fbpx
Connect with us

INTERVIU cu Mihaela HUNCĂ (Pro România): ”Pro România este un partid pro BUSINESS, care susține ANTREPRENORII și pledează pentru un mediu STABIL și propice DEZVOLTĂRII”

International

INTERVIU cu Mihaela HUNCĂ (Pro România): ”Pro România este un partid pro BUSINESS, care susține ANTREPRENORII și pledează pentru un mediu STABIL și propice DEZVOLTĂRII”


”Pro România este un partid pro BUSINESS, care susține ANTREPRENORII și pledează pentru un mediu STABIL și propice DEZVOLTĂRII”

În cadrul rubricii politice “Aleșii la Raport”, discutăm cu deputatul Pro România Mihaela HUNCĂ, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.

Rep: Cine ar trebui sa organizeze alegerile? Parlamentul sau Guvernul?

Mihaela HUNCĂ: Guvernul organizează alegerile, iar Parlamentul ar trebui sa propună data. În al 12-lea ceas însă, toţi politicienii României ar trebui să înţeleagă că alegerile locale, naţionale, rămân probleme minore în faţa ameninţării reale la sănătatea alegătorilor în noile condiţii epidemiologice. Poate trebuie cineva să-i comunice şi preşedintelui Iohannis şi liderilor Partidului Naţional Liberal că poţi să prevezi data alegerilor, însă nu poţi prevedea evoluţia coronavirusului în viitor?

Sănătatea fiecărui român este mai importantă decât orice acţiune politică, iar alegerile trebuie să aibă loc atunci când vom fi cu toții în siguranță deplină atât la urne cât și în acțiunile electorale.

Rep: Veti vota demiterea Guvernului daca alocatiile si pensiile nu vor fi majorate la 1 Septembrie?

M.H: Toată lumea vorbeşte acum de reacţia slabă şi mobilizarea precară a guvernului României în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii Corona Virus în România. Dincolo de acest aspect, ţara rămâne în continuare neguvernată. Cum este posibil ca guvernul să ignore problemele majore ale ţării în ceea ce priveşte copiii și pensionarii?

A fost strigător la cer faptul că guvernul Orban, sfidează decizia Parlamentului și refuză să aloce banii pentru dublarea alocaţiilor copiilor! Consider că PNL dă dovadă de ipocrizie, meschinărie și că, pentru jocuri politice, sacrifică viitorul țării. Înainte de a dispărea ruşinos din istoria politică a României în urma unei moțiuni firești de cenzură, Ludovic Orban mai poate apleca urechea la alegători.

Asta în condiţiile în care din rapoarte oficiale, peste o treime dintre copiii din România trăiesc sub pragul sărăciei și adorm flămânzi. Aproximativ 21,5% dintre copiii români trăiesc în condiții materiale extrem de precare, acest procent reprezentând cea mai ridicată rată din Uniunea Europeană. Aceștia sunt copiii pentru care Ludovic Orban refuză alocarea banilor cuveniți. Ce să mai vorbesc de pensionari care de abia își duc zilele cu puținii bani pe care îi primesc. Sunt curioasă cum îi vor mai privi în ochi pe seniorii noștri, liberalii, atunci când le vor cere votul? Bineînțeles că vom susține o moțiune de cenzură așa cum am mai făcut-o!

Rep: Se apropie examenele nationale si Bacalaureatul. Ca specialista in Educatie, cum vedeti nivelul de pregatire al Botosaniului in privinta infrastructurii on-line?

M.H: Ministrul Educației Monica Anisie a picat demult examenele pe care trebuia să le treacă pentru a gestiona o situație de criză în învățământul românesc. Comunicarea scenariilor și a măsurilor pe care Ministerul Educației și Cercetării le-a luat în contextul pandemiei de Covid 19 a lăsat până acum de dorit, fapt ce a generat de cele mai multe ori haos în rândul întregului sistem educațional.

News Moldova îți recomandă și ...   Fondul Monetar Internațional, pregătit să scoată Ucraina din criză cu un împrumut de 15,6 miliarde de dolari! - MOLDOVA INVEST

”Profesorii nu știu ce li se va pregăti, părinții și bunicii sunt debusolați, iar elevii lăsați într-o incertitudine totală”

Cum poate ministrul să impună elevilor și părinților, din Suceava, de exemplu sau din alte zone cu focare de COVID-19 să meargă sau să-i trimită la școală și să devină un experiment pentru societate? Părinților și elevilor le este frică. M-ați întrebat de învățământul on-line: este un haos total. În primul rând cadrele didactice ar trebui formate și trecute printr-un proces de adaptare la noile tehnologii (lucrul cu computerul, accesarea platformelor online, stocarea și monitorizarea însușirii materiei predate ).

