fbpx
Connect with us

Ioan BALAN (PNL) – “ÎNDEMN operatorii economici din MOLDOVA să dezvolte ECONOMIA locală cu fonduri nerambursabile puse la dispoziție de GUVERN”

Ultima Ora

Ioan BALAN (PNL) – “ÎNDEMN operatorii economici din MOLDOVA să dezvolte ECONOMIA locală cu fonduri nerambursabile puse la dispoziție de GUVERN”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Deputatul PNL Ioan BALAN face un apel la toți operatorii economici din Moldova ca să se înscrie cât mai rapid în programele cu finanțare nerambursabilă în valoare de 1 miliard de euro, pachet de sprijin gestionat de Ministerul Economiei, pentru a sprijini firmele să treacă mai ușor peste efectele crizei și să se dezvolte:

”În anul 2020, PNL a reușit să aloce economiei naționale fonduri de cca. 7% din PIB, fiind cea mai mare valoare alocată în ultimii 10 ani, deși traversăm o criză sanitară și economică fără precedent. Mai mult decât atât, banii aceștia au mers către nevoi reale din economie, nu ca în anii trecuți, când banii se risipeau pe tot felul de lucruri fără utilitate pentru oameni. Astfel s-au cheltuit zeci de miliarde pentru măsuri fiscale de sprijin pentru firme, pentru bonificații la plata impozitului pe profit, pentru rambursare la timp a TVA, pentru concedii medicale, pentru cele mai mari investiții publice din ultimii 10 ani, pentru cheltuieli sanitare generate de criză.

Mai mult decât atât, peste 30 de miliarde de lei au fost alocate pentru scheme de ajutor și garanții pentru întreprinzătorii privați din economie, care susțin peste 4 milioane de locuri de muncă”

 

Ioan Balan a mai declarat că una dintre cele mai îndrăznețe măsuri liberale o reprezintă punerea în practică a ordonanței de 1 miliard de euro, schemă de sprijin care a fost demarată încă de săptămâna trecută și este în plină desfășurare. Aceste fonduri se împart în 3 mari categorii:

100 de milioane euro – micro granturi pentru firme și PFA;

350 de milioane euro – granturi de capital de lucru pentru firmele afectate de criza COVID-19, respectiv restaurante, hoteluri, cafenele, servicii de transport, agenții de turism, librării, edituri, biblioteci, industrii creative, organizare de evenimente;

550 de milioane euro – granturi pentru investiții productive, acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară.

“Fac apel la firmele românești să întocmească rapid documentațiile”

 

“Fac apel la firmele românești să întocmească rapid documentațiile, să se înscrie în program și să aducă în Moldova cât mai multe fonduri din cele puse la dispoziție de Guvern.

Timpul trece repede și de aceste fonduri vor dispune cei care se înscriu cât mai repede în program. Cred că pentru Moldova este foarte important ca economia privată să se dezvolte și să poată genera mai multe locuri de muncă bine plătite și mai multă prosperitate.

Așa cum administrațile locale liberale au reușit să fructifice majoritatea programelor de finanțare puse la dispoziție de Guvernul PNL – extinderea rețelelor de gaze pentru populație, extinderea rețelelor de apă și canalizare, modernizarea drumurilor județene și locale – am convingerea că și operatorii economici vor fi la fel de eficienți și vor aduce în toată Moldova cât mai multe fonduri pentru consolidarea economiei noastre locale.

Avem nevoie de firme puternice și competitive care să plătească salarii atractive, căci, fără un mediu economic puternic în Moldova, nu cred că putem să vorbim despre prosperitate și dezvoltare.”           

 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top