fbpx
Connect with us

În stradă pentru SALARII DECENTE! O nouă serie de PROTESTE anunțată de SINDICALIȘTI

Social

În stradă pentru SALARII DECENTE! O nouă serie de PROTESTE anunțată de SINDICALIȘTI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical, totalizand 35.000 de membri din domeniile administrație publică centrală și locală, asistență socială, poliție și poliție de frontieră, grefa judiciară, penitenciare și probațiune, sport și tineret, finanțe și control financiar, mediu și RA-APPS, a declanșat proteste începand cu data de 31 decembrie 2020 în reacție la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Astăzi, 13 ianuarie 2021, au ieșit în stradă lucrătorii din penitenciare. Acțiunile au avut loc în fața Ministerului Muncii și Protecției Sociale și în fața sediului Prefecturilor Bacău,Timiș și Cluj.

De asemenea, sindicaliștii anunță proteste până pe data de 24 februarie 2021, inclusiv. Pe 17 februarie, protest de amploare va avea loc și la IAȘI.

„Pe 17 februarie este unul din protestele planificate în calendarul de proteste PUBLISIND, din care face parte și sindicatul MANIFEST. Ca și revendicări dorim eliminarea Ordonanței 226 prin care au fost înghețate salariile, pensiile, salariu minim pe economie la începutul anului 2021.

Suntem foarte determinați, avem de gând să stăm în stradă până când ne vom obține drepturile. Calendarul de proteste al federației PUBLISIND este făcut până în luna februarie deocamdată, dar îl vom extinde dacă este nevoie”, declară Ionuț ICHIM, președintele sindicatului MANIFEST și vicepreședinte al Blocului Sindical Național, Filiala Iași.

Revendicările cerute de sindicaliști

  • eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public;
  • aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;
  • un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum.

„Ne-am saturat de aceasta pacaleala ambalata elegant cu denumirea de lege-cadru privind salarizarea bugetarilor. Masurile de austeritate in sectorul bugetar au inceput din anul 2009 nu din 2021. Aplicarea Legii 153/2017 reprezinta singura optiune pentru eliminarea inechitatilor salariale, asa cum protestele (pe care PUBLISIND le-a declansat chiar din 31 decembrie 2020) reprezinta singura optiune a sindicatelor impinse in pozitii reactive chiar de Guvern prin eliminarea dialogului cu partenerii sociali. PUBLISIND a anuntat proteste in strada pentru lunile ianuarie si februarie 2021. Lipsa unor solutii concrete la revendicarile noastre ne va obliga la continuarea protestelor atat cat va fi necesar”, afirmă Ștefan TEOROC, presedintele Sindicatului National al Lucratorilor din Penitenciare.

Protestele vor continua pe termen nedeterminat. 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top