International
Senator Doina FEDEROVICI: “Îi lansez o provocare domnului ȘOPTICĂ, să le spună BOTOȘĂNENILOR un proiect pentru județul BOTOȘANI de care se leagă numele dânsului”
autor
Senatorul PSD, Doina FEDEROVICI a devenit oficial candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani. Președintele organizației județene a Partidului Social Democrat, a acceptat o discuție deschisă atât despre problemele curente ale Botoșaniului cât și despre mandatul dificil care îl așteaptă pe viitorul Președinte al Consiliului Județean.
Rep.: Candidatura dumneavoastră la Consiliul Județean Botoșani, trebuie să recunoaștem că a surprins pe toată lumea. Probabil chiar și pe colegii Dvs de partid. În sfera politică locală se vehiculează versiunea că această mișcare are caracterul de a reconcilia toate părțile și implicit de a mobiliza întreaga forță a partidului pentru această confruntare politică deloc ușoară! Totuși, cum au primit social-democrații botoșăneni candidatura DVS.?
”Sunt onorată de candidatura la cea mai importantă funcție a județului”
Doina FEDEROVICI: Este normal ca pentru cea mai importantă funcție la nivelul județului să-și asume responsabilitatea președintele Organizației Județene. Am avut discuții cu toți colegii parlamentari, primari, viceprimari, consilieri, șefi de organizații din teritoriu și mergem împreună în fața botoșănenilor să le arătăm ce am făcut și ce vrem să facem în următorii 4 ani!
Suntem o echipă la PSD Botoșani și vom trage toți în aceeași direcție, să ridicăm județul Botoșani prin experiența pe care fiecare dintre candidați a acumulat-o la nivel local și central.
Sunt onorată de candidatura la cea mai importantă funcție a județului. Le mulțumesc colegilor pentru votul de încredere și pentru susținerea pe care mi-au arătat-o, dar mai ales în ultimii 4 ani și pe tot parcursul carierei mele politice atât la nivel local, cât și la nivel central. Am trecut împreună prin multe competiții electorale, am bătut județul în lung și în lat alături de fiecare dintre colegii mei parlamentari, primari, consilieri locali și județeni, am muncit cot la cot și ne-am pus permanent în slujba botoșănenilor.
Rep.: Făceam referire anterior la dificultatea competiției electorale din acest an! PSD și PNL merg aproape umăr la umăr în Botoșani. Diferența pentru Consiliul Județean o pot face primarii unităților administrativ teritoriale de pe raza județului Botoșani. În ultimele săptămâni primarii și-au schimbat opțiunile politice în toate direcțiile. Unii nu mai candidează iar alții sunt de neclintit de peste un deceniu. Ce credeți că va face diferența în ochii electoratului între opțiunea electorală reprezentată de social-democrata Doina FEDEROVICI și liberalul Costel ȘOPTICĂ?
”Domnul Șoptică nu a demonstrat niciunui botoșănean nimic”
D.F.: Diferența e simplă atât eu, cât și echipa de la PSD Botoșani care va candida alături de mine la Consiliul Județean a demonstrat că este în stare să facă lucruri bune pentru oameni. Pentru echipa PSD Botoșani, fiecare botoșănean a contat de fiecare dată, nimic altceva.
Domnul Șoptică nu a demonstrat niciunui botoșănean nimic. Dimpotrivă s-a remarcat prin faptul că a adormit la audierile propriilor miniștri și că a lipsit de la Parlament, fiind ocupat cu alte lucruri. Dânsul a început să se laude cu realizările Guvernului, când de fapt au au fost legi votate de Grupurile PSD. La fel a făcut cu investițiile pentru cele două drumuri Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani Ștefănești, unde nu are niciun aport, dimpotrivă a votat permanent în Parlament împotriva modernizării acestor drumuri. Toate Hotărârile de Guvern pentru realizarea procedurilor de refacere a celor două drumuri au fost promovate de Guvernarea PSD.
Îi lansez o provocare domnului Șoptică, să le spună botoșănenilor un proiect pentru județul Botoșani de care se leagă numele dânsului. În 8 ani de parlamentar, liderul PNL Botoșani nu are nici o realizare. E trist, dar asta e realitatea. În prezent avem în județul Botoșani peste 500 de obiective de investiții în infrastructura fiecărei localități, fie că vorbim de asfaltări de drumuri, de construcții sau refaceri de unități școlare, de aducțiuni de apă și canal, de înlocuire a iluminatului public.
Chiar dacă nu am reușit de fiecare dată, din motive care nu au ținut de noi, să finalizăm la timp obiectivele propuse, ne-am ținut de cuvânt de fiecare dată. Principalii noștri aliați sunt oamenii din fiecare localitate din județul Botoșani. Înainte de orice campanie electorală sunt discuții la nivel local. Important este ce a făcut fiecare ales local pentru comunitatea lui.
Candidații noștri fie că sunt la primul mandat sau au mai multe mandate de primar sau consilier local, toți sunt oameni respectați în comunitățile lor, specialiști, dedicați administrației publice locale, cu rezultate în profesia lor.
