În aceasta săptămână, în cadrul rubricii „Agenda Primarului” am ajuns în Comuna Balș, Județul Iași. Etapa a II-a continuă în 2020 cu prezentarea detaliată a proiectelor localităților aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora.
Urmărim realizarea unui inventar al proiectelor realizate în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016-2020 împărțite în proiecte: finalizate, în desfășurare și în pregătire sau avizare.
Dacă anul trecut etapa I a Agendei Primarului a fost concepută sub forma unei prezentări succinte a proiectelor existente în localitățile ieșene, etapa a II-a a rubricii își propune în 2020 să realizeze o prezentare detaliată a proiectelor acestora, aflate în diferite stadii ale evoluției.
Astăzi, gazda noastră este primarul Comunei Balș, Vasile Acatrinei.
REP.: Domnule Primar, va propunem să vorbim de data aceasta despre proiectele pe care le aveți în acest moment în execuție, cu detaliere și explicații.
Vasile Acatrinei: În decursul anilor 2018, respectiv 2019 am demarat documentația necesară pentru accesarea unor fonduri guvernamentale pentru două proiecte de impact pentru comunitate, care se vor finaliza, sper eu, până la finalul acestui an, ele fiind astăzi în plină execuție.
Vorbim în primul rând despre proiectul de reabilitare pe care îl avem la Școala Gimnazială
Balș. Aici s-a reluat procedura pentru că am avut un constructor care a renunțat la proiect. Acum suntem în stadiu de proiectare, care se va finaliza cel târziu până pe 15 august și vom da ordinul de începere a lucrărilor cel mai devreme, sperăm, la 1 septembrie. Lucrările vor dura între 6 și 9 luni. Este un proiect major pentru comunitatea noastră pentru că acolo vor învăța 180-200 de copii și vor avea loc de muncă 7-8 cadre didactice.
O parte dintre aceste cadre didactice predau și la Școala Gimnazială Boureni. În momentul de față avem cam 400 de elevi în toată comuna. Proiectul va fi realizat cu fonduri locale și guvernamentale, valoarea totală a acestuia fiind de aproximativ 2 milioane lei. Această inițiativă vine ca răspuns la dorința mea și a localnicilor de a construi un spațiu proprice pentru studiu și educația, copiilor și a tinerilor din comună. Eu chiar cred că educația este înainte de toate și voi face tot posibilul ca ea să fie accesibilă tuturor.
Pe de altă parte, privind infrastructura de acces și rutieră am finalizat un proiect de amenajare a aleelor pietonale în satul Boureni, pe un tronson de 2.697 de metri. În data de 14 iulie am făcut recepția pentru acest proiect care este finanțat din bugetul local. Aceste alei sunt practic de-a lungul șoselei naționale DN28B, care leagă Târgu Frumos de Botoșani și sunt foarte necesare și utile.
Mai mult decât atât, construim alei pietonale și pe podul care trece pe deaupra afluentului Cucuteni. Acolo era un loc foarte periculos și mă bucur foarte mult că am reușit să intervenim. S-au petrecut multe accidente acolo, unele dintre ele s-au soldat și cu pierderi de vieți omenești. Am dorit foarte mult ca acest proiect să fie demarat deoarece este de mare importanță pentru locuitorii comunei. Oamenii treceau efectiv pe drum, pe unde treceau și mașinile. Drumul oricum era foarte îngust și tocmai de aceea era și periculos.
În fiecare localitate din comuna Balș am încercat pe cât posibil să desfășurăm acțiuni și
proiecte care să răspundă cât mai bine nevoilor cetățenilor și care să participe la modernizarea, pe cât posibil, a comunei. Fiecare dintre proiecte a fost gândit de mine și de colegii mei în maniera în care să rezolve parte dintre preocupările de zi cu zi ale localnicilor, care mi-au oferit încrederea să îi reprezint și să fac tot ce îmi stă în putință să le fie mai bine.
Tot pe infrastructura rutieră mai avem un proiect depus de anul trecut pe fonduri de dezvoltare, anul acesta, în luna iunie l-am depus din nou la Comisia Națională de Investiție. În cadrul acestui proiect avem aproximativ 8,5 km de drum comunal pe care îi vom moderniza.
Ne-am ocupat și de intabularea terenurilor extravilane. S-a lucrat la aproximativ 1.400
de imobile și s-au realizat cărți funciare pentru 510 imobile. Este foarte important acest proiect deoarece vine în sprijinul celor care doresc să facă tranzacții cu terenurile pe care le au în proprietate.
Deasemnea am mai realizat un amenajament pastoral pe care l-am și finalizat iar acum fermierii beneficiază de tot ajutorul din partea noastră. Este vorba despre cei care și-au închiriat pășunile. Scopul final al punerii în practică a amenajamentelor pastorale constă în diminuarea sau înlăturarea procesului de degradare a pajiştilor. Amenajamentul pastoral este o lucrare cu caracter complex, care are ca scop reglementarea procesului de producție al pajiștilor permanente, după care se conduce întreaga activitate pastorală.
De asemenea, în momentul de față avem un proiect care privește canalizarea, însă acest proiect este foarte costisitor și din păcate nu îl putem deocamdată începe. Proiectul a fost depus prin PNDL 1, nu ne-am încadrat, am depus și pe OIM și pe Master Plan. Nouă ni s-a cerut mereu aglomerarea urbană. Lucrul acesta înseamnă că ni se cerea ca în fiecare localitate să fie cel puțin 2000 de locuitori iar distanța dintre localități să nu depășească 200 de metri. Acestea fiind condițiile pe care ni le-au impus nu prea am avut ce să facem pentru a obține finanțarea.
Ca să facem o comparație cu situația din momentul de față, comuna are acum o populație de aproximativ 3600 de locuitori. Dintre aceștia, cam 110 persoane locuiesc într-un sătuc la o distanță cam de 5 km de noi ( Coasta Măgurii se numește), deci acolo clar nu ne putem încadra cu canalizarea. În satul Boureni sunt cam 1600 de locuitori iar în Balș 1300. Fiind un proiect amplu, acesta presupune realizarea pe mai multe etape, fapt care justifică stadiul încă de nerealizare.
Ca proiecte viitoare, avem în vedere înființarea Căminului Cultural și a Salii de Sport, sunt proiecte pe care le-am trimis deja la Compania Națională de Investiții și sperăm să primim aprobarea cât mai repede.
În ceea ce privește Căminului Cultural, proiectul a fost posibil prin accesarea fondurilor Companiei Naționale de Investiții. A fost depus la începutul anului 2017. Sper din tot sufletul ca lucrările să fie finalizate în cel mai scurt timp, astfel încât să ne permitem să organizăm evenimente culturale, atât pentru cei mici cât și pentru adulți, activitatea culturală a comunei depinzând mult de finalizarea acestui proiect.
Vreau să transmit celor care mi-au oferit încrederea, prin vot, că după îndeplinirea acestor obiective voi continua să atrag investiții în comună și să duc la bun sfârșit și alte proiecte frumoase, de impact, și nu ma voi opri doar la ce am realizat până acum!