Nu este un secret pentru nimeni că, de multe ori, elevii au devenit acum îndrumătorii profesorilor, pentru ca aceștia din urmă, să țină pasul cu tehnologia. Și apropos de tehnologie, aici este marea problemă: la nivelul județului Botoșani zeci de mii de elevi și profesori nu au acces la internet sau nu au o tabletă sau un laptop pe care să lucreze, iar Guvernul nu a făcut și nu face nimic. Cam acesta este nivelul Botoșaniului și al întregii țări în ceea ce privește învățământul on-line sub guvernarea liberală.

Rep: Pro Romania a pus umărul la votarea Guvernului. În acest context și pe baza măsurilor adoptate de actualul executiv, considerați că au motive de mulțumire botoșănenii referitor la prestația Guvernului până la acest moment?

M.H: Nu, PRO România nu a sprijinit și nu a votat niciodată acest Guvern. Am susținut de la început că un astfel de guvern format din oameni total incompetenți nu poate fi o șansă reală pentru România. Am fi susținut până la alegeri un guvern de tehnocrați.. Și am avut dreptate. Uitați-vă ce haos au produs guvernanții în toate domeniile: învățământ, sănătate, mediul de afaceri. Ce motive de mulțumire să aibă botoșănenii care în continuare sunt uitați și sfidați de guvernanți?

Arătați-mi un singur om de afaceri din județ care a primit sprijin de la guvern în această perioadă, un fermier, un agricultor! Copiii rămân fără alocații mărite și pensionarii fără pensii mărite, în timp ce liberalii ne râd în față și fac petreceri în sediul guvernului cu țigări și băuturi fine. Cam asta este atitudinea lor față de bieții amârâți care i-au votat. Consider cu tărie că, în aceste condiţii, este normal ca politicienii să fie un exemplu şi nu tocmai ei să încalce directivele Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, și legile țării. Botoșănenii nu sunt mulțumiți de guvernul liberal și cu siguranță nu uită și vor vota în consecință!

News Moldova îți recomandă și ...   Kievul, acuzat că a plănuit o tentativă de asasinare a liderului separatiștilor pro-ruși din Transnistria

Rep: Apreciati ca decizia relaxării măsurilor privind combaterea COVID -19, începând cu 1 iunie va conduce la ameliorarea situației economice în județul Botoșani?

M.H: Nu. Numai sectorul HORECA, grav afectat de pandemia de Coronavirus nu înseamnă economia unui județ. De asemenea, nici turismul, care la noi oricum aproape că nu exista deloc, fiind unul dintre domeniile neglijate de toți conducătorii Botoșaniului de până acum. Asta în condițiile în care Botoșani deține un patrimoniu cultural unic în țară, fiind și leagănul geniilor românești. Dacă ar exista o politică a guvernului în acest sens, am putea spune că economia Botoșaniului va avea de câștigat. Probleme în economia județului sunt mari și nu vor fi rezolvate de deschiderea a câtorva terase și restaurante.

”Pro România este un partid pro business, care susține antreprenorii și pledează pentru un mediu stabil și propice dezvoltării”

Luptăm şi vom sprijini antreprenorii în rezolvarea problemelor majore cu care se confruntă: impredictibilitatea fiscală, lipsa forţei de muncă specializate şi, cel puţin pentru judeţul nostru, lipsa infrastructurii, lucru care taie elanul şi posibilităţile de dezvoltare pentru orice întreprinzător.

Vă spun că oamenii de afaceri reclamă deficitul mare de forţă de muncă. Antreprenorii îşi doresc să angajeze, dar nu găsesc pe cine. Conform studiilor, avem un deficit de forţă de muncă între 700.000 şi 1.000.000 de oameni în următorii 3-5 ani. Aici, echipa PRO România a venit cu mai multe soluţii. Una dintre măsuri e ca absolvenţii să fie îndrumaţi pe piaţa muncii către zonele unde există locuri de muncă, să fie consiliaţi din şcoală către licee profesionale sau către domenii unde există locuri de muncă, înfiinţarea sistemului de învăţământ dual (un succes în alte zone din ţară) deci, o mai bună potrivire între cerere şi ofertă.

