fbpx
Connect with us

Mihaela IVANCIA (PSD): “NU am mai vrut să suport MONOLOGUL gângav și GREU exprimat”

International

Mihaela IVANCIA (PSD): “NU am mai vrut să suport MONOLOGUL gângav și GREU exprimat”


Astăzi, în cadrul ”Interviului politic” o avem alături de noi pe Mihaela IVANCEA, liderul OFSD Iași și consilier județean PSD Iași.

Rep: Doamna Mihaela Ivancia, suntem încă sub incidența stării de alertă. Cum comentați măsurile luate la nivel local și județean în Iași?

Mihaela Ivancia: Măsurile luate au fost reglementate prin ordonanțele militare, nu putem vorbi de măsuri specifice locale. Tot ce s-a întâmplat în această perioadă a trebuit să fie conform acelor ordonanțe. Atunci când au fost luate unele măsuri pe plan local care au fost o exagerare a interpretării ordonanțelor, s-a revenit repede asupra lor.

Limitarea contactelor sociale, activitățile din școală, biserică, manifestările culturale ar fi putut fi mai bine gestionate dacă ar fi existat o serie de proceduri care ar putea fi aplicate în fiecare domeniu în parte. Mai ales că toți cei implicați în sectoarele respective au idei pe care nu le pot pune în aplicare în lipsa cadrului legal.

Rep: Sunteți liderul OFSD Iași și consilier județean PSD Iași. Cum apreciați măsurile Guvernului condus de Ludovic Orban? Care este prestația Prefecturii Iași?

M.I: Măsurile luate de guvern ar trebui judecate în funcție de momentul apariției pandemiei.

Înainte de apariția pandemiei ținta guvernului a fost declanșarea alegerilor anticipate și nicidecum bunăstarea românilor, iar după apariția acesteia, acțiunile guvernului au fost doar sub imperiul spaimei de a nu greși, adesea iraționale și lipsite de viziune. Unele dintre măsurile luate atât în starea de urgență, cât și în cea de alertă lăsau impresia că pandemia este ultimul lucru care se întâmplă și nimic nu o va mai urma.

”Blocarea HORECA a dus la efecte în cascadă”

Încă mai așteptăm măsurile economice de relansare și susținere a afacerilor private afectate foarte tare de „blocada” epidemiologică. Referindu-mă strict la domenii cu care am contact direct, pot spune că în educație toate măsurile luate au fost haotice, fără un fir logic, cu modificări de la o zi la alta, fără să aibă mare legătură cu realitatea și fără să ofere soluții ci doar să impună obligații.

Apoi în domeniul HORECA, probabil cel mai afectat din toată economia, a fost foarte clar că nimeni din guvern nu a analizat cu atenție implicațiile sociale și economice ale acestui sector de activitate. Blocarea HORECA a dus la efecte în cascadă pe întreg lanțul, producători, transportatori, distribuitori, iar asta a însemnat mult mai mult decât abordarea simplistă de genul „s-au închis câteva crâșme, nu e nici o pagubă”. Din păcate, nici în acest moment nu putem vorbi de măsuri clare de susținere și sprijin din partea statului pentru acest segment de afaceri.

News Moldova îți recomandă și ...   ATAC ARMAT într-o biserică Hamburg, nordul Germaniei. Bilanțul: șapte MORȚI și 24 de RĂNIȚI

Prin închiderea restaurantelor au fost afectați inclusiv producătorii agricoli, care deși cu greu pătrund pe piață, erau furnizori de produse proaspete. Sub această guvernare, agricultura în totalitatea sectoarelor ei a avut de suferit, mai ales din cauza ministrului care nu a înțeles că producția românească trebuie să aibă prioritate și să fie susținută corepunzător, continuând programele pe care guvernarea PSD le începuse cu succes.

Rep: Recent, ați luat atitudine împotriva lui Maricel Popa, actualul lider județean PSD și Președintele CJ Iași. Ce anume v-a determinat să luați atitudine?

”Este vorba despre eșecul evident al unui model de șef de partid care nu mai este compatibil cu vremurile actuale”

M.I: Am explicat pe larg în postarea mea de ce și mai ales de ce acum. Foarte pe scurt, este vorba despre eșecul evident al unui model de șef de partid care nu mai este compatibil cu vremurile actuale, despre eșecul managerial al unui om care este doar șef nu și lider.

Reproșul pe care l-am tot primit, acela că trebuia să discutăm în interiorul partidului și că am greșit ieșind public, este incorect și ipocrit, nimeni nu are dialog cu cel care ar trebui să fie un lider și nu un șef. Pur și simplu nu am mai vrut să suport monologul gângav și greu exprimat și nici „surzenia” din vârful acestei instituții, care este un partid politic și nu un bun al suzeranului care își obijduiește vasalii.

Rep: Reacția lui Maricel Popa a fost una dura. A desființat poziția de lider al consilierilor PSD, a spus că va trimite în față unei comisii de etică. Credeți că Maricel Popa și-a pierdut autocontrolul? A depășit linia roșie a conducerii democratice și colegiale?

M.I: Sunt două subiecte distincte, trimiterea mea în Comisia de Etică nu are nicio legătură cu liderul consilierilor PSD din consiliul local. Nu poate fi desființată poziția de lider al consilierilor locali pentru că s-ar încălca prevederile din Legea 393/2004, art. 24, alin (3) și nici nu poate fi vorba, pentru că nu există noțiunea, de retragere a sprijinului politic pentru această funcție.

