Connect with us

Acord Ucraina-SUA pentru dezvoltarea resurselor minerale | Un pas important pentru relațiile bilaterale și securitatea pe termen lung

acord-ucraina-sua-pentru-dezvoltarea-resurselor-minerale-|-un-pas-important-pentru-relatiile-bilaterale-si-securitatea-pe-termen-lung

International

Acord Ucraina-SUA pentru dezvoltarea resurselor minerale | Un pas important pentru relațiile bilaterale și securitatea pe termen lung

Zelesnkyy - Moldova Invest

Kievul și Washingtonul au ajuns la un acord semnificativ cu privire la dezvoltarea în comun a resurselor minerale din Ucraina, inclusiv petrol și gaze

Acesta este văzut ca un pas important pentru îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări și pentru consolidarea angajamentului pe termen lung al SUA în domeniul securității, într-un context marcat de trei ani de război în Ucraina, notează Financial Times.

Oficialii ucraineni au confirmat că sunt pregătiți să semneze acordul, după ce Statele Unite au renunțat la cerințele inițiale privind dreptul la 500 de miliarde de dolari din veniturile potențiale ale resurselor minerale. Deși textul final nu include garanții de securitate explicite, oficialii ucraineni consideră că condițiile sunt mult mai favorabile decât în varianta inițială, care a stârnit controverse atât la Kiev, cât și în alte capitale europene.

News Moldova îți recomandă și ...   Camera de Comerț și Industrie Iași solicită și de la Chișinău finalizarea licitațiilor și începerea lucrărilor la A8 – