fbpx
Connect with us

CRESC SALARIILE la ApaVital, dar în următorii 3 ani CRESC și tarifele cu până la 50%. Directorul DORUȘ încasează lunar 31.000 LEI

Ultima Ora

CRESC SALARIILE la ApaVital, dar în următorii 3 ani CRESC și tarifele cu până la 50%. Directorul DORUȘ încasează lunar 31.000 LEI


La ședința din 24 iunie, reprezentanții Consiliului Județean Iași, au luat o decizie ce va avea efecte directe asupra bugetului populației. Este vorba de creșterea tarifelor serviciilor furnizate de compania ApaVital, aprovizionarea cu apă şi asigurarea evacuării (canalizării) şi epurării apelor uzate.

Compania ApaVital cere Consiliului Județean majorarea tarifelor cu 20% pentru serviciile furnizate

Planul tarifar propus de companie este unul asemănător cu cel impus în ultima rundă de investiții. În trecut, județul Iași se afla la nivel național pe locul 10 în clasamentul prețului apei. În prezent județul se situează mai jos de a 30-a poziție, precizează purtătorul de cuvânt al companiei ApaVital.

Deoarece, compania s-a implicat în proiectul POIM, ce are ca scop dezvoltarea infrastructurii de mediu în conditii de management eficient al resurselor, aceasta este nevoită să ramburseze în următorii ani creditul pe care l-a făcut la Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Suma fiind 25 de milioane de euro.

Uriașa investiție, susțin reprezentanții instituției, ar fi motivul principal al majorării taxelor pentru serviciile furnizate de ApaVital și nu grila salarială din cadrul regiei care deține monopolul în piață.

Cum vor evolua tarifele după aceste investiții realizate de societatea care furnizează apa în județul Iași? Se estimează un nou vârf de majorare a tarifelor în următorii ani!

Din planul propus de ApaVital putem estima faptul că în următorii trei ani, prețurile vor fi cu 50% mai ridicate

Astfel, cu noile prevederi, vom ajunge să avem unul dintre cele mai ridicate tarife din țară. În prezent, tariful la apă potabilă în orașe mari din România este de: 3,46 lei/mc în Cluj-Napoca, 3,80 lei/mc în Timișoara iar în București tariful ajunge la 3,93 lei/mc, după majorarea tarifelor, prețul apei potabile în Iași va ajunge la 4,84 lei/mc.

Un alt exemplu concret în acest sens este creșterea prețului furnizării apei. Potrivit celor două proiecte de hotărâre, taxa acesteia va crește cu 3,45% (4,99 lei pe metru cub de apă) anul viitor. În anul 2022 este planificată o creștere procentuală de 11,08% (prețul ajungând la 5,57 lei) iar în 2023 o creștere de 12,5% (6,27 lei, cu tot cu taxa pe valoare adăugată).

Sunt creșteri importante la rezervoare, la stații de clorinare, la stații de pompare a apei potabile, la stații de pompare a apei uzate. Asta înseamnă un consum energetic mai mare, drumuri mai multe. Cu alte cuvinte: costuri de operare mai mari” se justifică directorul Mihai DORUȘ în timpul ședinței, spunând că proiectul propus este mult mai complex.

Ieșenii văd în primul rând efectul direct pe care implicarea în acest proiect ”complex” îl are asupra bugetului lor, mulți locuitori susținând că nu vor fi îmbunătățiri calitative majore pentru a justifica cheltuielile

Mihai DORUȘ, este cunoscut în IAȘI pentru faimoasele proprietăți și mai ales venituri dobândite de pe urma companiei ApaVital pe care o conduce. Activele sale financiare depășind în 2018 suma de un milion de lei

Este cunoscut publicului ieșean luxul în care trăiește reprezentantul ApaVital și numeroasele proprietăți din zone centrale. Dacă salariul pe o lună în anul 2019 a președintelui României este de 25.000 lei, Mihai Doruș, a încasat în aceeași perioadă 53.146 lei brut. Ceea ce înseamnă 10.000 euro pe luna, bani plătiți de o companie de stat.

Regia de apă deține monopolul pe piață, motiv pentru care, în lipsa unei concurențe reale, ieșenii sunt nevoiți să accepte condițiile pe care ApaVital le oferă, în lipsa unei alternative.

Banii nu le lipsesc nababilor de la ApaVital, iar modul în care dispun de veniturile instituției sunt la bunul lor plac. Chiar dacă sunt singuri în piață, reprezentanții ApaVital au găsit de cuviință să plătească sume exorbitante pentru promovare, unei firme locale abonate la contractele cu statul.

Salariile din această regie sunt o altă problemă, din moment ce ele depășesc cu mult media salarială din Iași și chiar națională. Toate aceste cheltuieli sunt posibile din taxele și impozitele ieșenilor care, în curând, vor crește considerabil!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top