Apoi sunt şi acele măsuri legate de reducerea migraţiei, pentru că vrem să ţinem cât mai mulţi tineri în ţară. Acestea sunt marile probleme ale Botoșaniului, iar Pro România va susține rezolvarea lor.

Rep: Pro Romania creste in sondaje. Ce sanse are Filiala PRO România Botosani sa performeze in raport cu ceilalti competitori politici locali?

”Dacă urmăriți evoluția spectaculoasă a organizației PRO România Botoșani vă puteți da seama și dumneavoastră că vom avea un cuvânt greu de spus în administrația locală și județeană după alegeri”

M.H: O șansă foarte mare și este firesc să fie așa. Dacă urmăriți evoluția spectaculoasă a organizației PRO România Botoșani vă puteți da seama și dumneavoastră că vom avea un cuvânt greu de spus în administrația locală și județeană după alegeri. Suntem un partid tânăr, am plecat practic de la zero, iar după alegerile europarlamentare și prezidențiale am ajuns a patra forță politică a țării și a treia la nivelul județului Botoșani.

Asta spune multe, noi facem o altfel de politică plecând de la nevoile cetățenilor și discutând cu ei modul în care putem să le rezolvăm solicitările. Zilnic se înscriu botoșăneni în Pro România, din toate mediile sociale.

News Moldova îți recomandă și ...   Veniturile bugetare ale Rusiei, provenite din petrol şi gaze, au CRESCUT anul trecut la 36,71 miliarde de dolari

La noi vin, elevi, studenți, profesori, medici, fermieri, oameni de afaceri etc. Cu toții s-au săturat de minciunile îndurate până acum și vor să schimbe fața orașului, a comunelor și a județului. O vom face împreună, după alegeri.

Rep: Au fost desemnati candidatii PRO România Botosani pentru Primarie si Consiliul Judetean?

M.H: Da, în mare parte au fost conturate echipele de candidați pentru alegerile locale, însă nu le-am definitivat pentru că timp de două luni am fost alături de oamenii care au avut nevoie de sprijinul nostru. Organizația noastră a înțeles că cel mai important lucru este sănătatea fiecărui român mai presus de orice acțiune politică.

Rep: Cum sprijină PRO România Botoșani implicarea mai activă a tinerilor și femeilor în politica locală?

”Sunt mândră că nicio femeie nu a intrat în Pro România pentru funcţii sau recompense politice, ci din credinţa că împreună putem schimba România”

M.H: Pro România susţine egalitate fiecărui roman e șanse şi creşterea reprezentării femeilor în administraţia locală. Suntem aici într-o mare familie, în care fiecare are ceva de spus, pentru că ne-am săturat cu toţii de modul în care am fost trataţi de politicieni până acum: minciuni, promisiuni şi sfidări.

Sunt mândră că nicio femeie nu a intrat în Pro România pentru funcţii sau recompense politice, ci din credinţa că împreună putem schimba România! La fel și tinerii vin în număr mare în organizația noastră din convingere. Ei se implică activ în elaborarea strategiilor pentru tineri și cu siguranță vor putea acționa chiar de la nivelul primăriilor și al consiliului județean unde se vor regăsi după alegeri.

Rep: În ce măsură credeți că este pregatit județul Botoșani pentru o nedorită, dar posibilă revenire în forță a epidemiei de COVID–19?

M.H: Așa cum am spus-o și mai devreme, Botoșaniul a fost total nepregătit pentru o așa criză și din păcate așa rămâne și în continuare. Uitați-vă la numărul de cazuri de COVID -19. Suntem pe locurile fruntașe, tocmai din cauza acțiunilor dezorganizate ale guvernanților și autorităților. Nu a existat și nu există în continuare comunicare între instituțiile statului.

Ce să mai vorbim de personalul medical care a fost amăgit de multe ori cu sporuri salariale și condiții decente de lucru. Întrebați-i pe ei, pe medici, pe ambulanțieri ce condiții au de lucru și dacă se simt în siguranță. Întrebați familia asistentei care a murit în județul Botoșani din cauza coronavirusului, cât de pregătiți suntem? Numai Dumnezeu ne va feri de ce e mai rău și sperăm într-un nou guvern capabil să gestioneze criza.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top