fbpx
Connect with us

PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI

International

PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Alegerile locale din toamna acestui an se anunță a fi extrem de interesante, cel puțin prin efervescența ce are loc deja în interiorul formațiunilor politice din Botoșani. Vom realiza o trecere în revistă a candidaților, cu o evaluare primară, pentru fiecare partid în parte.

PSD Botoșani este încă în perioada competiției interne

La PSD, situația pare a fi la acest moment în plin proces de sedimentare a deciziei politice privind desemnarea candidatului. În cursă s-au înscris trei candidați: Vicepreședin­tele CJ, Dorin BIRTA, se­natorul Lucian TRUFIN și deputatul Costel LUPAȘCU. Deși decizia finală aparți­ne Comitetului Executiv al PSD Botoșani, senato­rul Trufin a încercat ne­principial să fure startul avansând ideea că el ar fi candidatul PSD pentru Consiliul Județean.

În realitate, cei trei ur­mează să se înfrunte într-o competiție care vizează obținerea votului intern din partea membrilor din Cex, format în mare parte din primari.PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI - News Moldova

Dorin Birta, vine de pe o poziție executivă de top în Consiliul Județean Botoșani. Acesta poate fi un avantaj major, consoli­dat și de faptul că în man­datul 2016 – 2020 echipa Macaleți – Birta a avansat destul de mult în procesul de reabilitare a infrastru­curii rutiere de pe raza județului Botoșani. Din păcate însă, la drumurile județene și mai ales cele naționale din Botoșani mai este mult de lucrat. Asupra stării infrastruc­turii rutiere din Botoșani, ziarul nostru se va apleca cu atenție în următoarele luni. PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI - News Moldova

Candidatul BIRTA are 3 mari minusuri, de altfel comune cu senatorul Lucian TRUFIN

În timp ce Vicepreșe­dintele BIRTA se ocupă preponderent de subiec­tul infrastructurii rutiere de pe raza județului, se­natorul TRUFIN se axea­ză în principal pe dome­niul agriculturii.

Acesta este un mare minus pentru ambii can­didați ai stângii. Cei doi pierd efectiv din vedere faptul că anvergura unui Președinte de Consiliu Județean implică activi­tăți mult mai complexe precum economia, sănă­tatea, aspectele sociale și chiar de cultură ale jude­țului.

Un al doilea minus serios al celor doi îl con­stituie lipsa preocupări­lor pentru problematica curentă a municipiului BOTOȘANI. Este bine ști­ut faptul că, în coșul gene­ral al voturilor acordate de electoratul unui județ, o pondere importantă este dată de cetățenii din mun­cipiul reședință de județ. Cei doi sunt ABSENȚI cu totul din vizorul public al botoțănenilor din MUNI­CIPIUL BOTOȘANI.

Al treilea minus, deși mai mic ca și pondere, contează mai mult din perspectiva percepției pu­blice. Există o temere că cei doi, în eventualitatea în care vor ajunge în pozi­ția de Președinte al Consi­liului Județean Botoșani, se vor concentra pe unul dintre orașele Dorohoi sau Săveni, știut fiind pre­dilecția lui Birta pentru Dorohoi și a lui Trufin pentru Săveni – Vlăsinești.

În concluzie, cei doi candidați cu șanse rea­le din partea PSD mai au mult de muncit și recupe­rat în percepția publică.

Sunt departe de a fi pre­gătiți!

Cel de-al treilea, de­putatul Costel LUPAȘCU pleacă cu șanse mai mici în această competiție in­ternă.

PRO ROMÂNIA aruncă în competiția electorală un candidat redutabil în persoana deputatului Mihaela HUNCĂ

Deși încă nu avem confirmarea, sunt șanse foarte mari ca deputatul Mihaela HUNCĂ să fie candidatul Pro România pentru Consiliul Județean Botoșani. Fost Inspector General la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și profesor de matemati­că, Huncă a făcut o figură foarte frumoasă în politi­ca botoșăneană și chiar națională. Este văzută ca o persoană principială și extrem de bătăioasă când vine vorba despre proiec­tele Botoșaniului, aspec­te rar întâlnite în politica românească în general și foarte rar în politica loca­lă.PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI - News Moldova

Din acest motiv, este foarte posibil ca Mihaela HUNCĂ să aibă o presta­ție foarte bună. Tot ca un plus pentru Huncă se contabilizează și trendul ascendent pe care îl în­registrează Pro România. Scorul partidului este la 8 – 11%, iar dacă Huncă crește peste scorul parti­dului, ar putea deveni un competitor serios în con­fruntarea pentru Consiliul Județean.

