fbpx
Connect with us

Deputatul PSD Marius BUDĂI: ”Cetăţenii ROMÂNI trebuie să ştie că suntem, din păcate, ULTIMA ţară din UE ca nivel al măsurilor în PIB anunţate pentru sprijinirea ECONOMIEI”

International

Deputatul PSD Marius BUDĂI: ”Cetăţenii ROMÂNI trebuie să ştie că suntem, din păcate, ULTIMA ţară din UE ca nivel al măsurilor în PIB anunţate pentru sprijinirea ECONOMIEI”


Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat săptămâna trecută că se lucrează la un pachet semnificativ de măsuri pentru repornirea economiei, care va apărea după terminarea stării de urgenţă

Cîțu a mai anunțat debutul celui mai important program de susţinere a IMM-soarta-lui-florin-citu,-dezbatuta-azi-in-parlamenturilor din România din ultimii 30 de ani, IMM Invest, care este un program la care vor participa peste 40.000 de IMM-uri.

Încercăm să aflăm mai multe informații pe aceaste teme de la fostul Ministru al Muncii, actual deputat și președinte executiv al PSD Botoșani, Marius BUDĂI

Rep: Domunle deputat, Marius Budăi, are PSD o estimare a numarului afacerilor afectate de pandemie în Botoșani?

M.B: Aproximativ 900 de societăți comerciale, dintre cele 5700 care există pe raza județului nostru și-au suspendat activitatea din cauza pandemiei, aproximativ 5.000 de angajați fiind trimiși în șomaj tehnic.

Rep: Cum interpretați” bâlbâielile” Guvernului – de exemplu, întarzierea plații șomajului tehnic?

”PSD a corectat Ordonanțele în Parlament, dar președintele Iohannis găsește tot felul de tertipuri pentru a nu promulga legile”

M.B: Bâlbele dovedesc lipsa de pregătire, lipsa de profesionalism, refuzul dialogului, faptul că au făcut Ordonanțe de Urgență pe genunchi, fără a lua în calcul toate situațiile existente în practică, motiv pentru care au și fost nevoiți să le modifice, după ce PSD le-a atras, public, atenția.

În paralel, PSD a corectat Ordonanțele în Parlament, dar președintele Iohannis găsește tot felul de tertipuri pentru a nu promulga legile, fiindcă șeful statului este mai preocupat de campania electorală, decât de binele românilor.

Rep: Care este situația măsurilor guvernamentale la nivelul județului Botoșani?

News Moldova îți recomandă și ...   FMI, perspective FAVORABILE privind economia mondială

M.B: Situaţia este exact ca la nivel naţional. Adică, în afara şomajului tehnic (şi ăla cu întârzieri şi lipsit de măsuri proactive), măsurile guvernamentale lipsesc cu desăvârşire.

Rep: Există măsuri propuse de PSD pentru mediul de afaceri?

M.B: Da, Partidul Social Democrat a modificat Ordonanțele de Urgență ale Guvernului, dar a și inițiat proiecte de lege de suspendare a plății chiriilor, utilităților, ratelor bancare fără dobândă la dobândă, dar PNL le tot atacă la Curtea Constituțională, iar președintele Iohannis nu le promulgă și le retrimite Parlamentului. Toate acestea pentru a trage de timp și, din păcate, cei care au de pierdut sunt oamenii.

Rep: Considerați că Guvernul poate reporni economia locală?

M.B: Un Guvern competent ar trebui să poată reporni atât economia locală, cât și pe cea națională, dar, din păcate, constatăm că măsurile Guvernului PNL nu au coerență și mai mult încurcă, decât ajută mediul de faceri. Vom continua să promovăm, în Parlament, inițiative care să vină în sprijinul mediului de afaceri.

Rep: A reușit Guvernul să sprijine dezvoltarea producției de măști și dezinfectanți în Botoșani?

