Inteligența artificială (IA) va avea un impact uriaș asupra economiei globale până în 2030, conform unui raport publica de „PwC Sizing the prize”, care a facut o analiză a impactului economic al IA.
Raportul arata că, odată implementată Inteligența Artificială, PIB-ul global va putea să crească cu până la 14% până în anul 2030. Asta înseamnă că IA va aduce un plus de 15,7 mii de milioade de dolari la economia globală, făcând din această inițiativă cea mai mare oportunitate comercială din economia actuală.
“Creșterea va fi stimulată de trei factori: câștigurile de productivitate obținute prin automatizarea proceselor de afaceri (inclusiv prin utilizarea roboților și a vehiculelor autonome); câștigurile de productivitate obținute prin dezvoltarea forței de muncă existente de către companii cu sprijinul tehnologiei IA (inteligență artificială asistată de om și augmentată) și cerere de consum crescută ca rezultat al disponibilității produselor și serviciilor personalizate și/sau de o calitate superioară datorită îmbunătățirilor aduse cu ajutorul IA.” Se arata in raport.
Anumite economii au potențialul de a înregistra câștiguri mai mari, comparativ cu altele, atât în termeni absoluți, cât și în termeni relativi.
IAȘI AI, adică Comunitatea ce se ocupă cu Inteligența Artificială din Iași, este un proiect inovator, pus în practică în luna martie 2019. Se dorește crearea unui contex favorabil pentru promovarea ideilor și inițiativelor locale care pot ajuta la dezvoltarea economică a orașului și pentru implicarea în diverse ateliere și întâlniri pe plan internațional care să crească gradul de conștientizare în rândul cetățenilor cu privire la aplicațiile sale
„IAȘI AI a pornit din pură pasiune și din dorința de a crește competențele pe inteligență
artificială în rândul pasionaților din Iași. Idea de a crea o comunitate și de a împărtăși din cunoștințele acumulate pe cont propriu a venit natural.
Primul meetup al comunității, “IAȘI AI kickoff” a avut loc în 14 iunie 2017 iar de atunci, am reușit să organizăm întâlniri cu membrii comunității aproape în fiecare lună. Până în prezent am organizat 30 de întâlniri și 2 workshop-uri, reușind să ne conectăm cu persoane importante din domeniu și plasând Iași pe harta AI globală 1, prin diverse inițiative dar și prin colaborarea cu City AI sau DeepLearning AI.
Următorii ani vor fi din ce în ce mai interesanți din punct de vedere al inovării folosind tehnologie și oportunitățile nu vor întârzia să apară. În viitor, inteligența artificială va juca un rol important, contribuind la eficientizarea și îmbunătățirea proceselor atât în mediul public, cât și în cel privat.” A declarat fondatorul IASI AI, Eugen Bușoiu.
În principal, accentul se pune pe facilitarea învățării despre inteligența artificială prin organizarea și participarea la evenimente locale și globale. Având în vedere trendul de digitalizare, indiferent de industrie (și AI fiind una dintre tehnologiile adoptate) și implicit nevoia de eficientizare, impactul va fi unul major asupra economiei ieșene.
Totuși, digitalizarea și implicarea AI în economie vor crea inegalități în piață muncii, în contextul în care Romania are o populație îmbătrânită
Din punctul de vedere al cateogriilor sociale, cei mai afectați de aceste schimbări vor fi tinerii din mediile defavorizate, bătrânii și populația necalificată sau care are calificări reduse, fapt care va crește numărul de oameni șomeri și neangajați. IA va ajuta firmele sa isi desasoare anumite task-uri mult mai usor prin intermediul robotizarii, forta de munca umana fiind, intr-o masura mai mica sau mai mare, dispensabila.
Dar, chiar si asa, daca este sa analizam impactul IA asupra mediului de lucru, putem considera ca procesele vom fi mult mai putin repetitive iar munca efectiva prestata de catre angajat va fi mai eficient realizata. Evident ca aceste schimbari se vor face treptat, asa cum in momentul de fata exista joburi care nu existau acum 20-30 de ani.
Domeniile cele mai afectate vor fi industria prelucrătoare, serviciile de curierat, agricultura și transportul, mineritul și liniile de asamblare. În Romania, aproximativ 50-60% dintre locurile de muncă au în acest moment capacitatea de a fi digitalizate și automatizate. Există și joburi care nu vor fi afectate, precum cele de bucătari, de resurse umane, de educație și medicină. Totuși expertiza omenească va fi indispensabilă pentru știință. 
