Connect with us

Colectivul medical BOTOȘĂNEAN care lucrează cu SUFLETUL copiilor

Mesaje Publice

Colectivul medical BOTOȘĂNEAN care lucrează cu SUFLETUL copiilor

Dr. Maria DARDAI: ”Este bine știut faptul că în recuperarea copiilor cu autism este nevoie de un efort terapeutic susținut”

În cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati există o întreagă echipă ce își dedică tot mai mult timp pentru a îndruma copiii care suferă de tulburări comportamentale și au nevoi speciale. Pentru recuperarea copiilor cu autism este nevoie de ore zilnice de terapie cu specialiști și muncă de echipă cu membrii familiei copilului.

Despre ce presupune tot acest proces de recuperare și incluziune în societate a unui copil cu autis, dar și despre activitatea centrului de Sănătate Mintală pentru copiii din Botoșani, am discutat cu Dr. Maria Dardai, medic primar psihiatrie pediatrică, Coordonatorul Centrul de Sănătate Mintală Copii Botoșani.

Rep.: Ce ne puteți spune despre Centrul de Sănătate Mintală Pediatrie și despre activitatea sa?

Centrul de Sănătate Mintală Copii Botoșani a fost înființat în anul 2008 în baza Ordinului Ministrului Sănătății nr. 375 din 10 aprilie 2006, prin desființarea Laboratorului de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului de Psihiatrie.

Acesta funcționează actual  în cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati – Secția Pediatrie, cu dotare corespunzătoare, aparatură electronică și informatică, materiale necesare desfășurării activității – pentru terapia ludică și ocupațională, stimulare multisenzorială, aparatură  kinetoterapie – bani proveniți de la bugetul de stat al Ministerului Sănătății Programul Național de Psihoprofilaxie,  Consiliul Județean Botoșani, alte surse de finanțare – sponsorizări, donații etc..

”Activitatea științifică cuprinde numeroase participări la cursuri de formare profesională, comunicări de specialitate la conferințe, congrese și reviste din domeniul sănătății mintale”

În cadrul Centrului de Sănătate Mintală Copii își desfășoară activitatea colectivul format din medic primar psihiatrie pediatrică – coordonator, psihologi, logopezi, kinetoterapeut, asistent social, economist, instructor de ergoterapie, asistenți medicali, îngrijitoare.

Activitatea desfășurată constă în psihoprofilaxie primară, cu acțiuni medico-psiho-sociale de educație, screening, consiliere parentală, în vederea prevenirii apariției tulburărilor psihice în rândul populației infanto-juvenile de la nivelul județului Botoșani, psihoprofilaxie secundară – intervenție medico-psiho-socială de depistare, intervenție și terapie instituită precoce în cadrul tulburărilor mentale la copil și adolescent, psihoprofilaxie terțiară pentru  prevenirea apariției complicațiilor și a recăderilor, dar și intervenție în situații psihotraumatice/terapie suportivă- deces persoane apropiate, boală, separarea părinților, abandonul copilului, abuz etc.

Rep: Care sunt principalele proiecte? Dar cele mai reprezentative? A fost perturbată activitatea din cauza situației declanșate de COVID-19?

Având în vedere funcționarea în cadrul SJU Mavromati – Secția Pediatrie  și colaborarea eficientă cu ceilalți specialiști, în mod deosebit cu  d-na  dr.  deputat Tamara Ciofu, s-au concretizat numeroase proiecte medico-educaționale.

Cel mai important proiect  îl reprezintă caravana de conștientizare, de acceptare, recunoaștere și sprijin a copiilor cu tulburări din spectrul autist și deficiențe neurosenzoriale, inițiat și susținut în calitate de  profesionist în sănătate de către  doamna dr.  Tamara Ciofu,  reputat medic pediatru cu experiență în problematica medicală și  medico-socială specifică județului Botoșani. Această caravană a început în data de 1 februarie 2019, totalizând pană la sfârșitul lunii februarie 2020 un număr de 44 comunități rurale vizitate de echipa mobilă, deplasări pe care le-a susținut în totalitate  doamna dr. deputat.

Din această echipă au făcut parte specialiști din cadrul Centrului de Sănătate Mintală Copii – medic psihiatru de copii – dr. Dardai Maria, logoped clinician Laura Dănilă, psiholog Daniela Cucu, asistent medical, instructor de ergoterapie, dna dr. Tamara Ciofu,  reprezentanți ai DSP Botoșani.

În cadrul fiecărei caravane am vorbit despre problemele medico-sociale specifice zonei, problematica copilului cu tulburare de spectru autist și modalitatea de facilitare a accesului la evaluare complexă, terapii specifice în cadrul Secției Pediatrie-SJU Mavromati Botoșani, cu sprijinul autorităților locale.

Au avut loc discuții constructive despre rolul medicului de familie în comunitate, al preotului, cadrelor didactice, polițistului, despre necesitatea unei colaborări eficiente cu specialiștii în sănătate mintală pentru identificarea copiilor care necesită ajutor medical adecvat, suport social, educațional și informare pentru familiile lor.

Au fost vizualizați copii cu elemente TSA, dificultăți de adaptare, tulburări de învățare, tulburări de vorbire, tulburări emoționale și de comportament, afecțiuni pediatrice, probleme neurosenzoriale. Au fost informați aparținătorii despre importanța asigurării suportului educațional corespunzător, a unui climat familial adecvat, a terapiilor specifice, precum și a tratamentului medicamentos acolo unde acesta e necesar.

