Connect with us

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati”, Radu MALANCEA: ”Am dat încredere PACIENȚILOR și personalului MEDICAL că se poate face ceva”

Mesaje Publice

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati”, Radu MALANCEA: ”Am dat încredere PACIENȚILOR și personalului MEDICAL că se poate face ceva”

Personalul medical din Botoșani a început să capete încredere că există o șansă reală să își continue cariera profesională în domeniul medical, carieră pentru care au învățat și s-au pregătit mulți ani.

În continuare se lucrează la revenirea către o activitate medicală cât de cât coerentă și pe specialitățile existente. Adaptarea joacă un rol fundamental în cariera unui medic. Iar asta nu este ceva de scurtă durată, ci un proces continuu.

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati”, Radu MALANCEA: ”Am dat încredere PACIENȚILOR și personalului MEDICAL că se poate face ceva” - News Moldova

Rep.: Cu ce vă puteți mândri că ați realizat?

Radu MALANCEA: Am dat încredere pacienților și personalului medical că se poate face ceva. În Botoșani și de fapt în toată România, este frica de spital, mai ales frica de a te expune unui risc de a fi contaminat, în multe cazuri fiind și justificată. În general am crescut speranța că se pot trata pacienții și în acest spital, mai ales în situația pandemiei.

Rep.: Aveți momente când vă confruntați cu negativiști sau chiar conspiraționiști?

„Printre medici, părerile sunt împărțite cu privire la internările obligatorii”

R.M.: Cu conspiraționiști mai puțin, de ceva timp sunt numai la spital și acasă, deci ne intersectăm mai rar, dar negativiști sunt la tot pasul chiar și în rândul cadre­lor medicale. Cred că mai mult este un negativism subiectiv deoarece s-a stricat un confort psihic general în rândul personalului medical. Prin cultura medicală specifică un profesionist clar ar trebui să admită și să recunoască că virusul există.

Printre medici, părerile sunt împărțite cu privire la internările obligatorii. În corpul medical multe probleme apar din cauza opiniilor diferite cu privire la internarea unui pacient cu COVID, dar cu simptome ușoare.

Rep.: Dacă mâine ar începe de la capăt toată pandemia, ce ați face diferit pentru spital față de ce ați făcut până acum?

„În România, niciodată nu a fost ușor cu medicamentele în spital”

R.M.: Aș face exact ce am făcut de la început când am fost numit manager interimar. În primul rând, protejarea salariaților prin respectarea unor proceduri și circuite specifice în cadrul spitalului, dar și punerea la dispoziția acestora a unor echipamente specifice. În al doilea rând, acordarea unei atenții sporite pentru aceștia. Dacă tot personalul medical se simte abandonat, acesta pierde moralul, iar întreaga unitate are de suferit.

Medicamentele pentru tratarea pacienților sunt în permanență. Multe medicamente nu se mai produc, iar de multe ori concluzia este că spitalul nu achiziționează. Pentru specializările Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” medicația în acest moment este completă. Însă multe medicamente speciale, cu aplicații doar în cazurile clinice severe se găsesc doar în spitalele universitare, lipsind din majoritatea spitalelor din țară.

În România, niciodată nu a fost ușor cu medicamentele în spital. Totdeauna a exista ceva care nu a fost suficient, sau poate ne-am fi dorit de multe ori un material de o calitatea superioară.

Rep.: Vă confruntați cu problema unui deficit a personalului medical în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” ?

R.M.: Peste tot există există deficit de personal medical, de la muncitori necalificați, până la medici. Prin perioada de urgență s-a mai complementat deoarece a fost o perioadă în care toată țara era disperată. Deficitul este foarte mare. Gândirea mea este pentru a acoperi cât mai multe specialități cu tineri rezidenți, care nu se înghesuie, dar se mai îndreaptă și către Botoșani.

Rep.: Ce ar trebui să știe întreaga comunitate din Botoșani despre sistemul de sănătate actual?

„Orice ar spune mulți cârcotași, noi ne facem datoria”

R.M.: Orice ar spune mulți cârcotași, noi ne facem datoria. Eu consider că sistemul medical are un deficit enorm și ani la rând a fost folosit și utilizat doar în campaniile electorale, iar după ce politicienii s-au văzut cu sacii în căruță au uitat de noi.

Pentru a face un sistem de sănătate solid ar trebui ca toate partidele să-ți dea mâna și să coopereze pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Doar în acel moment când se vor hotărî că este momentul de a renaște sistemul sanitar, vom avea o șansă, pană atunci totul rămâne doar declarații politice. Speranța ca clasa politică actuală să se trezească, există.

Rep.: Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

R.M.: În momentul actual sunt multe programe în derulare pentru achiziționarea de aparatură. Important este să accept ce au făcut bun sau mai puțin bun predecesorii mei, nu trebuie negat, nu trebuie ascuns.

S-a început un proiect pentru ambulatoriu, însă ar trebui să ni se acorde fonduri pentru acesta. Vreau să avem în plan o altă clădire cu un bloc operator nou, dar între timp este nevoie să reabilitam ce avem deja. Între timp nu cred că-i stă niciunui politician mintea la ce mai face Spitalul Județean din Botoșani.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top