Viziunea Smart City este una dintre primele inițiative comunitare în care coordonatorul proiectului, Eugen Bușoiu, și-a împărtășit viziunea cu privire la impactul asupra mediului de lucru ieșean și asupra implementării soluțiilor invocatoare de tip high-tech.
Ce înseamnă un Smart City?
Smart City reprezintă idealul de digitalizare al tuturor serviciilor de care au nevoie ieșenii.
Mai mult decât atât, un Smart City este un concept prin care se urmărește colaborarea și interacțiunea inteligentă dintre instituții. În primă fază, s-a încercat implementarea acestui proiect asupra Primăriei Iași. Exemplul concret este platforma iași.digital, unde se pot urmări în timp real starea drumurilor, calitatea aerului, traficul, colectarea deșeurilor și localizarea autobuzelor.
Pe viitor, impactul asupra economiei Ieșene se va face simțit în companiile mari care și-au deschis birouri aici.
“Prezența companiilor Amazon sau BitDefender care folosesc algoritmi de învățare automată în soluțiile software dezvoltate, creazăun context favorabil în această direcție, iar în următorii ani vom vedea probabil și o creștere a numărului de startup-urilor ce vor aplica AI în produsele sau serviciile lor.
Adoptare inteligenței artificiale va aduce multiple beneficii, indiferent de domeniul de activitate, domeniul medical, economic sau educația fiind trei dintre industriile unde această tehnologie va avea cel mai mare impact.” A declarat fondatorul IASI AI, Eugen Bușoiu.
În acest sens, au fost create 8 categorii care ar putea funcționa sub această formă smart și care vin în ajutorul economiei, educației, sănătății și vieții cotidiene, după cum urmează:
- Administrație inteligentă – livrarea și consultarea serviciilor în regim online, prin utilizarea intensă a tehnologiei informației și comunicării ( e.g. e-Tax și Ghișeul.ro, adică sistemul informatic de plată online a taxelor și impozitelor, implementarea aplicației IAȘI CITY REPORT).
- Energie inteligentă – înlocuirea tuturor surselor de energie cu unele prietenoase cu mediul, controlate prin senzaori și tehnologii regenerative (e.g. iluminat public prin leduri sau panouri solare)
- Clădiri inteligente – automatizarea clădirilor în vederea creșterii performanței energetice (e.g. instalarea diferitor tipuri de senzori pentru temperatură, umiditate, supraveghere video)
- Mobilitate inteligentă – reorganizarea traficului și orientarea către vehicule electrice, cu emisii de carbon zero, stații inteligente și optimizarea traseelor ( e.g. semaforizarea intersecțiilor în modul adaptiv, monitorizare video a trecerilor de pietoni și a intersecțiilor, spații pentru încărcarea vehiculelor electrice – 15 la număr în Iași, sistem e-Ticketing, 100 de autobuze euro 6, mijloace de transport exclusiv pentru elevi și studenți)
- Infrastructură inteligentă – echiparea orașului cu o rețea de senzori pentru un management digital al rețelelor de apă, gaz, deșeuri etc ( e.g. senzori din rețeaua de trnasport public, din Sistemul de Management al Traficului, monitorizare GPS a mașinilor de gunoi)
- Tehnologie inteligentă – crearea unei realități augmentate și a unei rețele de servicii tip cloud pentru oraș (e.g. introducera utilizării codurilor QR în vederea logarii pe diferite platforme, monitorizarea inteligentă a calității aerului)
- Servicii de sănătate inteligentă – organizarea unui sistem de înregistrare a stării de sănătate, facilitați diverse de telecomunicație și analiză ( e.g. programări telefonice la Spitale Clinice din Iași, înscriere online la audiențe la Spitalul Clinic de Recuperare Iași, dotarea spitalelor cu tehnologii moderne pentru diagnosticarea pacienților)
- Cetățeni inteligenți – implementarea responsabilității cetățenilor în vederea limitării răspândirii consumului de energie care nu este necesar și folosirea cât mai activă a opțiunilor de deplasare verde (colectarea selectivă a deșeurilor, rețele de socializare pentru a promova angajamentul civic)
Anul trecut, în data de 11 decembrie, Asociația Română pentru un Oraș Inteligent a organizat gala Premiilor Industriei Smart City ediția a IV-a, unde a câștigat premiul I la categoria Smart Citizen – Civic Engagement cu Iași Smart City, inițiativă comunitară dezvoltată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, lansat în martie 2019.