fbpx
Connect with us

Critică DURĂ asupra superficialității și TRANSPARENȚEI lui Maricel POPA cu privire la SPITALUL MOBIL de la IAȘI

International

Critică DURĂ asupra superficialității și TRANSPARENȚEI lui Maricel POPA cu privire la SPITALUL MOBIL de la IAȘI


Maricel Popa din nou în atenția opoziției liberale

Se cunoaște seria de falimente pe care o are la activ actualul președinte al Consiliului Județean Iași (CJ), Maricel Popa.

Un subiect arzător de care se leagă numele său rămâne în colimatorul ieșenilor, dar mai ales în cel al reprezentanților PNL Iași.

Este vorba despre un anunț vehiculat cu mult înaintea sărbătorilor pascale, în plină pandemie de coronavirus, care vizează realizarea spitalului mobil, ce ar urma să fie amplasat în zona Lețcani.

Proiectul se ridică la impresionanta valoare de 17,6 milioane de euro

La momentul actual, în ciuda promisiunilor făcute de către Maricel Popa, lucrările de mare anvergură preconizate par să nu vadă luminița de la capătul tunelului.

Mai mult decât atât, recent, s-a inițiat un dialog acid între vicepreședintele PNL Iași Romeo Vatră și președinele CJ Iași Maricel Popa.

Printr-o scrisoare deschisă, vicepreședintele PNL critică dur iresponsabilitatea și neasumarea inițiativelor propuse de Maricel Popa, acuzându-l pe acesta din urmă că ”își bate joc de banii ieșenilor”, ulterior cerând explicații în numele oamenilor.

Acesta susține că PNL Iași a fost de acord cu realizarea unui astfel de proiect, cu condiția de a se asigura transparența totală privitoare la procedura de achiziție. De asemenea, tot Romeo Vatră, îi adresează președintelui CJ Iași o serie de întrebări a căror răspunsuri au fost ocolite până în prezent.

Pentru că au trecut deja 10 zile de la semnarea contractului, iar dumneavoastră sunteți în continuare  evaziv cu privire la acest spital, consilierii județeni  PNL Iași vă cer în mod public să răspundeți la următoarele întrebări: 

Firma din Turcia a achitat garanția de bună execuție a contractului? Dacă da, când? Consiliul Județean Iași a virat suma de 14,6 milioane euro către Asociația Euronest?Consiliul Județean Neamț a virat  către Euronest cele 3 milioane euro, partea lor de cofinanțare? În cazul în care contractul semnat cu firma din Turcia nu demarează, Euronest are posibilitatea, din punct de vedere legal, să returneze fondurile primite înapoi la CJ?

Presupunând că totul va decurge bine și Euronest va obține ulterior finanțare europeană, există posibilitatea legală de a returna banii către Consiliul Județean?”, a întrebat liderul de grup al PNL, Romeo Vatră.

În altă ordine de idei, Romeo Vatră este de părere că spitalul acesta trebuie să fie o soluție pentru supraaglomerarea spitalelor din prima și a doua linie din Iași, în vârf de pandemie, imposibilitatea de a realiza cu succes acest obiectiv demonstrând ineficiența achiziției propuse.

News Moldova îți recomandă și ...   Se resimt efectele războiului din Ucraina! Avertismentul Comisarului european pentru economie

„Dacă nu reușește să rezolve această problemă, pur și simplu nu se mai justifică investiția de  milioane de euro în corturi și containere. Poate că ar fi mai bine să facem investiții în spitalele din subordinea Consiliului Județean. Un pat ATI costă 30.000 euro, deci 100 de paturi ATI , cât are spitalul mobil, costă doar 3 milioane euro, deci cu 10 milioane euro mai puțin”, a mai declarat vicepreședintele PNL.

News Moldova îți recomandă și ...   Uniunea Europeană va continua să ia în considerare noi PACHETE DE SANCȚIUNI împotriva Rusiei

În replică, prin intermediul unui comunicat de presă, Maricel Popa revine cu un nou atac îndreptat spre cei de la PNL, afirmând că „veninul liberal nu va distruge spitalul mobil”.

Pe scurt, acesta răspunde punctual întrebărilor pe care liderul PNL i le-a adresat, afirmând printre altele că:

„Banii ieșenilor sunt cheltuiți de Consiliul Județean cu respectarea tuturor prevederilor legale. Noi nu știm de înainte cine va câștiga o procedură de achiziție. Noi nu facem afaceri cu rude, colegi sau firme la care au lucrat colegii noștri. Nu știam cum va arăta propunerea câștigătoare, soluția tehnică propusă sau dacă vor fi sau nu contestații care să blocheze procedura. Domnii de la PNL confundă Consiliul Județean Iași cu Ministerul condus de liderul lor, Costel Alexe.”

Totodată, acesta infirmă faptul că investițiile s-ar fi făcut în mod netransparent și susține vehement că procedura de achiziție a fost gestionată de specialiști, nefiind contestată până acum. Tot Maricel Popa afirmă cu înverșunare că achiziția spitalului mobil se va face în ciuda opoziției PNL, luând în considerare un nou val de coronavirus.

În final, acesta transmite o serie de cuvinte jignitoare la adresa PNL, ținând să precizeze totodată că instituția pe care o conduce este grav afectată de rectificările bugetare

„În aceste condiții de austeritate, de tăieri de venituri impuse de guvernul PNL, liberalii ieșeni se miră că încerc să limitez cum pot cheltuielile de la bugetul județului, că solicit sprijinul comunității. Cât de perfid, cât de ipocrit trebuie să fii, ca să faci astfel de lucruri. Sper că acest spital să nu fie singurul spital regional pe care îl vor vedea ieșenii mulți ani de acum înainte!”, a mai declarat Maricel Popa.

News Moldova îți recomandă și ...   Eurostat: România, inflație anuală peste media UE, în februarie! - MOLDOVA INVEST

Spitalul mobil cu buget la discreție de 17, 6 milioane de euro

Liderul PSD Iași Maricel Popa, șeful CJ Iași vrea să îmbrace în haine strălucitoare un proiect care are toate șansele să se nască mort: spitalul mobil Iași, care să trateze bolnavii infectați cu virusul COVID -19, din Moldova.

În primul rând, până se vor găsi toate resursele, starea de urgență va fi ridicată, iar tratamentele în spitale vor fi în regim normal.

Lui Maricel Popa îi lipsesc banii (Bacăul a întârziat să vină cu partea de finanțare de 4, 1 milioane euro), pe care i-a pus din bugetul CJ Iași, în timp ce Botoșani și Vaslui au declarat că nu au fonduri de alocat pentru a putea cofinanța proiectul cu 17, 6 milioane euro.

 


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top