fbpx
Connect with us

Micii producătorii BOTOȘĂNENI prinși în războiul politic dintre PARTIDE

Ultima Ora

Micii producătorii BOTOȘĂNENI prinși în războiul politic dintre PARTIDE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Piețele acoperite au fost închise de Guvernul Orban, stârnind revolta, iar când lucrurile s-au încins s-a trecut la improvizații.  Prefecții din județe au organizat duminică ședințe cu primarii care au în administrare piețe agroalimentare, pentru evaluări, pentru măsuri urgente pentru asigurarea accesului producătorilor autohtoni și organizarea de piețe volante.

Astfel, de ieri, 9 noiembrie a.c., și pentru o perioadă de 30 de zile, în România au intrat în vigoare noi măsuri. Masca de protecție este obligatorie peste tot, toate școlile învață în sistem ONLINE, iar acolo unde este posibil angajații vor lucra tot ONLINE. 

De asemenea, am revenit la vechea declarație pe proprie răspundere, circulația pe timpul nopții fiind restricționată. 

Funcționarea piețelor agroalimentare, susținerea producătorilor locali sau imagine în campania electorală?!

De departe, cea mai discutată măsură în această perioadă este închiderea la interior a piețelor agroalimentare.

Micii producătorii BOTOȘĂNENI prinși în războiul politic dintre PARTIDE - News MoldovaLa Botoșani, cele două mari piețe din municipiu, Piața Viilor și Piața Centrală, care funcționează în spații închise, erau vizate de decizia Guvernului. 

De-a lungul week-end-ului, grupurile politice locale au profitat de bâlbele Guvernului și au folosit funcționarea piețelor agroalimentare drept armă politică și pilon important în campania electorală.

Din primele directive ale Guvernului, în spațiul public au ajuns informații conform cărora toate piețele agroalimentare urmează a fi închise. 

Acest lucru a fost taxat de PSD care a subliniat bâlbele Guvernului liberal cu privire la funcționarea piețelor.

După revoltele producătorilor locali, Guvernul Orban-PNL a dat un pas înapoi și au făcut rectificări, astfel doar piețele de la interior urmau a fi închise.

La rândul lor, liberalii i-au acuzat pe social-democrați de  fake-news. 

În timp ce partidele luptă pentru PARLAMENT, producătorii locali nu au unde să-și vândă marfa 

În cursul zilei de ieri, la Instituția Prefectului Botoșani a avut loc și o nouă ședință a CJSU cu participarea primarului Cosmin ANDREI.

Scopul principal al ședinței a fost găsirea de soluții pentru comercianții care riscă să rămână fără venituri din moment ce piețele se vor închide.

Astăzi, producătorii botoșăneni au fost în audiență la primărie, apoi la prefectură, apoi iar la primărie.

Dacă Piața Viilor și hala din Piața Centrală vor fi închise, zeci de producători rămân fără niciun venit.

Micii producători sunt disperați: „Dacă vom fi nevoiți să ieșim afară cu marfa, va îngheța și vom arunca tot”

„Dacă vom fi nevoiți să ieșim afară cu marfa, va îngheța și vom arunca tot. Degeaba am muncit anul acesta. Cine mai cumpără marfa care este înghețată? Ies afară pe gerul acesta și risc să îngheț și să nu vând nimic, nu să mă îmbolnăvesc de Coronavirus”, spune un comerciant botoșănean.

„Drepturile omului sunt încălcate”

„Eu nu văd diferența dintre piețe și un supermarket. Acolo nu este virus? Vor să ne forțeze să închidem și să aruncăm toată producția autohtonă ca să poată ei importa liniștiți”, declară un alt comerciant botoșănean.

Piețele volante nu ar fi o soluție pentru comercianți 

Având în vedere temperaturile scăzute care sunt la momentul actual în Botoșani, piețele volante amplasate în exterior nu reprezintă o soluție pentru producători. Micii producătorii BOTOȘĂNENI prinși în războiul politic dintre PARTIDE - News Moldova

Comercianții subliniază că nu pot sta în frig pentru că le afectează atât sănătatea lor, cât și sănătatea fructelor și legumelor. Astfel, le îngheață și spun ei, au muncit degeaba un sezon întreg.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top