fbpx
Connect with us

O zi printre cei care salvează VIEȚI! Un REPORTAJ în EXCLUSIVITATE în cadrul UPU-SMURD Iași

Mesaje Publice

O zi printre cei care salvează VIEȚI! Un REPORTAJ în EXCLUSIVITATE în cadrul UPU-SMURD Iași


La Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași miza personalului medical este însăși viața pacienților

La Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași miza personalului medical este însăși viața pacienților. Fiecare minut contează, iar echipa de medici duce o lupta continuă cu timpul. Înarmați cu răbdare și energie, reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” au fost prezenți la triajul spitalului Spitalul ”Sfântul Spiridon”, cu scopul de a petrece câteva ore alături de eroii care salvează vieți zilnic.

Unităţile de Primire Urgenţe (UPU) din cadrul spitalelor din România, sunt în permanenţă active, pacienţii sunt prezenţi zilnic pentru investigaţii, iar medicii din sistemul de asistenţă primară fac tot posibilul să rezolve toate cazurile într-un mod profesionist şi cu maximă promptitudine. Însă, medicii din UPU sunt nevoiţi să muncească la foc continuu, iar pe umerii lor se sprijină zilnic un sistem de sănătate subfinanţat.

Iașul este prevăzut cu un Centru Regional Medical, insuficient pentru miile de pacienţi diagnosticaţi cu patologii complexe

Unitatea de Primire Urgenţe, din cadrul celei mai mari unităţi sanitare din România, are 40% pacienți din Iași și 60% pacienți din alte județe ale României.

Medicii depun un volum de muncă imens, chiar dacă nu toţi cei care ajung în atenţia lor, reprezintă o problemă de sănătate urgentă. Cert este faptul că orice secundă negestionată într-un mod corespunzător, poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Gărzile se dovedesc a fi epuizante pentru medici. Cadrele medicale rezidente au în spatele lor un exemplu de urmat, al unei femei medic temeinic motivată profesional.

”Un om profesionist, plin de energie, care se dedică trup și suflet, căreia i se citeşte oboseala acumulată în turele de gardă, în acest mod a fost caracterizată de către rezidenții din cadrul UPU-SMURD Iași, șefa UPU-SMURD, Diana Cimpoeșu

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului orașului DĂRMĂNEȘTI, județul BACĂU, Constantin TOMA, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Medicii salvează vieți şi plâng atunci când medicina se dovedeşte neputincioasă în faţa morţii.

În cadrul UPU Iași, accesul la tratament se face pe baza triajului care stabilește prioritatea, din punct de vedere medical. Pacienții vin cu un background medical acolo, unde e cazul. În medie, un pacient aşteaptă între 5-7 minute, povestește un asistent medical.

Un consult la triaj depinde de urgența pacienților, pentru cei care vin cu mai multe afecțiuni, se încearcă stabilirea diagnosticului de la acel moment. De multe ori am auzit întrebări precum “Ce va supără cel mai mult ACUM” sau “Ce v-a afectat starea de sănătate?”.

În cele 30 de minute petrecute în camera de la triaj, aproximativ 12 persoane au trecut pragul ușii, temători

Unii știu deja la ce să se aștepte și vin pregătiți, cu trimiteri, fise medicale și bagaje de mână, cu cele necesare pentru internare. Alții însă, mai în vârstă, au plecat de acasă, în miezul zilei, într-zi friguroasă de iarnă dar au ajuns la UPU cu dureri în piept şi tensiune crescută.

Mai există și cazuri de accidente casnice, cu glezne luxate, fracturi, sau afecțiuni medicale care s-au agravat peste weekend, în momentul în care medicul de familie nu poate fi contactat.

”Urgențele cardiovasculare sunt întâlnite cel mai des. Din păcate există în continuare situații foarte grave care ar putea fi prevenite înainte de a deveni urgențe.

Pe de altă parte însă, urgențele traumatice care provin din accidentele rutiere și agresiuni, sunt destul de întâlnite. Urgențe, au la bază consumul excesiv de alcool sau lipsa de educație și cum îmi place mie să spun deseori, lipsa de educație este unul din principalele motive ale acestor situații.

Oamenii ar trebui educați și să fie conștienți că într-o situație de conflict, comunicarea este soluția și asta îmi doresc și pentru UPU Iași, să îmbunătățesc comunicarea între cadrele medicale și pacienți”, a declarat șefa UPU-SMURD Iași, Diana Cimpoeșu.

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Deputatului PSD de IAȘI Marius Eugen OSTAFICIUC transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Numărul pacienţilor care apelează la 112 și vin cu SMURD-ul sau cu ambulanța, a crescut considerabil.

Dintre pacienții care se prezintă zilnic la UPU, maximum 50% reprezintă cu adevărat urgente. Restul sunt pacienți care, mai întâi, ar fi putut accesa medicul de familie.

Sistemul de Urgență nu înseamnă doar UPU, ci şi Serviciul de Ambulanță și SMURD

Sistemul medical de Urgență este format din toți cei care participă la salvarea de vieți omenești, prin acordarea asistenței medicale,fiind vorba și despre Serviciul Județean de Ambulanță, despre SMURD. Toate serviciile lucrează în salvarea de vieți omenești și acordarea ajutorului medical de urgență. Este adevărat că toți pacienții aduși și de SMURD și de Ambulanță merg la Camera de Gardă.

Mulți reclamă faptul că în cadrul UPU Iași, timpul de așteptare este mare, că pacienții nu sunt consultați de medic, că asistentele sunt cele care fac toată treaba și că apoi mulți sunt trimiși acasă cu o rețetă și recomandare de a merge la medicul de familie

News Moldova îți recomandă și ...   Mesajul Primarului comunei CODĂEȘTI, județul VASLUI, Anișoara LUPU, transmis cu ocazia sărbătorilor de iarnă

Pentru a lămuri această situaţie, am stat de vorbă cu Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași, care a declarat că un medic din cadrul UPU, se află uneori în situații limită, se luptă cu timpul și cu nemulţumirile pacienților care se simt neglijați.

”Medicina de Urgență înseamnă, în primul rând, medici”

În Iași, județ îmbătrânit și cu oameni bolnavi, nevoia de ajutor medical de Urgență este acerbă, deoarece mulți dintre oameni vin din localitățile unde nu există nici măcar medic de familie sau dacă există, acordă consultații doar lunea și joia. Iar dacă întâmpină o problemă medicală, oamenii sună la 112 și sunt transportați la UPU.

În camera de gardă, se adună ambulanțierii, paramedicii smurd și asistentele, cu tărgi cu bolnavi, la care se adaugă pacienții veniți pe cont propriu. Un medic urgentist trebuie să facă fulger triajul și apoi să înceapă consultația.

”În cadrul UPU-SMURD Iași mai este nevoie de PERSONAL”

La serviciul SMURD Iași, începutul a fost cu o echipă formată din patru medici, iar în prezent sunt 30. S-a început de la o echipă de asistente, 15 la număr, iar în prezent sunt 100. UPU-SMURD Iași are nevoie de mai mult personal, de mai mult spațiu, care a fost mărit în 2015, fiind triplat, dar tot nu este suficient.

Unitatea de Primiri Urgente de la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași, are o responsabilitate enormă, şi anume, salvarea vieţilor omeneşti. Este o luptă continuă în care şi o secundă poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Personalul medical este unul profesionist, salvează vieți şi plâng atunci când medicina se dovedeşte neputincioasă în faţa morţii.


Continue Reading
You may also like...

Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Mesaje Publice

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top