Astăzi, în cadrul rubricii „Aleșii la Raport” o avem alături de noi pe Mirela ADOMNICĂI, fost prefect al Județului Suceava, actual director general al A.J.O.F.M. Suceava și candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava.
Rep.: Suceava a fost cel mai afectat județ din România. Ca fost prefect și viitor posibil Președinte al CJ Suceava cum apreciați că a fost gestionată criza COVID la nivelul județului nostru?
Mirela ADOMNICĂI: Cred că s-a greșit mult în gestionarea crizei COVID de la bun început, de atunci când a fost tratată cu atâta nonșalanță de către conducerea județului și din cauza lipsei de reacție s-a ajuns la carantinarea orașului și a localităților limitrofe.
Fac această afirmație deoarece tind să cred că rezonează foarte mult cu ceea ce cred și locuitorii județului nostru.
Când conducătorul județului pleacă atunci când situația devine catastrofală îmi este greu să cred că putem vorbi de un aport semnificativ al conducerii județului în gestionarea crizei. În schimb, îmi doresc să felicit atât dedicarea enormă a autorităților cât și implicarea și unitatea oamenilor.
Rep.: S-au încheiat Examenele Naționale, Examenul de Bacalaureat iar studenții au încheiat la rândul lor cu examenele de licență și disertație. În ce măsură apreciați că migrația tinerilor absolvenți din Suceava spre Iași, Cluj, București sau în afara granițelor țării reprezintă o problemă pentru județul nostru?
„La Suceava avem facultatea de inginerie alimentară, o facultate respectată și poate cea mai dotată din țară”
M.A.: Este chiar o problemă reală a județului cu care ne confruntăm de multă vreme care devine din ce în ce mai acută. Dacă luăm un exemplu mai de actualitate, eu nu cred că poți reduce migrația studenților când muți fabricile Lactalis în alt județ.
Să nu uităm că la Suceava avem facultatea de inginerie alimentară, o facultate respectată și poate cea mai dotată din țară. Când permiți mutarea fabricilor din propriul județ ești vinovat și de migrarea studenților. Sunt sigură că aceștia ar alege să rămână aici dacă le oferim motive reale.
Rep.: Sectorul HORECA a fost de departe cel mai afectat. Aveți cunoștință despre existența la acest moment a unui plan de relansare? Din poziția de candidat pentru funcția de Președinte al Consiliului Județean aveți în vedere o viitoare strategie pentru acest sector economic deosebit de important pentru SUCEAVA?
„Încurajarea oamenilor de a petrece concediul pe teritoriul României v-a ajuta foarte mult industria HORECA”
M.A.: Suspendarea până la sfârşitul anului a impozitului pe venit, contribuţiilor şi taxelor locale pentru companiile din sectorul Horeca. O schemă de ajutor pentru ca oamenii să poată suporta facturile mai mari la energie şi gaze și să fie flexibilizate clauzele din contractele încheiate în cadrul programului Start Up Nation sunt doar cateva idei din planul de relansare PSD. Încurajarea oamenilor de a petrece concediul pe teritoriul României v-a ajuta foarte mult industria HORECA.
Rep.: Epidemia din această primăvară a evidențiat o serie de probleme serioase în organizarea și pregătirea sectorului medical din Suceava. La nivelul regiunii se fac pregătiri pentru un eventual nou val de Coronavirus. Ce măsuri considerați că ar trebui să pregătească CJ SUCEAVA în acest sens?
M.A.: În primul rând, ar trebui să se urmărească achiziționarea din timp a echipamentelor medicale și a medicamentelor necesare pentru combaterea virusului Sars-Cov-2, pentru a evita situația din luna martie când ne-am trezit că nu avem de nici unele în lupta cu această epidemie.
În al doilea rând, ar trebui identificată o unitate spitalicească care să fie transformată în spital cu destinație specială COVID-19, pentru a evita blocarea activității Spitalului Județean Suceava. Trebuie avut în vedere faptul că Spitalul Județean Suceava asigură cea mai largă și complexă gamă de servicii medicale din județul nostru, iar o nouă închidere a acestei unități spitalicești ar fi o crimă la adresa sucevenilor.
Rep.: Considerați că spitalele sucevene sunt corespunzător finanțate?
M.A.: Când vine vorba despre sistemul sanitar, întotdeauna este loc de mai bine și afirm asta pentru că atunci când vine vorba de sănătatea noastră, aceasta este neprețuită. Exceptând situația Spitalului Județean, unde finanțarea poate nu este suficientă, dar este decentă, consider că ar trebui alocați mai mulți bani și celorlalte spitale din județ, pentru a se moderniza și pentru a-și diversifica serviciile medicale oferite.
Cu cât serviciile medicale oferite de celelalte unități spitalicești din județ sunt mai diverse, cu atât vii mai mult în întâmpinarea nevoilor reale ale oamenilor, pentru că toată lumea vrea să fie tratată bine, cât mai aproape de casă.
Rep.: Tot mai multe suspiciuni vizează fondul forestier din Suceava. Cum apreciați modul în care se realizează exploatarea pădurilor de pe raza județului Suceava?
„Exploatarea pădurilor trebuie făcută conform legii”
M.A.: Exploatarea pădurilor trebuie făcută conform legii. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Orice încălcare a legii trebuie sancționată pentru că pădurea reprezintă mai mult decât o simplă resursă economică. Ea asigură un echilibru natural și prin distrugerea ei nu facem nimic altceva decât să afectăm viitorul nostru și al copiilor noștri.
Legislația silvică pune pe primul loc pădurea și pe locul doi importanța ei economică, cum este și firesc. Prin urmare, încurajez instituțiile statului să se sesizeze ori de câte ori este semnalată o posibilă infracțiune în acest domeniu.