Connect with us

A fost lansat proiectul de cercetare „Comunitatea românească din Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Barometru social – 2024”

a-fost-lansat-proiectul-de-cercetare-„comunitatea-romaneasca-din-cernauti,-transcarpatia-si-odesa.-barometru-social-–-2024”

International

A fost lansat proiectul de cercetare „Comunitatea românească din Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Barometru social – 2024”

Cernauti - Moldova Invest

Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți (IPSSC) realizează în perioada 1 iunie – 1 noiembrie 2024 proiectul de cercetare „Comunitatea românească din Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Barometru social – 2024”.

Obiectivul proiectului finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României este de a identifica așteptările, atitudinile, necesitățile etnicilor români din Ucraina în cel de al treilea an de război, potrivit unui comunicat de presă IPSSC, remis BucPress Cernăuți.

IPSSC va sonda opinia reprezentanților comunității românești din trei regiuni: Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Grupul țintă al studiului este reprezentat de elita intelectuală, economică, culturală, politică și confesională a românilor din Ucraina.

brosura cernauti - Moldova Invest

Studiul se bazează pe metode cantitative (chestionar online) și calitative (interviu structurat), iar informațiile sunt colectate cu ajutorul partenerilor instituționali din cele trei regiuni.

Dimensiunile orientative ale cercetării:

  • Aprecierea de către etnicii români a schimbărilor legislative în domeniul minorităților naționale introduse în 2023 la solicitarea UE și a unor state membre UE
  • Climatul social-politic național și regional
  • Dimensiunea asociativă românească din Ucraina
  • Problemele cu care se confruntă ONG-urile și sursele lor de finanțare
  • Tensiunile confesionale
  • Distanța socială între comunitatea românească din Ucraina și autoritățile de la București sau de la Kiev
  • Necesitățile și problemele noi cauzate de invazia la scară largă a Rusiei
  • Modalitățile de creștere a gradului de implicare civică a etnicilor români și de încurajare a cooperării și solidarității în mediul asociativ românesc din Ucraina
  • Distanța etnică, toleranța și tensiunile specifice fiecărei zone locuite de români
  • Identificarea necesităților și percepțiilor sociale ale comunității românești după doi ani și jumătate de război în Ucraina
News Moldova îți recomandă și ...   Județul SUCEAVA: Epicentrul exploatării și prelucrării lemnului în România

În anii 2022-2024 au avut loc o serie de evenimente importante, cum ar fi lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, modificarea legislației în domeniul minorităților naționale, renunțarea de către Kiev la glotonimul de limbă moldovenească, inițiativa BOR de a înființa o structură bisericească în Ucraina, noi valuri de mobilizare în armata ucraineană, depopularea unor localități, dar și realizarea unor proiecte finanțate de București sau UE în cele trei regiuni. Toate aceste procese social-politice necesită o analiză sociologică pentru a le oferi decidenților politici, dar și mediului academic, o imagine actualizată a situației vorbitorilor de limba română din Ucraina”, susține Marin Gherman, director și coordonator de proiecte IPSSC, lector univ. dr. la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Transporturilor: „Anul acesta, cred că vom ajunge la 250 de kilometri de autostradă și drum expres”

brosura cernauti2 - Moldova Invest

În urma desfășurării proiectului de cercetare, va vedea lumina tiparului o broșură, care va fi transmisă autorităților din România și Ucraina, mediului asociativ românesc din cele trei reiguni, iar sinteza studiului interdisciplinar va fi publicată pe website-ului IPSSC.

Din echipa de proiect fac parte Sergiu Barbuța, membru IPSSC, președinte al Societății Culturale „Valea Prutului” și Mariana Belciuc, membră IPSSC, președintă a Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuți.

Despre IPSSC

Institutul de Studii Politice și Capital Social este un centru analitic înregistrat la Cernăuți ca ONG cu profil științific pentru desfășurarea unor cercetări în domeniul științelor politice, sociologiei, relațiilor internaționale și geopoliticii. Un scop important al centrului analitic este elaborarea unor recomandări practice și facilitarea acumulării capitalului social în spațiul transfrontalier Ucraina – România. În același timp, IPSSC are ca misiune acumularea capitalului social, promovarea culturii și a valorilor toleranței.

News Moldova îți recomandă și ...   China vrea să pună capăt războiului din Ucraina, găzduind summitul Putin-Trump

Proiecte IPSSC

În 2022 IPSSC a desfășurat proiectul de cercetare „Comunitatea românească din Ucraina: necesități, așteptări și provocări în perioada războiului (barometru social)”, reprezentând prima analiză interdisciplinară a situației comunității românești din Ucraina în contextul războiului.

În 2023 IPSSC a implementat proiectul de cercetare „Viitorul comunității românești din Ucraina – o radiografie sociologică a tinerei generații în contextul războiului”. Au fost desfășurate interviuri de tip focus grup în regiunea Cernăuți (Ucraina), județul Suceava (România) și în regiunea capitalei Bruxelles (Belgia) cu scopul de a identifica necesitățile, așteptările, problemele și planurile de viață ale tinerei generații de români din Ucraina după declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva statului ucrainean.

Despre DRP

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top