fbpx
Connect with us

INTERVIU cu directorul Cetății de Scaun a SUCEVEI, Dr. Constantin – Emil URSU : „Vrem să DESCHIDEM o serie de EXPOZIȚII de Artă Plastică”

Ultima Ora

INTERVIU cu directorul Cetății de Scaun a SUCEVEI, Dr. Constantin – Emil URSU : „Vrem să DESCHIDEM o serie de EXPOZIȚII de Artă Plastică”


Astăzi, în cadrul rubricii „Interviul Săptămânii” îl avem alături de noi pe Dr. Constantin – Emil URSU, directorul Muzeului Național al Bucovinei.

intalniri muzeu - News MoldovaDr. Constantin – Emil URSU  a transformat Muzeul Național al Bucovinei în principala instituție de cultură a județului, reușind să organizeze expoziții remarcabile de-a lungul timpului. De asemenea de la preluarea mandatului de director general a mai realizat, restaurarea Cetății Sucevei și a fostei Căpitănii a Sucevei, actualul Muzeu de Istorie.

Rep.: Cum a afectat perioada de pandemie Muzeul Național al Bucovinei? A fost sistată activitatea?

Dr. Constantin-Emil URSU: Activitatea cu publicul a fost sistată, ea s-a desfășurat doar în online, pe raport am avut o creștere spectaculoasă de beneficiari. Expozițiile au fost toate închise, dar activitatea în sine nu a fost sistată pentru că muzeul are ca primă funcție cea de conservare a colecțiilor și în sensul ăsta este foarte mult de lucru.

Rep.: Care este situația Muzeului Național al Bucovinei în momentul de față? Unde se țin spectacolele?

C.E.U.: În acest moment am reluat activitatea, în sensul că avem deschise cinci expoziții permanente. Sunt un număr de patru case memoriale care nu au fost deschise încă. Spectacolele nu se țin doar la Cetate ci și la Muzeul Satului, precum și la Muzeul de Științe ale Naturii. Vizitarea obiectivelor trebuie făcută cu respectarea condițiilor de siguranță.

De asemenea încercăm să organizăm o serie de expoziții, o serie de evenimente și bineînțeles că ne continuăm în paralel și activitatea online pentru că ar fi păcat să pierdem ceva ce tocmai am câștigat.

Rep.: Cum se desfășoară activitatea în mediul online?

„Încercăm să informăm publicul despre tot ceea ce se întâmplă la expoziții”

C.E.U.: Folosim conturile de Facebook, avem tot felul de concursuri, tot felul de postări legate de piese care nu sunt neapărat în distribuția expozițiilor permanente, legate de personalități istorice, de momente istorice și există și concursuri cu premii. Încercăm să informăm publicul despre tot ceea ce se întâmplă la expoziții.

Rep.: Cunoaștem faptul că Muzeul Național al Bucovinei și Centrul Cultural Bucovina au organizat evenimentul DOR de viață, DOR de cântec”. Ne puteți spune cum s-a desfășurat acesta și cât de prezenți au fost oamenii?

C.E.U.: Prezența nu a fost foarte mare deși evenimentul se desfasoara din luna iunie în Cetatea de Scaun, în Muzeul Satului Bucovinean și la Muzeul de Științele Naturii. Programul este: vinerea, la Muzeul de Științele Naturii; sâmbăta și duminica în celelalte doua locații.

Rep.: Comunitatea suceveană și nu numai este obișnuită cu programele culturale pe care le desfășurați anual în cadrul Muzeului Național al Bucovinei și aici pot enumera: Festivalul de Artă Medievală, Târgul Meșterilor Populari, expozițiile temporare și diversele spectacole. Vor mai avea loc anul acesta toate aceste festivități?

„Fără îndoială aceste spectacole nu vor avea loc”

C.E.U.: Fără îndoială aceste spectacole nu vor avea loc. Condițiile nu permit acest lucru în acest moment. Pentru noi, anul acesta, prioritatea este siguranța epidemiologică, sigur într-un context mai larg al zonei și evident al instituției noastre.

Rep.: Care sunt proiectele pe care aveți de gând să le desfășurați în cadrul muzeului în perioada următoare?

C.E.U.: Vrem să deschidem o serie de expoziții de artă plastică. La Muzeul Satului s-a deschis expoziția ”Și păpușile poartă ie”. De asemenea rămân în activitate arheologii pentru că avem mai multe descărcări arheologice.Expozițiile permanente vor suferi modificări în sensul că vom schimba un număr de piese cu altele aflate în depozite.

Rep.Aveți un mesaj în această perioadă pentru colegii dumneavoastră și pentru cei care vor citi acest material?

C.E.U.: Pentru colegii mei mesajul este fără îndoială legat de sănătate și de păstrarea și respectarea condițiilor în așa fel încât să nu existe, Doamne ferește, vreun caz. Publicul este așteptat în spațiile noastre, muzeele noastre, la expozițiile noastre. Așa cum mereu am spus, în această perioadă nu există niciun risc din punct de vedere epidemiologic.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top