fbpx
Connect with us

O armă împotriva COVID -19 dezvoltată de studenții IEȘENI! Prof. Dr. Ing. Florin PANTILIMONESCU: ”Scopul a fost distrugerea virusului SARS-CoV-2”

Ultima Ora

O armă împotriva COVID -19 dezvoltată de studenții IEȘENI! Prof. Dr. Ing. Florin PANTILIMONESCU: ”Scopul a fost distrugerea virusului SARS-CoV-2”


România, una dintre țările cele mai vizibile, la nivel european, în găsirea unei soluții împotriva noului coronavirus

În perioada 24-26 Aprilie s-a organizat de către Uniunea Europeană o inițiativă cu scopul de a găsi soluții și idei pentru combaterea noului coronavirus, intitulată #EUvsVirus – Pan-European Hackathon, aceasta și-a propus formarea unei comunități de dezvoltatori pentru identificarea unor soluții eficiente, mișcarea atrăgând un număr impresionant de participanți, România plasându-se pe locul 4 din acest punct de vedere.

Astăzi, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii”, discutăm despre soluțiile și ideile care au fost propuse pentru combaterea noului coronavirus în cadrul concursului cu Conf. Dr. Ing.
Florin Gheorghe PANTILIMONESCU, profesor în cadrul Universității Tehnice ”Gh. Asachi” din Iași.

Rep: Domnule profesor cum a pornit această inițiativă și care au fost promotorii acestei mișcări? 

”#EUvsVirus Hackathon este un bun exemplu de spirit de cooperare european, pe care îl admir atât de mult”

F.P: Promotorii acestei mișcări în România sunt Primarul Municipiului Cluj, Emil Boc și  Guvernul României, reprezentat de Sabin Sarmas, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

#EUvsVirus Hackathon este un bun exemplu de spirit de cooperare european, pe care îl admir atât de mult. Atunci când vremurile sunt grele, ne unim forțele, conlucrăm și astfel învingem acest virus, în situația de față, împreună, pentru toți!

Iașul a fost reprezentat de o echipă formată din cadre didactice și studenți de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași și de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași.

Rep: Cum ați aflat de acest eveniment și care au fost provocările pe care le-ați întâmpinat în acest demers?

F.P: Guvernul României a transmis invitația de a participa universităților, comunităților academice, instituțiilor de cercetare precum și sectorului antreprenorial pentru a realiza proiecte care să ofere soluții eficiente, utilizabile pentru diminuarea efectelor virusului SARS-CoV-2.

”Hackathonul este structurat pe mai multe categorii de probleme ce necesită soluţii pe termen scurt în ceea ce priveşte sănătatea şi viaţa”

Concursul s-a desfășurat sub patronajul comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel şi condus de Consiliul European pentru Inovare (COVRC).

Hackathonul este structurat pe mai multe categorii de probleme ce necesită soluţii pe termen scurt în ceea ce priveşte sănătatea şi viaţa, continuitatea activităţilor profesionale, munca şi educaţia la distanţă, coeziunea socială şi politică, finanţele digitale şi alte provocări, în contextul coronavirusului.

Rep: Echipa din România a creat un dispozitiv prin care sunt transmise comenzi directe către echipamente ce pot executa operații în lumea reală. Care a fost scopul și cum a pornit această inițiativă?

F.P: Scopul a fost extensia rețelelor de computere cu niște obiecte active, capabile să emită radiații ultraviolete de tip C cu lungime de undă de 253nm, fiind știut faptul că acestea sunt un distrugător al unei game mari de bacterii și virusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

Dispozitivul construit de noi poate fi văzut de către un utilizator ca un server web obișnuit, prin intermediul unui browser web, fiind posibilă activarea și dezactivarea emisiilor de radiații.

Pentru implementare am utilizat un tub special, realizat de compania Philips, pe care l-am interfațat cu un computer care rulează Linux, peste care am dezvoltat o aplicație de tip server, fiind disponibilă o pagină de control în timp real a dispozitivului.

”Orice utilizator poate accesa această pagină prin care demonstrăm că prin internet pot fi transmise comenzi directe către echipamente ce pot executa operații imediate, în lumea reală”

Dispozitivul este scalabil, în sensul că poate fi multiplicat și extins în grupuri de entități multiple, capabile să fie manageriate dintr-un centru de comandă. Fiecare dispozitiv prezintă și o soluție de programare, astfel încât să se poată activa singur la ore precise, pe durata unui an. Pentru a evita emiterea radiațiilor în prezența oamenilor, este inclus un senzor special de prezență, care oprește dispozitivul.

”Accesarea prin internet poate fi realizată selectiv, introducându-se funcția de autentificare”

Partea activă poate fi atașată unor echipamente mobile (autovehicule, roboți), fiind posibilă dezvoltarea unor roboți mobili pentru dezinfectare. Astfel, pot fi echipate vehicule care pot dezinfecta străzile, trotuarele, holurile circulate, spații comerciale.

Rep: Având în vedere că echipa României a fost constituită din studenți, acest dispozitiv are și un rol educațional?

F.P: Cred că o soluție bună ar fi pentru instituțiile de învățământ, dispozitivul putând fi utilizat ca un computer universal conectabil în rețele, la care pot fi atașate elementele active pentru dezinfectare.

Consider că soluția propusă de noi poate fi utilizată ca un excelent instrument educațional, aceasta dispunând de un computer de ultimă generație, conectabil în rețele, care rulează Linux și care suportă medii de programare precum C, C++, Python, PHP și care dispune de interfețe pentru controlul senzorilor și al actuatoarelor. Generatoarele de lumină ultravioletă nu fac altceva decât să extindă gama de periferice atașată acestuia.


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top