fbpx
Connect with us

Interpreții de FOLCLOR transmit un mesaj OPTIMIST publicului IEȘEAN

Ultima Ora

Interpreții de FOLCLOR transmit un mesaj OPTIMIST publicului IEȘEAN


TOTUL s-a oprit brusc! Pandemia i-a ținut departe de scenă pe artiștii ieșeni

În perioada stării de urgență, dar și acum, artiștii au fost nevoiți să își anuleze concertele și să respecte măsurile de protecție împotriva răspândirii infecției cu COVID -19, la fel ca restul populației. Această decizie atât de necesară în perioada pandemiei, i-a întristat atât pe artiști, dar și pe iubitorii de artă, de muzică de frumos, pe spectatori.

Despre efectele acestei crize, dar și despre impactul pe care sistarea tuturor concertelor, și al lipsei interacțiunii directe dintre artist si iubitorul de muzică l-au avut, vom vorbi cu mai mulți interpreți de folclor din Iași, printre care se numără: Ștefan Deaconița, Maria Costioaia, Carmen Macovei și Angela Bîrjovianu, artiști care au răspuns afirmativ inițiativei noastre și au transmis câte un mesaj de încurajare iubitorilor de muzică populară.

„O viață am luptat, cu viața!”

stefan deconita - News MoldovaȘtefan Deaconița, una dintre personalitățile remarcante ale folclorului ieșean, cu rădăcini în comuna Cristești, mărturisește că îi este destul de greu să-ți găsească echilibrul și să fie optimist: „Aș vrea să fiu optimist cu privire la ce se întâmplă acum în sectorul artistic, dar îmi este greu.

O viață am luptat cu viața, însă cred că de această dată puțin mai mult. Mă îmbrac în costum popular acasă, îmi fac ordine printre ele și aștept ziua în care o să pot reveni pe scenă, alături de colegii mei de cântec.

Referitori la colegi, țin legătura cu o bună parte din ei și parcă nu mai au speranță, sunt molcomi. Cât despre ceea ce ține de evenimente, aveam lunar cam 2-3, dar până în toamnă s-au amânat o parte din ele.

Nu știu în ce condiții ar putea să se mai organizeze evenimentele, încât să fim protejați, poate doar dacă se vor face în aer liber, cum era odată la țară, am vorbit despre asta chiar și cu Laura Lavric, care este ceva mai optimistă decât mine.

Din punct de vedere financiar nu mă pot plânge deocamdată, dar sigur că, în ritmul acesta,  economiile se vor subția.

Un artist are nevoie să aibă o apariție impecabilă și revitalizată mereu, deci este necesară  achiziția de costume naționale în permanență,  realizarea de piese noi care, știm cu toții, implică costuri ridicate.

Le transmit tuturor iubitorilor de muzică, și celor care vor citi aceste rânduri, să aibă răbdare și încredere în Dumnezeu. Totul se va redresa, însă treptat. Aș încheia spunând că urmează o perioadă de  resetare totală.

”Îi îndemn pe oameni să aibă credință în Dumnezeu”

maria costioaia - News MoldovaMaria Costioaia, un artist plin de viață este de părere că precauția este cheia în această perioadă de pandemie:

Ca artist, îmi este foarte greu din punct de vedere emoțional. Pe lângă dorul pe care îl simț pentru publicul care mă apreciază, s-a instalat și o oarecare stare de panică vizavi de acest virus.

Evenimentele s-au amânat pentru anii viitori. Chiar și așa, unii colegi sunt optimiști și speră să le putem organiza în toamnă, dar sunt sceptică. Financiar vorbind, se va reveni mai greu, dar trebuie să fim pozitivi.

 Îi îndemn pe oameni să aibă credință în Dumnezeu și le doresc multă sănătate.

”Mi-e dor de filmări, de spectacole, de emoția publicului”

carmen macovei - News MoldovaNăscută în comuna Vlădeni, Carmen Macovei este una dintre cele mai îndrăgite apariții ale folclorul ieșean, care s-a văzut nevoită, și ea, să renunțe în această perioadă la cântările care îi aduceau atât de multă bucurie.

Trebuie să recunosc că este puțin dificil, nu doar prin faptul că multe din activitățile cu care eram obișnuită nu mai pot fi desfășurate, dar îmi lipsesc întâlnirile cu iubitorii cântecului popular. În această perioadă eram obișnuită cu evenimente diverse.

Mi-e dor de  filmări alături de colegii de cântec, de spectacole, unde observam câtă bucurie poți aduce oamenilor prin câteva melodii de suflet. De asemenea, îmi lipsesc nunțile, trăirile pline de emoții ale mirilor, care își puneau toată încrederea în programul artistic pe care îl ofeream în acea seară unică pentru ei. O parte din evenimente s-au amânat spre finalul anului acestuia, altele s-au reprogramat pentru anul viitor.

Totuși, sunt optimistă și vreau să cred că putem depăși această perioadă cu încredere și credință în Dumnezeu, dar și cu activități care să ne țină ocupați.

”Am noroc că știu cânta și-mi potolesc inima/ Dacă nu știam să cânt, de mult aș fi fost pământ”

barjovianu - News MoldovaÎn final, Angela Bîrjovianu, o interpretă pe care oamenii o cunosc drept un om cald, mereu cu zâmbetul pe buze, se declară îngenunchiată în aceste momente de această criză, atât din punct de vedere emoțional, dar și financiar:

Știm cu toții că publicul este cel care ne dă valoare și ne face să ne simțim împliniți. Am găsit  variante de a-l bucura în continuare, chiar și cântând în fața telefonului sau utilizând alte instrumente de comunicare digitală.

Din punct de vedere finainciar, situația actuală ne-a cam pus la pământ, deoarece nimeni  nu s-a așteptat la o asemenea nenorocire mondială. Mulți artiști trăiesc doar din talentul cu care i-a hărăzit Dumnezeu.

Mulți artiști plătesc impozite la stat pentru desfășurarea activității artistice. Acum, în această criză, ce face statul pentru noi? Suntem nevoiți să ne îndreptăm spre alte direcții? Daca da, încotro? Tinerelor cupluri cărora urma să le cânt vreau să le transmit că vom reveni cu forțe proaspete, chef și voie bună, atunci când bunul Dumnezeu va îngădui.

Ducem dorul petrecerilor, al veseliei oamenilor și cu siguranță vom renaște din propria cenușă, ca Pasărea Pheonix, cum zice un vechi proverb”.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top