Situațiile din învățământ apărute în contextul pandemiei, cer soluții noi și rapide
Ministerul Educației și Cercetării a stabilit împreună cu specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății și în conformitate cu recomandările Comitetului Național pentru Situații de Speciale de Urgență măsurile pentru reluarea activității în unitățile de învățământ, în condiții de siguranță pentru elevi, cadre didactice, personalul din școli și părinți.
În Iași, la fel ca pe teritoriul întregii țări, cursurile în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal rămân suspendate, dar se va continua învățarea asistată de tehnologie până în data de 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar.
Pentru elevii și cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin.
I-am întrebat pe reprezentanții ISJ Iași câți elevi ieșeni sunt vizați de imposibilitatea continuării învățării într-un format asistat de tehnologie!? Nu au dorit să răspundă! Poate că nu au realizat o statistică sau nu au vrut să o realizeze. Cert este faptul că mii de elevi ieșeni sunt lăsați de izbeliște în această perioadă de ISJ Iași!
Au inventat cursuri de care elevii nu au habar
„Sunt peste 230 de directori care trebuie luați în calcul. Se discută în particular cu fiecare director despre situația particulară din școală, în fiecare comunitate lucrurile stau diferit. Situațiile sunt polarizate între comune în care 90% dintre elevi lucrează online, și comune unde nu există acoperire cu internet.
În aceste cazuri există soluția pachetelor educaționale. Toți profesorii organizează în școală aceste pachete, cu fișe de lucru, chestionare sau materiale și chiar cu lecții predate schematic”, a declarat purtătorul de cuvât ISJ Iași, Luciana Antoci.
Situația nu este nici pe departe adevărată! În realitate ISJ Iași nu a reușit să integreze elevii cu posibilități reduse în programele educaționale. Acești copii, nefericiți ai sorții, vor înregistra decalaje serioase, imposibil de recuperat.
Măsuri pentru elevii care nu au acces la internet
“Practic schemă tablei se regăsește pe o fișă, și părinții vin la școală o dată pe săptămâna și ridică aceste pachete educaționale, copiii le lucrează în săptămâna respectivă urmând ca săptămâna următoare, părinții să aducă la școală ce au lucrat copiii și să preia următoarele materiale.
Practic, toți din cei cu care am discutat până acum și nu au acces la platforme online lucrează în această manieră. Există și situații în care unii directori dispun de mașină și de șofer, cum se întâmplă la Dobrovăț, de exemplu. În acest caz șoferul școlii se duce la poartă fiecărui copil și lasă aceste pachete educaționale”, a declarat putatorul de cuvât ISJ Iași, Luciana Antoci.
ISJ Iași evită răspunsurile concrete
Pandemia a început acum două luni și cu toate acestea, nu a fost luată nici o măsură concretă până în prezent. Cei care vor avea cel mai mult de suferit în această perioada, sunt elevii.
Există întrebări la care se evita răspunsurile. Avem posibile soluții dar nu și dovezi concrete ale implicării ISJ Iași în rezolvarea acestor probleme în situația particulară a fiecărei instituții de învățământ de pe raza municipiului și a județului. Trebuie luat caz cu caz, dar nu se întâmplă acest lucru!
Scuzele ISJ Iași: “Sunt eforturi prea mari”
ISJ Iași se apară: „Sunt eforturi prea mari pentru că nici profesorii nu erau pregătiți, și nici infrastructura nu e de așa natură să permită acoperirea tuturor situațiilor. Din datele proaspete, Iașul este pe direcția corectă și toată lumea își face treaba, în special profesorii, care pe lângă datoria față de copii, trebuie să își justifice salariile.
Soluții avem cu resursele puse la dispoziție. Mulți dintre noi muncim mult mai mult acum pentru a reuși să trecem peste această perioadă și luăm cele mai bune măsuri pentru resursele pe care le avem”, a mai adăugat putatorul de cuvât ISJ Iași, Luciana Antoci.
Este curios cum ISJ Botoșani reușește să facă față situației, dar Iașul, cu resurse incomparabil mai mari, nu reușește.
Examenele se vor desfășura condiții speciale
Teoretic, începând cu data de 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a/XIII-a, cei din anii de final de ciclu profesional și postliceal, vor reveni în unitățile de învățământ pentru două săptămâni.
Vor avea loc doar activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale.
Revenirea în unitățile de învățământ va fi una prudentă și controlată pentru a preveni răspândirea îmbolnăvirilor cu Covid-19. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau care prezintă riscuri de îmbolnăvire, prezența la cursuri va fi opțională. Părinții vor decide acest aspect.
Inspectorul General Genoveva FARCAȘ este de negăsit în această perioadă
Inspectorul General, Genoveva Farcaș a fost contactată în mod repetat pentru a ne oferi răspunsurile la întrebările cele mai arzătoare ale momentului care frământă familiile fără posibilități din care, din păcate, provin câteva mii de elevi.
Sub conducerea Genovevei FARCAȘ, ISJ IAȘI evită să identifice mijloacele materiale necesare pentru a veni în sprijinul elevilor care nu au efectiv posibilitățile necesare continuării învățarii într-un format asistat de tehnologie.
Mariuca
7 mai 2020 at 10:20 PM
Nimeni nu vorbeste de examenele de admitere in clasa a 5a organizate de fiecare scoala in parte. Acesti copii nu exista? Cu ei ce se intampla?
Gaby
8 mai 2020 at 9:17 PM
cel mai slab inspector general din istoria ISJ
Ilie Palie
10 mai 2020 at 12:26 AM
Ar fi indicat de aflat ce sa intamplat cu cei 200 de euro dati pt calculator parintilor cu venituri modeste sau fara din mediul rural (poate si in urban), cu vreo 2 ani in urma?Cati dintre parinti au cumparat o tableta sau un calculator copilului? Ca daca il cumparau, aveau acum. Sau cati au dat-o la birt pe bautura?