M.B: Unii oameni de afaceri ne-au sunat semnalând faptul că Guvernul a întârziat cu adoptarea normelor de autorizare a producătorilor și produselor. Din păcate, Guvernul nu a știut să comunice ce materiale se folosesc, în baza căror norme, nimic. Unii oameni de afaceri au și renunțat, din cauza asta, să mai producă astfel de materiale sanitare. Avem semnale în acest sens.

News Moldova îți recomandă și ...   Se resimt efectele războiului din Ucraina! Avertismentul Comisarului european pentru economie

Rep: Este posibilă transformarea afacerilor locale?

M.B: Evident că unele afaceri se pot transforma, iar fabricile de confecții care să poată produce măști, combinezoane, alte materiale sanitare necesare sunt cel mai bun exemplu.

Rep: Există măsuri pentru contracararea efectelor pandemiei asupra turismului?

” Turismul este unul dintre domeniile de activitate cel mai greu încercate”

M.B: Turismul este unul dintre domeniile de activitate cel mai greu încercate, dar, așa cum spuneam, Guvernul nu a venit până acum cu măsuri clare, predictibile. Și nu o spunem doar noi, o spun asociațiile oamenilor de afaceri din domeniu, care atrag atenția constant, prin declarații publice și comunicate de presă asupra situației extrem de dificile.

Rep: Se poate adapta Botoșaniul la învațămantul on-line?

M.B: Evident că se poate, dar trebui asigurate mijloace pentru copiii din familiile defavorizate, care nu își permit achiziționarea acestora. Viziunea PSD constă într-un sistem integrat pentru copii şi profesori la nivel naţional.

Uitați-vă că Guvernul s-a trezit abia acum în legătură cu acest aspect şi ne spune că „o să”. Trebuia să facă acest lucru acum două luni, nu zilele acestea să ne spună că „o să”. Dar Guvernul era ocupat cu alegerile anticipate, când ar fi trebuit să acționeze.

Rep: Există la nivel local discuții Guvern – asociatiile oamenilor de afaceri?

M.B: Din câte ştiu NU. Acest aspect se reflectă negativ în lipsa unui plan clar de relansare a economiei româneşti.

„Cetăţenii români trebuie să ştie că suntem, din păcate, ultima ţară din UE ca nivel al măsurilor în PIB anunţate pentru sprijinirea economiei”

În Romănia măsurile anunţate ating 3,5% din PIB, în timp ce în restul ţărilor nivelul este mult mai mare. Însă şi mai trist este faptul că măsurile funcţionale de sprijinire a economiei româneşti abia ating 1% din PIB.

News Moldova îți recomandă și ...   Ucraina, extrem de îngrijorată de vizita lui Xi Jinping la Moscova!

” Fermierii locali şi cei naţionali TREBUIE să fie ajutaţi”

Rep: Fermierii locali pot fi ajutați să combată efectele secetei?

M.B: Fermierii locali şi cei naţionali TREBUIE să fie ajutaţi.

PSD a depus în Parlament un proiect legislativ care să le permită fermierilor să aibă acces la apă fără a plăti acele sume considerabile. Urmărim situația și vom interveni ori de câte ori va fi nevoie, legislativ.

”Din păcate, investiţiile începute în sistemul de irigaţii de PSD când eram la guvernare au fost oprite de Guvernul Orban-PNL”

Dacă mai punem la socoteală şi faptul că au fost şi sunt întârzieri în plata unor subvenţii atunci avem o imgine clară a dezastrului pe care Guvernl PNL îl provoacă şi în agricultură.

Rep: Aveți cunoștință dacă are AJOFM Botoșani soluții pentru reorientarea profesională și combaterea șomajului?

M.B: Această întrebare ar trebui să o adresați dumnealor, dar eu vă reamintesc că Guvernul PSD a decis să stimuleze angajarea ucenicilor, stagiarilor, a persoanelor cu handicap, a persoanelor greu angajabile, de peste 45 de ani, cu 2.250 de lei pe lună. Măsura ar trebui continuată, inclusiv pentru reconversie profesională şi angajarea cetăţenilor români reîntorşi acasă în această perioadă grea.

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top