Connect with us

INFECȚIA cu CORONAVIRUS și starea de GRAVIDITATE! DR. Gina PUFLEA: ”Nu există DOVEZI care să indice o CREȘTERE a nivelului de NAȘTERI premature”

Mesaje Publice

INFECȚIA cu CORONAVIRUS și starea de GRAVIDITATE! DR. Gina PUFLEA: ”Nu există DOVEZI care să indice o CREȘTERE a nivelului de NAȘTERI premature”

Monitorizarea sarcinii reprezintă un aspect deosebit de important, iar din cauza situației actuale este posibil  să apară o serie de îngrijorări și neclarități, de aceea am cerut sfatul Dr. Gina Puflea, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, Șeful secției Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul Spitalului Județean de Urgență “Mavromati” Botoșani.

Riscul de infectare la gravide

Informațiile sunt limitate în ceea ce privește efectele infecției cu SARS-CoV-2 asupra femeii gravide și nou-născuților din cauza unui număr limitat de cazuri, dar se pare că aceștia nu sunt predispuși la infecții severe.

Gravidele, în mod normal, sunt susceptibile la infecții din cauza de imunodepresiei cauzate de sarcină; într-un studiu realizat pe 147 de gravide s-a observat o rată de 8% de infecții severe, în condițiile în care în populația generală raportul a fost de 13.8% și o rată de 1% de infecții critice, iar în cadrul populației generale coeficientul fiind de 6.1 %. Majoritatea femeilor gravide vor prezenta simptome ușoare sau moderate, asemănătoare cu cele din infecția cu virusul gripal: febră (cel mai incriminat, la 90% din cazuri), dificultăți la respirație în aproximativ 60% din cazuri, mialgii, anosmie sau cefalee.

Transmiterea COVID-19 de la mamă la făt, risc foarte redus

The Royal College of Obstetricians and Gynaecologists și CDC au publicat un raport referitor la infecția cu coronavirus și sarcină, din care ar trebui reținut că nu există dovezi care să arate că femeile gravide sunt mai predispuse la infecțiile cu COVID-19 în raport cu restul populației, și nu există dovezi care să indice un risc crescut de avort în primul trimestru de sarcină, cu amendamentul că o stare prelungită de  febră și susținută în primul trimestru poate duce la avort și risc teratogen.

Tot din raport rezultă că nu există dovezi care să indice o creștere a nivelului de nașteri premature, și tot din acesta se arată că s-au făcut teste pe sânge matern, sânge din cordonul ombilical, lichid amniotic, placentă și lapte matern și toate sunt negative pentru infecția cu COVID-19, deci nu există dovezi de transmitere verticală, de la mamă la făt, de asemenea nu sunt dovezi de transmitere prin laptele matern.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top