Cât despre Comisia de Etică, aștept să fiu convocată. Aș vrea totuși să precizez că cele două decizii nu îi aparțin, ci au fost luate în mod nestatutar de un Birou Permanent Județean la care nu au fost convocați toți membrii acestuia, inclusiv eu.

News Moldova îți recomandă și ...   Comisarul european pentru Energie: "Trebuie să proiectăm o piață a electricității viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor"

Despre „linia roșie a conducerii democratice și colegiale”, trebuie să întrebați persoana în cauză dacă are cunoștință despre aceste noțiuni: democrație și colegialitate, astfel încât să aibă o linie roșie de depășit.

Rep: Cum comentați faptul că Maricel Popa a ratat finanțarea europeană de la spitalul mobil de la Iași?

M.I: Având în vedere că acest proiect este un subiect pe care eu nu l-am agreat de la bun început, nu pot vorbi despre el în niciun fel.

Rep: România va avea parte de alegeri locale și parlamentare în acest an. Cum vedeți, ca lider al OFSD Iași performanța PSD Iași? Vor avea femeile social democrate mai multe locuri de consilier județean, parlamentar?

M.I: Rezultatele înregistrate de către organizația ieșeană sunt urmare a modului de conducere fără viziune, fără strategie și fără comunicare.

În Partidul Social Democrat, încă, există un Statut care trebuie respectat și în care este prevăzut ca pe oricare dintre liste 30% trebuie să fie femei. Care vor fi aceste femei, din păcate nu vă pot spune pentru că până acum nu au fost anunțate criteriile după care vor fi întocmite aceste liste.

Rep: PSD se pregătește să își aleagă conducerea centrală prin Congres. Maricel Popa este vicepreședinte național dar, din ce s-a scris în presă locală, relațiile sale cu președintele interimar Marcel Ciolacu sau cu Paul Stănescu nu sunt din cele mai bune. Marcel Ciolacu spunea că nu va mai acceptă influență liderilor locali. După București, Iașul are cea mai numeroasă organizație județeană. Cum credeți că va fi reprezentat Iașul la nivelul PSD?

M.I: Organizația județeană Iași a avut un vicepreședinte la organizația națională, dar nu pe actualul președinte, ci pe Gheorghe Nichita. După acesta, vremelnic, Iașul a mai avut un reprezentant la nivel național, pe care l-am pierdut repede. În acest moment suntem reprezentați doar de un membru în Comitetul Executiv Național. Dacă la organizația națională PSD, organizația noastră nu mai are un vicepreședinte, la Organizația Națională a Femeilor Social Democrate ocup funcția de vicepreședinte din 2010.

”Atât timp cât relațiile personale dintre președintele Ciolacu și președintele local nu afectează activitatea organizației noastre județene nu prezintă interes”

Reprezentarea la nivel național are două componente: mărimea organizației și în egală măsură rezultatele obținute de către acea organizație, prin urmare nu ne rămâne decât să sperăm că mărimea organizației va fi dublată de rezultate pe măsura mărimii sale, astfel încât să poată fi reprezentată la nivel central așa cum ne dorim.

News Moldova îți recomandă și ...   Primele declarații ale lui Xi Jinping și Vladimir Putin, în cadrul vizitei extraordinare de la Moscova!

Rep: Veți candida pentru întâia funcție de consilier județean, local sau pentru un mandat de parlamentar?

M.I: Când vor fi făcute publice criteriile după care vor fi întocmite listele pentru oricare dintre cele trei funcții, voi analiza dacă sunt corespunzătoare vreuneia dintre acestea.

Rep: Mai poate PSD să câștige Consiliul Județean Iași? Considerați că Primăria Iași mai este o țintă pentru PSD Iași?

M.I: Tocmai am spus, suntem o organizație mare care poate să facă multe lucruri bune, inclusiv câștigarea unui nou mandat la Consiliul Județean și la Primăria Municipiului Iași, dar pentru a atinge aceste obiective este momentul ca organizația să urmeze un lider.

Rep: Considerați că PSD Iași va desemna transparent și pe criterii de competență candidații la alegeri?

M.I: Când vom afla criteriile pe baza cărora vor fi aleși cei care vor candida, vom ști dacă aceștia vor fi desemnați în mod transparent și pe criterii de competență, așa cum îmi doresc nu cum s-a mai întâmplat.

Rep: Sunteți cadru didactic universitar, în actuală criză este PSD pregătit să reformeze învățământul dacă ar câștigă alegerile? Poate PSD reporni economia?

M.I: Partidul Social Democrat are printre membrii săi numeroase cadre didactice care au o bogată experiență atât în învățământul preuniversitar, universitar, cât și în învățământul special și, prin urmare, această resursă intelectuală este capabilă să reformeze învățământul, cu condiția să aibă pârghiile necesare (legislative, financiare și de infrastructură).

Partidul Social Democrat a lansat deja un proiect amplu, ce conține 28 de măsuri, prin a cărui aplicare s-ar realiza trei obiective esențiale: repornirea economiei, protejarea locurilor de muncă și protejarea veniturilor românilor.

Rep: Va merge PSD Iași pe linia construirii autostrăzii Iași Tg. Mureș și a Spitalului Regional?

M.I: Autostrada care leagă Moldova de Transilvania și Spitalul Regional sunt obiective strategice și de maximă importanță pentru comunitatea ieșeană, dar și pentru regiunea Moldovei, fapt pentru care implementarea acestor proiecte ar trebui să aibă continuitate și nu sincope generate de schimbările politice. Cu siguranță Partidul Social Democrat va fi consecvent în realizarea acestor obiective.


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top