fbpx
Connect with us

FERMIERII din BOTOȘANI pot primi 3000 de euro prin programului TOMATA

Ultima Ora

FERMIERII din BOTOȘANI pot primi 3000 de euro prin programului TOMATA


Legumicultorii s-au plâns, printr-o scrisoare deschisă, că din cauza vremii, roșiile nu s-au copt și vor pierde subvenția de 3.000 de euro. Din cauza temperaturilor scăzute din primăvara acestui an, culturile de tomate din spații neprotejate au fost serios afectate.

Fermierii din Botoșani se pot înscrie în programul “Tomata” până la data de 15 iulie 2020. După depunerea documentelor, beneficiarii vor primi fiecare 3.000 de euro în cadrul programului „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”.

„În urma discuţiilor cu fermierii, am luat decizia de a prelungi termenele pentru Programul Tomata 2020! Noile termene în Programul Tomata 2020 vor fi 1 iulie pentru valorificarea producţiei minime de tomate, iar 15 iulie este ultima zi în care producătorii mai pot depune la Direcţiile Agricole Judeţene documente justificative care să ateste valorificarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, precum şi copia Registrului de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat la zi şi avizat de oficiul fitosanitar judeţean. Ascultăm vocea fermierilor români!”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Vremea din această primăvară a afectat culturile de tomate

La finalizarea înscrierilor în Programul „Tomate”, 94 de legumicultori au depus actele pentru sprijinul guvernamental. Bugetul total al programului aprobat în acest an este de aproximativ 40 milioane euro, iar beneficiarii trebuie să valorifice, până la 15 iunie, o cantitate de 3 t /1.000 mp, cu 50% mai mult decât în edițiile precedente. 

 Anul trecut, pentru ciclul I de producție, cel de primăvară, s-au înscris în program 67 de legumicultori botoșăneni, iar pentru ciclul II, cel de iarnă 54 de legumicultori. În primul an de derulare al programului au fost înscrişi 65 de producători, în anul doi, 102. Dacă ne raportăm doar la primul ciclu de producție se poate observa o creștere semnificativă a celor care cultivă legume în spații protejate.

Suma bugetată este mai mică decât anul trecut, iar dacă nu va fi suplimentată și se va aplica principiul sprijinului cuplat, atunci fermierii vor primi între 1.655 și 2.060 de euro.

Consumul de tomate în România: 38,4 kg pe cap de locuitor

Pentru a încasa banii, producătorii de legume trebuie să depună o cerere la Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Iași. Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate, să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii.

”Este şi normal să fim în top, având în vedere că, încă de la început, când era doar un proiect, am fost cu administraţia locală într-un grup de lucru la nivel naţional de conturarea coordonatelor acestui program de sprijin pentru agricultori.

Programul ”TOMATE” a fost cu succes la noi în județ. An de an a crescut numărul persoanelor înscrise în program, dar era și de așteptat având în vedere că oamenii au văzut că pot primi bani pentru dezvoltarea capacității de producție”, a declarat Cristian Delibaş, director executiv al Directiei pentru Agricultură Județeană Botoșani.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top