fbpx
Connect with us

Ce se întâmplă cu SEGMENTUL HoReCa în județul IAȘI odată cu relaxarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19?

Ultima Ora

Ce se întâmplă cu SEGMENTUL HoReCa în județul IAȘI odată cu relaxarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19?


Se deschid hotelurile însă restaurantele și cafenelele rămân închise cel puțin până la data de 1 iunie 2020

În contextul măsurilor adoptate de Guvern prin Ordonanța cu numărul 11 din data de 11.05.2020, de prevenire și control al răspândirii noului coronavirus propuse pentru a intra în vigoare începând cu data de 15 mai 2020, localurile nu își vor relua activitatea, ci vor continua să ofere servicii de tipul home delivery.

Măsurile propuse vizează suspendarea activității de servire și consum al produselor în restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice cât și la terasele din exteriorul locațiilor.

Este permisă organizarea activităților de preparare și de comercializare a produselor alimentar, a băuturilor alcoolice și non-alcoolice, care nu presupun staționarea clienților în spațiile de servire, precum cele de tipul drive-in”, ”room-service“, home delivery, take-away.

Ultimele două luni au lovit din plin economia mai multor sectoare în special domeniul HoReCa.  Începând cu data de 15 mai 2020, unitățile hoteliere au fost nevoite să adopte noi măsuri de igienizare conform recomandărilor impuse de Guvern, pentru a-și putea relua și desfășura activitatea.

Măsurile sunt cele recomandate de Guvern în sensul că vom avea un termometru digital, fără atingere, vom avea dezinfectați, mănuși, măști pentru personal. Toate camerele vor fi igienizate numai cu produse dezinfectante, la băi vom avea săpun antibacterian. Fiecare persoană va trebui să completeze un formular tip, standard  referitor la unde anume a călătorit”, a declarat Ciprian Stratan, administrator Lavric Pension Iași.

Așteptăm cu interes următoarea precizare legislativă cu privire la starea de alertă. Tot sectorul HoReCa a fost afectat.

Vă dați seama că și noi suntem în aceeași situație, toate cheltuielile din urmă sunt active iar încasările vă dați seama că s-au amortizat pe minim sau chiar zero”, a declarat Cristian Stanciu, manager Hotel Astoria Iași.

”Vă dați seama că suntem în aceeași situație cu întreaga industrie HoReCa, neavând posibilitatea de a face o ofertă, cererea neexistând, trebuie să ne menținem moralul sus atât nouă cât și angajaților noștri pentru că noi considerăm că oamenii sunt cea mai importantă resursă și ei sunt capitalul nostru de valoare.

Nu este ușor dar sperăm ca în curând lucrurile să intre pe un făgaș normal și ca situația să devină mai bună pentru întreaga industrie. Trebuie să recunoaștem faptul că noi cei din industria HoReCa, hoteluri, restaurante, cafenele, am fost poate cei mai loviți de această pandemie”, a declarat Dora Morhan, manager Hotel Pleiada Iași.

Unele hoteluri din Iași au anunțat că se vor redeschide la sfărșitul lunii mai

Noi vom deschide de la 1 iunie, nu de la 15 mai iar în momentul de față având în vedere dinamica socială și modalitatea în care evoluează sau involuează situația nu ne oferă niște date atât de certe motiv pentru care suntem în lucru cu procedurile.

Noi suntem cei care am închis chiar mai devreme de a se da ordonanța, mai exact pe 15 martie, pentru că ținem foarte mult la siguranța atât a oaspeților cât și a angajaților noștri”, a mai declarat Dora Morhan, manager hotel Pleiada Iași.

 

Patronii din industria hotelieră spun că au avut pierderi de 100%

”De pe data de 9 martie când a apărut primul caz în Iași și a fost publicat, am avut anulări în proporție de 100%. Nu, nu poate fi vorba de profit, dacă reușim să supraviețuim, pentru că noi am avut de plătit și facturi din urmă la utilități și toate acestea. Dacă o să reușim să acoperim găurile cum se spune, să supraviețuim, să putem plăti salariile și taxele putem fericiți să stăm pe piață, nu știu ce va fi”, a mai declarat Ciprian Stratan, administrator Lavric Pension Iași.

Pierderile au fost de 100%”, a declarat Petrișor Alois, administrator pensiunea Palace Iași.

Ce se întâmplă cu angajații din domeniul HoReCa?

Angajații din domeniu au fost forțați de situație să stea acasă pe toată perioada stării de urgență, dar și acum, și așteaptă cu nerăbdare să își reia activitatea. Deși angajatorii nu se gândesc să renunțe la personalul angajat, totuși rămân rezervați, fiind încurcați de dinamica deciziilor luate la nivel național, pentru acest domeniu, și asta pentru cu noul virus pare să cunoască etape diferite de răspândire.

În primă fază, în primele două săptămâni vom lucra cu jumătate din personal urmând ca de la 1 iunie când probabil se vor deschide și restaurantele să vină toată lumea. Depinde foarte mult de cum va evolua toată treaba aceasta pentru că încă sunt restricții de circulație între localități. Asta înseamnă că doar persoanele care sunt în delegație vor putea, probabil să se cazeze, nu știu”, a mai declarat  Ciprian Stratan, administrator Lavric Pension Iași.

”Nu știm exact ce va fi după data de 15 mai, așteptăm să vedem cum va fi și la ceilalți, ne vom interesa și în funcție de ce răspunsuri vor fi, în funcție de situație vom aduce angajații înapoi”, a mai declarat Petrișor Alois, administrator Pensiunea Palace Iași.

”În momentul de față nu ne putem pronunța fiindcă nu știm ce turnură va lua perioada imediat următoare. Este greu să iei decizii în condițiile în care de la o zi la alta lucrurile și deciziile la nivel înalt se schimbă”,  a mai declarat Dora Morhan, manager hotel Pleiada Iași.

Sectorul HoReCa trece printr-o situație de criză îngrijorătoare. Oamenii de afaceri din acest domeniu fac tot posibilul să își păstreze optimismul. Este o perioadă grea, dar turismul va continua să existe.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top