Bătaia se va da pe fieca­re procent în parte în con­dițiile în care PSD și PNL au cunoscut o descreștere semnificativă. Huncă are insă și câteva minusuri serioase ce țin în princi­pal de provocările pe care le are orice partid nou înfi­ințat: organizațiile politice din județ și candidatul la Primăria Muncipiului de Județ.

O alianță între PSD și Pro România cu Andrei la Primărie și Huncă la Con­siliul Județean nu ar lăsa prea multe șanse dreptei, dar posibilitățile produ­cerii unei astfel de alianțe sunt mici spre nule.

Deputatul Pro România, Mihaela HUNCĂ a decla­ rat deja că nu poate fi vorba despre o alianță între cele două formațiuni politice. Se pare că linia aceasta a Pro România este stabili­tă la nivel național pentru că aceeasi situație o întâl­nim și la Suceava, Iași sau Bacău.

Dreapta botoșăneană se repliază

ALDE Botoșani, prin­tr-o muncă asiduă a reu­șit să se poziționeze peste scorul partidului la nivel național, care este unul sub pragul electoral. La Botoșani, până la acest moment a fost înaintat numele omului de afaceri Bogdan DĂSCĂLESCU pentru Consiliul Județean. Dăscălescu este un fost liberal de frunte pe vre­mea când acest partid era condus de Președintele CJ Botoșani, Florin Țurcanu. La acest moment, Țurcanu și Dăscălescu s-au reunit în ALDE cu un fost PSD-ist care conduce astăzi co­muna Cristești. Este vorba despre Lucian Borfotină pregătit de ALDE pentru o candidatură la Primăria Botoșani.PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI - News Moldova

Despre acest „cuplu USL” format din fostul li­beral Dăscălescu și fostul social-democrat Borfotină care reprezintă astăzi ALDE, vom discuta pe larg în materialele viitoare.

PNL BOTOȘANI, o forță demnă de luat în considerare

În mod special am lăsat PNL-ul la finalul scurtei noastre treceri în reviste. Cuplul Flutur – Șoptică este o forță demnă de luat în considerare, cu șan­se reale în bătălia pentru Consiliul Județean Botoșani.

Un minus serios pen­tru cei doi vine preponde­rent din zona actualului Primar al Botoșaniului, a cărui candidatură va fi zguduită de o serie de scandaluri de anvergură. Este știut faptul că relații­le personale dintre cei doi lideri politici nu sunt din­tre cele mai bune. Între tabăra fostului PDL-ist Cătălin Flutur și PNL-istului Costel Șoptică există lupte subterane pentru conducerea filialei și nominalizări. Cei doi însă trebuie să coexiste și chiar că încerce să câști­ge Primăria și Consiliul Județean Botoșani.PARTIDELE politice au intrat în febra ELECTORALĂ! Să le cunoaștem CANDIDAȚII pentru Consiliul Județean BOTOȘANI - News Moldova

Moldova a încetat să mai fie un fief PSD, iar Bucureștiul a trasat obiective precise pentru Botoșani unde se așteaptă o victorie decisivă a PNL în alegerile locale și parla­mentare.

Este o presiune foarte mare pe umerii Preșe­dintelui PNL Botoșani, Costel ȘOPTICĂ care va fi nevoit probabil să intre în lupta pentru Consiliul Județean. În mod normal, așa și trebuie să funcți­oneze lucrurile, numele grele să intre în luptă pen­tru pozițiile administrati­ve locale. Modele bune de urmat în acest sens sunt Bolojan, Boc etc.

Pe scurt, botoșănenii vor asista la o confrunta­re care se anunță foarte interesantă pentru ocupa­rea funcției de Președinte a Consiliului Județean Botoșani, o confruntare în care încă nu sunt de­semnați combatanții.

Săptămâna viitoare vom analiza situația candidați­lor pentru Primăria Muni­cipiului Botoșani și ușor, ușor vom căuta să ințele­gem mai bine candații care se pregătesc să intre în lo­gică de campanie.

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top