Iașul este unul dintre cele mai importante centre IT din țară, o spun chiar cei de la Financial Times, care au făcut un top al atractivitatii în investițiile IT și în eficiența costurilor, fapt care a situat orașul nostru pe poziția a doua, pe primul loc pozitionandu-se Skopje, capitala Macedoniei de Nord iar pe trei Cluj Napoca.
Iașul se află și în topul celor mai ieftine orașe pentru a demara star-up-uri, ocupând chiar prima poziție, următorul oraș clasat fiind Cluj Napoca. De asemenea, ceea ce ne deosebește de Cluj Napoca este faptul că avem costuri mult mai scăzute de administrare.
Clasamentul „Tech Cities of the Future 2020/21” a luat în considerare 5 criterii importante, organizatorii realizând topuri pentru fiecare în parte, după cum urmează:
- Orașe cu potențial economic ridicat
- Performanță FDI (investiții străine directe)
- Orașe inovative și atractive
- Eficiența costurilor
- Numărul start-up-urilor
- Clasament general
Tot cei de la Financial Times scriau, în luna ianuarie a acestui an, că Romania științifică are o forță de muncă de dimensiuni foarte mari, iar apartenența la UE va genera investitori tehnologici cu idei promițătoare pentru mediul de afaceri hi-tech. Dezavantajul inițial a fost un mediu de finanțări subdezvoltat și fragmentat, dar un val de oferte recente indică intensificarea sectorului economic.
Analiștii de la Financial Times nu sunt singurii care au inspectat potențialul de extindere
al industriei IT&Outsoucing din Iași. Anul trecut, revista Forbes a inclus orașul nostru într-un top legat de cele mai bune orașe pentru deschiderea afacerilor, Iasul clasandu-se pe locul 10.
De asemenea, în cadrul conferinței CEE Shared Services and Outsourcing Awards, organizată în Polonia în anul 2018, Iașiul a câștigat premiul „Emerging City of the Year”, adică orașul cel mai potrivit pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală şi de Est.
Această confirmare a faptului că Iasul are un climat foarte atractiv în ceea ce privește industria hi-tech va genera un revenue foarte mare în viitorul apropiat, datorită investițiilor de către companii străine. Conform studiilor, în momentul de față sunt angajați în jur de 21.000 de oameni doar în sectorul IT în Iași, la companii multinaționale și naționale medii și mici, acestea fiind într-un număr total de peste 1000.
Acest fapt generează și foarte multe locuri de muncă, având în vedere că o singură companie are angajați sute de salariați. Conform datelor furnizate de Camera de Comerţ și Industrie Iași, se estimează că, începând din anul 2013, în sectorul IT au fost angajate anul între 2800 şi 3000 de persoane.
Afacerile din domeniul IT&Outsourcing din Iași au o valoare de peste 300 de milioane de euro
Administratorii firmelor deja urmăresc trendul și au observat că este unul ascendent, care crește cu o viteză destul de mare, ca urmare a deschiderii numeroaselor companii în centrul orașului.
Criza de Coronavirus a adus totuși și un beneficiu pentru salariații din domeniul IT. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că firmele au înregistrat o cerere mult mai mare de IT-ști.
În luna mai a acestui an au fost scoase pe piața muncii în jur de 40.000 de job-uri, mai ales în domeniile e-commerce, digital, retail, automatizări și medicină, conform unui studiu realizat de eJobs Romania.
Este adevărat și că salariile sunt foarte motivante, domeniul IT ramânand în topul celor mai bine plătite joburi, acestea ajungând să depășească 1500-2000 de euro pe anumite paliere. În Iași, salariul minim în industria IT este de 600 de euro iar cel mediu între 800 și 1000 de euro. Cele mai căutate joburi sunt software developer și analist de securitate a informațiilor.
Să luam un exemplu:
La Facultatea de Informatică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt scoase la concurs anul acesta 375 de locuri (285 bugetate, 90 cu taxă) la licență. Asta înseamnă că în jur de 375 de studenți termină aceasta facultatea în fiecare an și își caută un loc de muncă (asta în cazul în care nu s-au angajat deja încă de dinaintea terminării studiilor). Firesc, numărul studenților care pot activa în domeniul IT este mult mai mare pentru că nu am calculat de exemplu numărul de studenți care se înscriu anual la Design Grafic.
Cați dintre acești absolvenți vor rămâne în Iași și se vor angaja într-o multinațională și cât de importantă este investiția de către firmele străine în orașul nostru?
Răspunsuri avem de la unul dintre cei mai în măsură oameni din industria IT ieșeană, Dan Zaharia, cofondator Școala Informală de IT și fondator Fab Lab Iași:
“Poziționarea IAȘI-ului ca magnet pentru industria IT & Outsourcing dă roade, orașul nostru fiind din ce în ce mai mult în atenția potențialilor investitori. În 2016, în Iași erau circa 12.000 de angajați în ITO, în 2018, se depășea bariera de 20.000, în 2020, estimăm că numărul angajaților din domeniu este de circa 23.000. Cu siguranță până în 2025 se va depăși cifra de 40.000 angajați în ITO.

Numărul anual de absolvenți relevanți pentru industria ITO este de circa 2.750, din care strict pentru IT circa 1.100. Acestora li se adaugă câteva sute de absolvenți de cursuri de reconversie profesională spre tehnologie (ex. Școala Informală de IT).
Înainte de 2010, peste 50% din absolvenții de Info și AC alegeau să plece din Iași, acest procent a scăzut sub 5%. Cu 15 ani în urmă, jumătate dintre absolvenţii Facultăţii de Informatică plecau în alte oraşe, dar mai ales în alte ţări. De atunci, situaţia s-a schimbat, iar „cererea (de lucrători) este mai mare decât oferta”.