiza echipamente sau alte mecanisme prin care îngrijirea persoanelor vârstnice va fi îmbunătățită“, a declarat Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, Rectorul UMF Iași.

Despre activitatea centrului

Centrul de Transfer Tehnologic în „Economia Argintie” va susţine şi difuza modele de management al pacientului cu vârsta mai mare de 65 ani. Aceste modele se bazează pe dovezi medicale care să poată fi programate în cadrul unor protocoale care să definească aplicaţii e-health directe. MAVIS va fi unicul centru din România de “smart ageing”, urmare și a unei colaborări internaţionale cu parteneri din Danemarca, Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei MUNTENII DE SUS, județul VASLUI, Ion VARTOLOMEI, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Centrul de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS îşi propune să devină o structură  cheie a ecosistemului regional de inovare acţionând atât ca liant între actorii din sectorul Cercetare-Dezvoltare-Inovare, mediul de afaceri şi utilizatorii finali, dar şi ca accelerator al produselor şi serviciilor inovative dezvoltate fie prin exploatarea unor rezultate ale cercetării, fie prin acoperirea nevoilor specifice ale companiilor de a dezvolta – îmbunătăţi – testa – valida – transfera un produs sau o tehnologie nouă pe piaţă care să răspundă unor probleme ale consumatorului.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei TUTOVA, județul VASLUI, Ion CORCIOVĂ, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Astfel, CITT MAVIS va conecta oportunităţile pieţei din domeniul Economiei Argintii şi bolilor cronice (e-health, smart textiles, biotech etc) cu nevoile utilizatorilor finali şi capacităţile mediului de afaceri de a satisface aceste nevoi. CITT MAVIS își propune să exploateze oportunităţile şi avantajele competitive ale actorilor de inovare în sectoarele Tehnologia Informației, Sănătate, Biotehnologii farmaceutice şi textile medicale – „smart textiles”, devenind un pol de referință în ceea ce privește conectarea mediului de afaceri cu oportunitățile „economiei argintii”, nevoile consumatorilor finali și rezultatele cercetărilor derulate sau în curs de derulare.

Proiectul va sprijini procesul de inovare și transfer în economia tehnologiilor și acelor produse și servicii care sprijină un management complex al vârstnicului. Și, mai ales, un lucru care este important din punctul de vedere al societății europene, îmbătrânirea sănătoasă și bunăstarea, lucruri care se uită.

Suntem de multe ori concentrați pe tratamentul unor boli și uităm că de fapt vrem să trăim bine și nu numai să supraviețuim. Iar o școală medicală prestigioasă cum este a noastră se referă la toate componentele, nu numai la cea de tratament, ci și la componenta de prevenție, de elemente pentru îmbătrânirea sănătoasă”, a declarat Dl Prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea la UMF Iași și directorul proiectului MAVIS.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului municipiului HUȘI, județul VASLUI, Ioan CIUPILAN, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top