Rep.: Care apreciați că este starea infrastructurii rutiere de pe raza municipiului Botoșani? Dar cea județeană?
”Bulevardul Mihai Eminescu e cel mai bun exemplu despre cum a făcut domnul Flutur praf banii botoșănenilor”
D.F.: Starea infrastructurii rutiere de la nivelul municipiului Botoșani e deplorabilă. Vedeți zonele periferice care arată ca în Evul Mediu, fără asfalt, fără canalizare, fără curent, fără gaze. Vedeți dalele de pe Pietonalul Unirii care sar în fiecare zi, Bulevardul Primăverii, șinele de tramvai care pun în pericol viața botoșănenilor.
Bulevardul Mihai Eminescu e cel mai bun exemplu despre cum a făcut domnul Flutur praf banii botoșănenilor. Prima lucrare de modernizare a acestui bulevard a fost de mântuială și a costat o grămadă de bani și apoi a trebuit să vină cu a doua lucrare să repare și să plătească din nou foarte mulți bani, care bineînțeles au fost luați din buzunarele botoșănenilor. Se puteau asfalta mai multe străzi în municipiul Botoșani, decât să se bage bani în neștire pentru că domnul Flutur nu a fost în stare să facă o treabă bună, doar cârpeli și lucrări de proastă calitate.
La nivelul Județului Botoșani s-au făcut destul de multe asfaltări la nivelul drumurilor județene, dar mai este nevoie de multă muncă pentru a se ajunge cu asfaltul în tot județul.
Prioritatea zero este să asfaltăm tot județul, în 4 ani să nu mai avem această problemă la nivel de județ. Le fel am discutat și cu candidații noștri la fiecare primărie, să finalizăm infrastructura rutieră în următorii 4 ani, asfalt în fiecare localitate.
Rep.: Ce măsuri pot fi adoptate pentru demararea în regim de urgență a unui program de modernizare a infrastructurii rutiere din Botoșani?
D.F.: Deblocarea proiectelor și programelor din Guvernarea PSD. Atragerea cu adevărat de fonduri europene, nu pe hârtie cum se laudă domnul Iohannis cu tot cârdul de liberali.
Asigurarea unui management eficient la nivelul departamentelor Consiliului Județean pentru urmărirea fiecărui proiect în teren. Alocarea de fonduri guvernamentale pentru programe dedicate refacerii infrastructurii rutiere.
Rep.: Cum apreciați prestația Guvernului Orban în raport cu Botoșaniul în primele 7 luni ale anului curent?
”Un dezastru, Zero barat în toate domeniile”
D.F.: Un dezastru, Zero barat în toate domeniile. Minus la toate capitolele de venituri, amputări de alocații, de pensii, de salarii și de sporuri pentru medici.
Cel puțin la partea de sănătate a fost o umilință totală față de medici. Guvernul PNL prin Ministerul Sănătății a declarat pandemie la final de iulie, în loc de martie, cum a fost în realitate în toate statele din Europa și din lume, ca să nu le dea bani cadrelor medicale, conform legilor în vigoare care obligă să se acorde spor de epidemie pentru toți angajații din domeniul medical.
Se laudă cu investiții, cu semnări de contracte, care au fost lăsate de Guvernarea PSD la cheie, inclusiv cele două drumuri naționale Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești.
Rep.: Ce au reprezentat PNDL-urile pentru mediul rural din Botoșani? Ar fi oportun un PNDL III?
”Fără PNDL nu s-ar fi făcut nicio investiție la nivelul fiecărei comune din România”
D.F.: Programul Național de Dezvoltare Locală a fost cel mai important vehicul de investiții la nivelul comunităților locale, a reprezentat cea mai bună oportunitate de reducere a decalajelor dintre sat și oraș. PNDL a fost principalul motor de dezvoltare economică, socială și culturală a zonelor rurale.
Fără PNDL nu s-ar fi făcut nicio investiție la nivelul fiecărei comune din România, ci doar în marile orașe. PNDL a fost și rămâne un ajutor pentru județul Botoșani. Uitați-vă în toate localitățile din județ și o să vedeți investiții în lucru sau finalizate prin PNDL.
Modul de lucru al fiecărei investiții și durata de execuție a depins de fiecare primărie în parte. De exemplu, la primăria municipiului Botoșani, domnul primar Flutur nu a fost în stare să depună proiecte pentru că nu a fost interesat să ridice orașul, dânsul a avut alte priorități, în special politice, nicidecum administrative.
Rep.: Aveți un mesaj pentru botoșăneni?
”PSD garantează fiecărui botoșănean: Siguranța unui trai mai bun în Botoșani”
D.F.: Pentru echipa PSD Botoșani fiecare botoșănean contează. Să aibă încredere că nu îi vom dezamăgi și că PSD se ține mereu de cuvânt. PSD garantează fiecărui botoșănean: Siguranța unui trai mai bun în Botoșani!
Redactor Șef al News Moldova, moderatorul emisiunii Retrospectiva Săptămânii (https://www.facebook.com/newsmoldovaro/videos ), Coordonatorul PARTENERIATULUI regional pe Moldova între News Moldova și DIGI FM
