Connect with us

Efectivul de SALARIAȚI din județul IAȘI este în SCĂDERE

Ultima Ora

Efectivul de SALARIAȚI din județul IAȘI este în SCĂDERE

Criza mondială creată de noul Coronavirul reprezintă o amenințare reală pentru economia locală și pentru nivelul de trai al cetățenilor. În perioada stării de urgență au fost suspendate sau chiar anulate foarte multe contracte de muncă, ieșenii fiind nevoiți să rămână izolați, nemaiavând cum să își mai poată întreține familiile.

Dificultatea întâmpinată frecvent de tinerii care intră pe piața muncii a fost și mai grav afectată, în condițiile în care au fost căutate doar anumite joburi (de exemplu în industria IT sau în telecomunicații), altele fiind trecute pe planul al doilea în ceea ce privește competitivitatea.

Mai mult decât atât, întreprinderile mici și mijlocii, care au fost cele mai afectate, au, de fapt, cel mai mare impact asupra economiei județene.

„Şi efectivul de salariaţi din judeţului Iaşi înregistrează o scădere în această perioadă. Efectivul de salariaţi la data de 31.05.2020, a fost de 174728 persoane, în scădere cu 2430 persoane (-1,4%) faţă de luna corespunzătoare din anul 2019 şi în scădere cu 513 persoane comparativ cu sfârşitul lunii aprilie 2020“, a declarat Dr. Ciprian Iftimoaei Director executiv adjunct al DJS Iaşi

În momentul de față, cei mai bine plătiți ieșeni sunt cei care lucrează în industria IT. Un programator câștigă peste 10.000 de lei pe lună. Există companii precum Amazon care oferă salarii pentru începători de la 3-4000 de lei pe lună. Și medicii primari sau profesorii universitari pot ajunge la salarii de 18.000-20.000 de lei pe lună.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le întâlnim la personalul necalificat, unde se primește minimul pe economie, adică 1346 de lei pe lună.

„În luna mai 2020, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Iaşi a fost de 5097 lei (+0,8% față de luna mai 2019), iar cel mediu net de 3133 lei (+1,3% faţă de luna mai 2019); comparativ cu luna anterioară, respectiv aprilie 2020, s-a înregistrat o majorare a câştigului net cu 3,4% şi a câştigului brut cu 3,1%. Aici se întrevede o tendinţă de creştere a câştigurilor salariale în perioada următoare.

Depinde de cum va evolua situaţia sanitară şi economia în ansamblul său. Dintre toate sectoarele economice, industria şi serviciile sunt cele mai afectate în această perioadă. Construcţiile merg bine, la fel şi agricultura, care a trecut de perioada de secetă din iarna trecută şi din primăvara acestui an. „ a declarat Dr. Ciprian Iftimoaei Director executiv adjunct al DJS Iaşi

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top