Au fost  luați în evidență peste 900 de copii din mediul rural. O treime din aceștia au ajuns în Centrul de Sănătate Mintală Copii cu mijloc de transport (microbuz școlar) pus la dispoziție de către primării, copiii fiind însoțiți de asistent medical comunitar/asistent social/mediator sanitar/cadru didactic, alții prin resurse proprii. Au  beneficiat  de evaluare complexă – consult medical, evaluare psihologică, logopedică, recomandări, consiliere, tratament acolo unde a fost necesar, terapii specifice.

”Caravana a prins contur, cu convingerea că mesajul nostru a fost bine înțeles de fiecare dată, ecoul acestor caravane fiind unul extrem de puternic în comunitate”

Din păcate, pandemia cu SARS-CoV-2 care a afectat întreg mapamondul  a blocat continuarea itinerariului nostru medico-psiho-social în comunitățile rurale, a dus la  dificultăți în toate palierele existenței, cei mai afectați fiind copiii cu nevoi speciale.

Activitatea Centrului de Sănătate Mintală Copii, ca și a celorlalte servicii medicale ambulatorii, a Centrelor de Recuperare din subordinea DGASPC a fost adaptată restricțiilor impuse de starea de urgență, ulterior starea de alertă, cu limitarea accesului copiilor cu nevoi speciale, cu tulburări din spectrul autist la terapiile specifice atât de necesare, îngreunarea accesului la tratament de specialitate, la evaluările și monitorizarea medicală periodică.

Toate acestea, în contextul pandemic, asociat cu starea de insecuritate, teamă și anxietate, depresie pentru unii aparținători au dus la agravarea situației acestor copii, cu regres în achiziții, accentuarea manifestărilor discomportamentale, episoade de agitație psihomotorie, asociat cu alte condiții medicale greu de gestionat.

Avem convingerea că vom reuși să reluăm caravana noastră prin județ, din dorința de a ajuta cât mai mulți copii și familiile lor, de îndată ce vom putea face acest lucru în deplină siguranță.

Rep.: Cum este lucrul cu copiii cu autism? Cu ce provocări vă întâlniți?

Din luna decembrie 2019  tot  datorită implicării d-nei dr. Tamara Ciofu și susținerii din partea Consiliului Județean Botoșani, cu sprijin de la Ministerul Sănătății beneficiem în cadrul Centrului de Sănătate Mintală Copii de o cameră de stimulare multisenzorială, cu aparatură performantă, de care ne dorim să poată beneficia cât mai mulți copii cu nevoi speciale, având în vedere că sunt doar două de acest fel în județ.

”Este bine știut faptul că în recuperarea copiilor cu autism este nevoie de un efort terapeutic susținut”

Ne propunem   colaborarea  cu specialiști din mediul universitar – domeniul psihopedagogiei speciale, care și-au arătat dorința de a veni în întâmpinarea nevoilor noastre de  ne perfecționa, de a aduce un plus valoare muncii terapeutice în procesul de recuperare a copiilor cu autism și a celor cu deficiențe neurosenzoriale.

Este bine știut faptul că în recuperarea copiilor cu autism este nevoie de un efort terapeutic susținut, ore zilnice de terapie cu specialiști, muncă în echipă, continuarea obligatorie a procesului terapeutic în mediul familial, cooperare, implicare activă din partea părinților, a tuturor celor din anturajul copilului. S-au organizat în cadrul centrului nostru întâlniri periodice cu părinții, grupuri de suport, consiliere parentală în vederea creșterii calității vieții copiilor în suferință și a  familiilor acestora.

Rep.: Cum este specializarea psihiatrie pediatrică? Ce ați mai dori să transmiteți?

Psihiatria și psihoterapia copilului și adolescentului se definește ca o practică medicală specializată în diagnosticarea, tratamentul, prevenirea și reabilitarea tulburărilor psihice, psihosomatice, psiho-organice și a celor psihologice, de etiologie mono sau multifactorială, apărute în perioada dezvoltării, până la vârsta de 18 ani.

Este o specialitate altfel, care presupune o interacțiune complexă atât cu copilul, cât și cu familia acestuia. E nevoie de implicare activă, empatie și căldură, deoarece copilul simte încă de cand a intrat în  cabinet dacă se află într-un mediu ostil, care îi creează teamă  sau  prietenos unde poate ajunge să se înțeleagă, să-i înțeleagă pe cei din jur și să înțeleagă astfel lumea, pentru a putea avea o viață de calitate cât mai bună.

Este motivul pentru care am creat condiții adecvate în cadrul Centrului de Sănătate Mintală Copii: am pictat pereții cu personajele preferate din desene animate – într-un parteneriat cu elevii Liceului  de Artă Botoșani, am expus picturi, desene  realizate chiar de ei în spațiile de așteptare și fișier, le oferim recompense – diplome, jucării, cărți de colorat etc. pentru că sunt participativi și cooperanți, respectând  recomandările și finalizând  sarcinile primite.

Organizăm periodic evenimente  recreativ-educaționale în cadrul centrului dar și în alte locuri (excursii în natură)  în care promovăm activitatea centrului, transmitem mesajul nostru în comunitate,  cu prilejul zilei de 1 iunie, în preajma sărbătorilor de iarnă, de 8 martie, în perioada “Școala altfel” etc.

Ne bucurăm de sprijin și implicare din partea colaboratorilor noștri – organizații nonguvernamentale, asociații ale persoanelor cu nevoi speciale, asociații sportive – echipa locală de fotbal,  instituții de învățământ, de pe plan local dar și din alte județe ale Moldovei și nu în ultimul rând sprijinul oferit de medicul pediatru, d-na deputat Tamara Ciofu, ori de câte ori a fost nevoie.

Toate acestea pentru a face lumină și a pune în lumină o specialitate care se dorește a fi în slujba copilului, înlăturând astfel stigma care învăluie încă PSIHIATRIA, mai bine zis SĂNĂTATEA MINTALĂ…


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top