fbpx
Connect with us

Mihaela MUNTEANU, președinte Comisia ONG: ”Nu susținem nicio ABATERE de la lege, INDIFERENT cine o face”

Social

Mihaela MUNTEANU, președinte Comisia ONG: ”Nu susținem nicio ABATERE de la lege, INDIFERENT cine o face”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Dragi ieșeni,

Societatea civilă ieșeană este una dintre cele mai numeroase și puternice din țară, în județul nostru activând organizații cu experiență de 25-30 de ani, cum sunt cele din domeniul social sau mai tinere, și ele cu activitate recunoscută, cum sunt cele din domeniul civic sau de tineret.

47 dintre cele mai active organizații neguvernamentale sunt grupate sub umbrela Comisiei ONG – o structură informală ce face parte din Consiliul de Dezvoltare Economică și Socială Iași. Din 2011, Comisia ONG este platformă de dialog între societatea civilă şi autorităţi, pentru a contribui la perfecţionarea consultării pentru dezvoltare durabilă a judeţului și implicit militează pentru transparență și corectitudine în relația autorităților cu cetățenii.

33 dintre organizațiile de tineret activează sub umbrela Federației Organizațiilor de Tineret Iași- FONTIS, cea care a reușit să aducă Iașului și titlul de Capitală a Tineretului în 2019

Mare parte a organizațiilor neguvernamentale accesează fonduri europene, aducând în Iași milioane de euro, practic fiind investitori în județul nostru, pentru că cu acești bani sprijină gratuit ieșenii, uneori scutind de astfel de cheltuieli bugetul public.

Cam 4% dintre fondurile ONG-urilor (conform unui studiu facut de FONSS, în 2018) provin din bugetul public și sunt acordate în urma unor competiții de proiecte realizate în cadrul Programul de finanțare nerambursabilă, în baza Legii 350/2005 și 350/2006, la care, dacă evaluatorii își fac corect datoria, ar trebui ca cel mai important criteriu să fie calitatea proiectelor.

Mai sunt și situații în care finanțarea unor proiecte se face pe baza parteneriatelor încheiate între Municipiul Iași și partener ONG, la baza fiind votul acordat de consilierii locali pentru fiecare parteneriat în parte.

Organizațiile neguvernamentale sunt obligate să dea cont prin rapoarte tehnice și financiare cu privire la fiecare ban primit și mai mult ar trebui sa fie autorizate și licentiate- în cazul în care în domeniile în care lucrează sunt astfel de norme, ar trebui să fie auditate și verificate, astfel încât să funcționeze în condiții de legalitate. Cele serioase așa funcționează.

Cu toate acestea, în ultimele zile au apărut în Ziarul Libertatea articole despre două ONG-uri ieșene, care descriu o situație ce trebuie cercetată de autorități. Cerem autorităților să fie cercetată cu mare atenție și dacă se confirmă cele semnalate de jurnaliști să se ia cele mai aspre măsuri împotriva tuturor celor ce au încălcat legea. Nu susținem nicio abatere de la lege, indiferent cine o face.

Din păcate, pentru că scandalul se extinde prin comentarii și replicile la articole, vrem să vă atenționăm că faptele denunțate prin mass media, nu trebuie translate la nivelul tuturor ONG-urilor ieșene. Orice tendințe de generalizare și denigrare a unui sector cu profesioniști și voluntari foarte dedicați și serioși, care muncesc pentru comunitate, uneori investesc din timpul lor liber, este nedreaptă.

De asemenea, orice încercare de a alătura în spațiul public numele altor ONG-uri de al celor două suspecte în acest moment (care nu fac parte nici din Comisia ONG și nici din FONTIS), numai pentru că au participat la aceeași competiție de proiecte este nepotrivită și lezează imaginea unor organizații care nu au nicio legatură cu cele expuse în ziar.

Reamintim și faptul că pledăm în continuare pentru respectarea transparenței în gestionarea banilor publici și ne reafirmăm dorința de a munci în continuare onest pentru comunitatea noastră.

Cu stimă,

Comisia ONG Iasi

Mihaela Munteanu– presedinte


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top