Connect with us

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale IAȘI cerceteaza cazuri de ÎNȘELĂCIUNI prin metoda „accidentul”

Social

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale IAȘI cerceteaza cazuri de ÎNȘELĂCIUNI prin metoda „accidentul”

În anul 2019, urmare a activităţilor investigative şi de cercetare penală derulate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi pe linia identificării şi cercetării persoanelor bănuite de comiterea de infracţiuni de înşelăciuni prin metoda „Accidentul” au fost obţinute rezultate meritori.

Astfel, în baza analizelor privind activitatea pe anul 2019 a poliţiştilor de la investigaţii criminale Iaşi se evidenţiază mai multe aspecte pozitive, ce vor fi prezentate în cele ce urmează

Pentru perioada menţionată, se înregistrează o creştere de 278% a cazurilor rezolvate prin identificarea autorilor

A crescut cu 58% numărul persoanelor cercetate pentru înşelăciuni comise pe raza mun. Iaşi.

De asemenea, ca urmare a intensificării activităţii în ultimii ani, pentru prevenirea şi combaterea acestui gen de fapte şi stopării  activităţii infracţionale a altor persoane care înşelau cetăţenii prin metoda „Accidentul” s-a constatat o scădere a numărului de infracţiuni sesizate pe acest palier cu 85%.

Aşadar, cetăţenii au fost informaţi cu privire la acest mod de acţiune al infractorilor şi nu au dat curs solicitărilor false primite prin telefon, privind rude care ar fi fost implicate în accidente ruitere şi care aveau nevoie urgentă de bani pentru intervenţii chirurgicale.

Exemple semnificative:

  1. Într-un dosar penal, instrumentat de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, au fost identificate 14 persoane bănuitede săvârșirea a 58 de infracțiuni de înșelăciuni prin metoda ”Accidentul”, fie în formă consumată, fie în forma tentativei, infracțiuni ce ar fi fost comise în perioada 23.03.2019 – 05.07.2019, în dauna unor persoane vătămate domiciliate în municipiul Iași sau a localităților limitrofe, prejudiciul total fiind de aproximativ 183.000 lei și 6370 Euro. Una dintre aceste persoane, ar fi contactat victima, de 83 ani, căreia i-ar fi transmis că fiica sa a fost implicată într-un accident rutier, şi are leziuni la coloana vertebrală şi i-ar fi solicitat 40.000 lei pentru operaţie. Ulterior, la uşa persoanei ar fi venit o femeie care s-ar fi oferit să conducă persoana vătămată la ambulanţă, pentru a se convinge de veridicitatea celor afirmate. Acesta ar fi avut în mână o pungă în care se afla un portofel cu 50.000 lei, pungă pe care femeia i-ar fi smuls-o bărbatului din mână şi ar fi fugit. Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt din Brăila, Sibiu, Galaţi, Suceava, Bacău, Buzău şi Iaşi. Patru dintre acestea se aflau în penitenciar.
  1. Într-un alt dosar penal instrumentat de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi au fost efectuate 3 percheziții domiciliare,cercetate 8 persoanebănuite de comiterea a 18 infracţiuni de înşelăciune (fie în formă continuată, fie sub foma tentativei), dintre care în baza probatoriului administrat în cauză , 5 persoane au fost reținute/arestate.

Astfel, pe parcursul investigaţiilor au fost depistaţi în flagrant un bărbat şi o femeie, imediat după ce ar fi luat de la o femeie, de 88 ani suma de 6.100 euro şi 7.100 lei, precum şi bijuterii din aur şi argint. De asemenea, o femeie de 48 ani ar fi fost sunată pe telefonul fix, de una dintre cele 8 persoane, care i-ar fi comunicat că prietenul soţului său ar fi provocat un accident rutier şi pentru a nu ajunge la închisoare are nevoie de 15.000 euro. Femeia nu a dat curs solicitării și nu a remis suma de bani solicitată, cu toate acestea, polițiștii Biroului de Investigații Criminale, în baza sesizării persoanei vătămate, au întreprins activități specifice care au condus la identificarea bănuiţilor de săvârşirea faptei, aceștia fiind trimiși în judecată, pentru tentativă de înșelăciune.

Persoanele cercetate de comiterea faptelor sunt din Sibiu, Vaslui şi Iaşi. O parte dintre acestea, care se aflau incarcerate în penitenciar, ar fi iniţiat convorbirile telefonice pentru a induce în eroare victimele, dar ar fi dirijat şi alte persoane aflate în liberatate pentru a ridica sumele de bani pretinse pentru efectuarea unor presupuse intervenţii medicale.

  1. Activitățile specifice derulate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale Iași, au condus și la identificarea bănuiților comiterii faptelor într-un alt dosar penal, în care s-a dispus în cursul anului 2020, extinderea urmăririi penale față de 15 persoane cercetatepentru săvârșirea  unui număr de 68 infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul”, fapte ce ar fi fost săvârșite în cursul anului 2018, în formă consumată dar și sub forma tentativei, în dauna unor persoane domiciliate pe raza județului Iași, cu un prejudiciu total de 508.475 lei, 40.752 Euro, și 1300 USD.

O ultimă precizare se impune a fi făcută: relaţionarea poliţiştilor Biroului de Investigaţii Criminale Iaşi cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi este una eficace şi  eficientă, procurorul fiind titularul acţiunii penale, în timp ce misiunea poliţiştilor este de a descoperi infracţiuni şi de a-i identificat pe autorii acestora


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top