fbpx
Connect with us

Sprijin APIA pentru ÎMPĂDURIRE! Sergiu JITĂREANU, Director Executiv APIA IAȘI: ”SUPRAFAȚA compactă minimă ÎMPĂDURITĂ trebuie să fie de cel puțin 0,5 ha”

Ultima Ora

Sprijin APIA pentru ÎMPĂDURIRE! Sergiu JITĂREANU, Director Executiv APIA IAȘI: ”SUPRAFAȚA compactă minimă ÎMPĂDURITĂ trebuie să fie de cel puțin 0,5 ha”


România este țara din Europa cu cea mai mare suprafață de păduri virgine, însă, în ultimii ani, țară noastră a fost supusă masivelor tăieri ilegale iar pădurile au început să fie mai puține și mai sărace.

România pierde cca.3 hectare de pădure pe oră, 62 de cazuri de tăieri ilegale înregistrându-se în fiecare zi, relevă cel mai nou raport Greenpeace România, care a monitorizat, pe baza datelor autorităţilor, defrişările ilegale în perioada 2016 -2017.

Conform MADR, Romania are 6,39 milioane de hectare de padure, adică 26,8% din totalul teritoriului

Anul acesta Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură demarează un proiect de ajutor pentru reîmpădurirea anumitor suprafețe de teren. Astfel, se va acordă un sprijin financiar deținătorilor publici și privați de terenuri agricole și neagricole pentru împădurire și crearea de suprafețe împădurite. Sprijinul nerambursabil este de 100%.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei măsuri este:

  • de creştere a suprafeţei ocupate de păduri la nivel național;
  • de acoperire a costurilor lucrărilor de înființare a plantației, a celor de întreținere a plantațiilor pe o perioadă de maximum 6 ani;
  • de acoperire a costurilor determinate de efectuarea a două lucrări de îngrijire a arboratelor după închiderea stării de masiv;
  • de acoperire a pierderilor de venit agricol pentru o perioadă de 12 ani pentru suprafața împădurită.

Conform unui raport efectuat de GreenPeace, în România se taie 3 ha. de pădure pe ora

Sprijinul nerambursabil se acordă pentru a respectă obiectivele cele mai importante ale acestei măsuri. Amintim aici reducerea eroziunii solului și îmbunătățirea capacității de retenție a apei, astfel inundațiile vor fi mai puțin intense; promovarea unui mediu mai curat; conservarea biodiversității locale și reducerea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera.

Valoarea maximă a sprijinului este de 15.000.000 euro anul acesta.

Deținătorii de terenuri pot primi bani în felul următor: prima de înființare a plantațiilor forestiere, pe care o primește fiecare beneficiar și acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tahnic și prima anuală, care se acordă timp de 12 ani și acoperă costurile de întreținere și îngrijire a pădurii.

 „Pentru a fi eligibili în cadrul schemei, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– să realizeze trupuri de pădure de cel puţin 1 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită să fie de cel puţîn 0,5 ha, iar terenurile pe care urmează să realizeze trupuri de pădure să fie terenuri agricole şi/sau neagricole.

-să realizeze perdele forestiere de protecţie de cel puţin 0,5 ha, iar suprafaţa compactă minimă împădurită să fie de cel puţin 0,1 ha, iar terenurile pe care urmează să realizeze perdele forestiere de protecție să fie agricole şi/sau neagricole”, a declaratSergiu Iulian Jităreanu, Director Executiv APIA Iași.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Ultima Ora

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top