Connect with us

În timp ce Monica ANISIE recomandă ELEVILOR fără CURENT să urmărească LECȚIILE la TELEVIZOR, 11.000 de elevi IEȘENI sunt privați de EDUCAȚIE

Ultima Ora

În timp ce Monica ANISIE recomandă ELEVILOR fără CURENT să urmărească LECȚIILE la TELEVIZOR, 11.000 de elevi IEȘENI sunt privați de EDUCAȚIE

În România, 250.000 de elevi nu au acces la educația online. În județul Iași 11.000 de elevi sunt privați de educație din cauza faptului că nu au acces la internet sau la un dispozitiv prin care să-și desfășoare activitatea și tot mai multe școli trec în Scenariul 3, ceea ce presupune  desfășurarea activităților exclusiv în mediul  online.

La nivelul județului Iași,  la momentul actual, situația scenariilor de funcționare ale unităților de învățământ  stă în felul următor: 259 de unități de învățământ se află în Scenariul 1, care presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară.

359 de unități de învățământ se situează în Scenariul 2, care presupune participarea zilnică ( față în față) a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea tuturor normelor de protecție.

În Scenariul 3 sunt 35 de unități de învățământ și presupune participarea tuturor preșcolarilor și școlarilor la activități online.  Din cele 35 de școli, una se află în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor  de COVID-19 înregistrate, în timp ce 33 de unități de învățămțânt funcționează în acest scenariu din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitate, iar una din cauza infrastructurii și condițiilor specifice de organizare.

Tot mai multe școli se închid din cauza creșterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Regula este ca la mai mult de trei cazuri la mia de locuitori, toate școlile din localitatea respectivă să treacă în Scenariul 3, în care elevii și profesorii fac școala doar online.

Problema cea mai mare este însă că, la mai bine de o lună de când a început anul școlar, elevii încă nu au tablete ca să se poată conecta la orele online. Vor veni, dar mai durează, iar până atunci fiecare se descurcă așa cum poate.

Greu le este, în egală măsură, elevilor, dar și cadrelor didactice

O altă problemă gravă, îi are în prim plan pe elevii care locuiesc în localități care nu sunt racordate la energie electrică.

Monica ANISIE, ministrul Educației, susține că o soluție pentru elevii care trăiesc în case fără curent electric și care nu pot folosi din acest motiv tablete ar fi să privească emisiunile de tele-școală de la TVR.

„S-au luat și astfel de măsuri încă din perioadă în care am fost în situația de urgență. Cu toții am stat acasă și am desfășurat cursurile în sistem online. Acolo unde nu a existat această posibilitate, unitatea de învățământ a asigurat materiale de lucru pentru copii în așa fel încât să continue învățarea.

Mai mult decât atât, Ministerul Educației a realizat în parteneriat cu televiziunea română programul tele-școală, prin care am continuat pregătirea elevilor pentru examenele naționale.”

Răspunsul ministrului Educației, Monica ANISIE subestimează tehnologia actuală. În prezent, niciun televizor nu poate funcționa fără o alimentare cu energie electrică, deci nici elevii nu pot participa la programul „Teleșcoala”. 

Conform unei estimări a reprezentanților Ministerului Energiei, în România erau anul trecut aproximativ 52.000 de gospodării neracordate la rețeaua electrică. În contextul pandemiei COVID -19, mii de elevi nu pot folosi tabletele pentru că nu au la ce să le alimenteze.

Potrivit unui studiu realizat de Salvați Copiii România, 28% dintre elevi și 43% dintre cadrele didactice nu dețin parțial sau total resursele materiale necesare învățământului online.


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top