Viața ca și pacient cu o boală renală cronică diferă de la caz la caz și totodată de la bolnav la bolnav. Pacientul poate supraviețui cu un singur rinichi deoarece corpul uman necesită doar 75% din capacitatea rinichiului pentru funcționare.
Astfel donarea unui rinichi în timpul vieții la un pacient care nu suferă de o boală renală nu afectează buna funcționare a organismului. Însă, atunci când ambii rinichi nu funcționează, iar capacitatea funcțională scade sub 15% este necesară dializa.
„ Cauza bolii diferă de la pacient la pacient. Eu la vârsta de 2 luni am fost internat în spital pentru că am făcut o infecție la rinichi, și mi-au dat un tratament foarte puternic atunci pentru vârsta mea, și nu a mai dat voie rinichilor să se dezvolte, asta ar fi o cauză care în timp s-a agravat. Eu am depistat că am o boală renală în urma unor analize banale, pe care le-am făcut pur și simplu.
Îmi aduc aminte că atunci , în urma analizelor mi s-a depistat că am niște valori foarte mari și m-a trimis de urgență la Urgență ca să spun așa. Mi s-a spus să nu mai pierd nici măcar jumătate de oră și să plec în acel moment. Asta s-a întâmplat pe data de 9 ianuarie 2014 și tot atunci am și intrat pe dializă”, a declarat pacientul Andrei Flutur din Suceava, pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava
”O altă cauză la mine poate fi datorită muncii foarte grele pe care a depus-o de-a lungul anilor”
„De atunci viața mea s-a schimbat, am restricții din punct de vedere alimentar, organismul în timp suferă modificări, iar pe dializă sunt organe care sunt afectate, inima și rinichii iar în cele din urmă libertatea faptul că odată la 48 de ore ești dependent de aparat. Eu fac 3 ședințe pe săptămână.”
”La început nu prea am conștientizat ce înseamnă practic dializa, auzisem de ea dar nu știam exact ce presupune”
„Eu în acea perioadă lucram în Anglia, și chiar pe data de 9 ianuarie aveam bilet de întoarcere la muncă pentru că venisem practic în concediu, iar medicul după ce mi-a văzut analizele a spus că nu mai aveam șanse de viață dacă plecam înapoi, puteam muri în maxim 2 săptămâni pentru că nu ai simptome, și îmi aduc aminte că se întreba cum am supraviețuit până atunci, nu își explica.
Singurul simptom pe care l-am avut fost în momentul în care am vrut să beau o gură de bere efectiv mi-a venit să vomit și aveam pe față și pe piept niște coșuri galbene, eu lucrând la o spălătorie iar unele produse fiind toxice, am crezut că aceasta era cauza. Ei bine nu erau coșuri, erau de fapt toxinele din corp pe care nu mai aveau pe unde să iasă și se extindeau pe piele, drept urmare după prima dializă mi-au dispărut.
Eu nu pot face transplant de rinichi pentru că am Hepatita B, ca să fac transplant trebuie să scap de acest virus, ca să scap de el îmi trebuie un tratament care mi-l acordă Guvernul, doar că este foarte scump și ca să mi-l acorde trebuie să am o anumită valoare la analize. Am fost și mi-am făcut aceste analize doar că nu am valoarea atât de mare încât să mi-l acorde.”
„Dacă vreau să merg în concediu în afara orașului eu trebuie să știu exact locația unde merg cu toate detaliile”
„Spre exemplu am fost anul trecut în Sicilia, am fost la clinică și am anunțat că vreau să plec în concediu exact 10 zile.
Am dat adresa exactă până la numărul de la cameră, iar cei de la clinică au căutat cel mai apropiat centru de dializă din Sicilia. I-au contactat pe cei de acolo, i-au transmis toate detaliile despre mine, iar eu în ziua dializei trebuie să mă prezint cu cardul european de sănătate, cu analizele și toate documentele necesare.
Precizez faptul că în ziua de dializă am transport asigurat din partea centrului din Sicilia. Acestea sunt procedurile”, a mai declarat Andrei Flutur.
Dacă nu fac dializă o săptămână am toate șansele să mor
Andrei Flutur a mai declarat că dacă nu face o săptămână dializă, există posibilitatea de a pierde lupta cu viața, deoarece nu poate avea o urinare normală, iar acele toxine neavând cum să le elimine prin urină se adună în organism. Ulterior organismul începe să se umfle și poate avea urmare unui stop cardio-respirator.
„ Dializa are drept scop curățarea sângelui pacientului de toxinele care se acumulează în cadrul metabolismului”
„ Dializa are drept scop curățarea sângelui pacientului de toxinele care se acumulează în cadrul metabolismului, a vieții de zi cu zi, din păcate rinichii unui pacient cu boală cronică de rinichi nu își mai desfășoară activitatea lor pentru care au fost creați și în organism se acumulează o serie de produse toxice. De asemenea rinichii au un rol foarte important în menținerea echilibrului organismului în ceea ce privește concentrațiile de proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale în sânge. Rinichiul este principalul reglator al acestor echilibre.
Rinichii au câteva funcții importante: una este aceea de reglare a compoziției organismului, a doua funcție foarte importantă este epurarea sau eliminarea produșilor toxici rezultați în cursul metabolismului și de asemenea rinichiul joacă și rolul de organ endocrin pentru că secretă niște hormoni care au acțiune asupra tensiunii arteriale, generării globulelor roșii din sânge, echilibrului fosfor, calciu. Deci rinichiul are o mulțime de acțiuni despre care unele din ele se cunoșteau în urmă cu o 100 de ani, altele sunt cunoscute abia în ultimii 20-30 de ani.
În momentul în care apare o boală cronică de rinichi, însemnând niște modificări la nivelul rinichilor care rămân mai mult de 3 luni după o afecțiune acută deci ce este până în 3 luni intră în puterea de regenerare și de reparare a organului. Ce stă peste 3 luni înseamnă de acum că sunt modificări cronice, modificări de durată care vor influența în timp viața pacientului.”
„Boala renală cronică are 5 stadii. Dacă se ajunge în stadiul 5 care se numește terminal în cărți atunci înseamnă că vorbim despre o capacitate funcțională a rinichiului sub 15%”
Boala renală cronică are 5 stadii. În stadiile 1-4 sunt tratamente care se bazează pe respectarea unei diete, a unui regim alimentar în care bolnavul va mânca mai puține proteine, va consuma mai puțină sare va bea mai puține lichide. Apoi sunt o serie de medicamente care se iau în stadiile acestea premergătoare dializei, medicamente care se urmărește controlarea tensiunii arteriale, echilibrului calciului, anemia. Sunt medicamente care se iau pentru a întârzia progresia bolii renale. Dacă se ajunge în stadiul 5 care se numește terminal în cărți atunci înseamnă că vorbim despre o capacitate funcțională a rinichiului sub 15%.
Variantele de tratament pentru stadiul 5 sunt: Hemodializa, dializa peritoneală și varianta de transplant renal”, a declarat Mihai Ardeleanu doctor specialist în Nefrologie și Medicină internă din Suceava.