fbpx
Connect with us

IAȘUL va intra sub INCIDENȚA stării de URGENȚĂ. Ce ar trebui să știm

Mesaje Publice

IAȘUL va intra sub INCIDENȚA stării de URGENȚĂ. Ce ar trebui să știm


Iașul va fi supus stării de urgență, la fel ca întregul teritoriu național

Iașul  va intra sub incidența stării de urgență, după ce luni, Președintele României va da decretul de instituire a stării de urgență la nivel național și acest decret va fi contrasemnat de Primul Ministru și adoptat în termen de 5 zile de către Parlamentul României.

Iașul va fi supus stării de urgență, la fel ca întregul teritoriu național. Prin particularitățile sale, Iașul va fi unul din județele cele mai atent monitorizate de către autorități. Starea de Urgență, conform Constituției este decretată de Președintele României, contrasemnată de Primul Ministru al Guvernului și adoptată de Parlamentul României în termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidențial de instituire.

Asta înseamnă că reprezentantul Guvernului în teritoriu, Prefectul de Iași va coordona absolut toate măsurile politice și administrative care se vor lua, sub controlul direct al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne și Departamentului pentru Situații de Urgență.

Ieșenii vor trebui să știe că anumite instituții publice pot avea pază militară, întrunirile publice vor fi interzise. Barurile, cafenelele, cluburile, restaurantele, mall-urile, saloanele vor fi închise. Vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Deputatului PNL de Bacău Cătălina CIOFU transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

În timpul Stării de Urgență (decretate timp de 30 de zile care poate fi prelungită cu maxim 30 de zile), Armata poate patrula pe străzi, alături de forțele de ordine

Pot fi făcute razii, percheziții și rechiziții de bunuri, spații în caz de necesitate. Alimentele pot fi raționalizate, iar anumite stații de carburant pot fi închise. Sunt interzise adunările publice și private mai mari de 50 de persoane.

Ieșenii se pot deplasa numai pentru cumpărături de strictă necesitate (alimente și medicamente). Autoritățile pot restricționa circulația aeriană, feroviară, rutieră, pot controla intrările și ieșirile din oraș. Fiind o stare de urgență cauzată de o epidemie, este strict interzisă intrarea în contact cu persoane purtătoare de Covid 19, persoane spitalizate sau aflate în autoizolare, respectiv carantină.

Iașul este județ de frontieră, deci nivelul de securitate crește

Nu se mai pot face călătorii externe, controalele vor fi mai riguroase, cetățenii care vin din zone de risc intrând automat în carantină. Instituțiile de ordine pot face controale pe drumurile comunale, județene, naționale, europene, pot fi instalate filtre, iar cetățenii trebuie să declare dacă vin din zone de risc atestate ca atare, dacă au intrat în contact cu astfel de persoane.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei HOLBOCA, județul IAȘI, Neculai PAMFIL, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Recomandarea autorităților este ca deplasările în județ să se facă numai în caz de necesitate, iar timpul petrecut la domiciliu să fie cât mai mare posibil.

Deja companiile aeriene care operau pe Aeroportul Iași au sistat zborurile. Trenul Internațional 821/1051-1052/822 Iași-Chișinău nu mai circulă. Traseul 51 (Gara Socola – Tudor Vladimirescu – Palatul Culturii – Sala Polivalentă / Tudor Vladimirescu – Palatul Culturii – Podu Roş – Gara Socola) efectuat de autobuzele Companiei de Transport Public Iași a fost închis și va rămâne astfel în perioada 14 martie-2 aprilie 2020.

Audiențele instituțiilor publice vor fi suspendate

Spitalele vor fi în carantină totală, doar bolnavii cronici și urgențele vor trebui să meargă la spitale. Vizitele la penitenciare vor fi suspendate. Școlile și Universitățile sunt închise. Există posibilitatea să se restricționeze accesul în piețele agro-alimentare.

Populația trebuie să urmărească informațiile venite din surse oficiale (Radio, TV, presă scrisă, presă on-line,  paginile on line ale instituțiilor publice, inclusiv conturile oficiale de pe rețelele sociale).  Se pot suspenda anumite știri, mai ales cele de importanță militară și de siguranță națională. Vor fi pedepsite răspândirea de știri alarmiste, nerespectarea regulilor (starea de urgență permite ca arestările și reținerile să se facă mai rapid decât în situații normale), zădărnicirea, nerespectarea sau punerea la îndoială a măsurilor luate de autorități.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei NEGREȘTI, județul NEAMȚ, Neculai NASTASIA, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Cetățenii sunt obligați să anunțe autoritățile dacă asistă direct la acte contrare legii, dacă sunt martori la infracțiuni (inclusiv în sfera siguranței naționale), contravenții

Evident, cetățenii pot anunța eventualele abuzuri și acte de corupție ale reprezentanților autorităților.

Cetățenii trebuie să aibă la ei un act de identitate și să răspundă și să se supună somațiilor autorităților, deoarece în caz contrar, autoritățile au dreptul să acționeze inclusiv prin uz de armă (avertisment urmat de foc de neutralizare a celui ce nu răspunde la somație).

Copiii, femeile și bătrânii sunt cei mai vulnerabili, de aceea ei trebuie protejați cu precădere.

Starea de urgență după expirarea termenului legal, precum și a prelungirii poate fi urmată de starea de asediu și chiar de război în condițiile legii.


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

1 Comment

1 Comment

  1. Catalin

    16 martie 2020 at 9:49 PM

    La Upu Sf Spiridon triajul e facut de habarnisti , in incinta unitatii intra persoane ajunse din tarile cu probleme mai mari apropo de COVID-19
    Medicii au voie la o singura masca pe 12 ore de tura , nimic in legatura echipamente de protectie , fara dezinfectanti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top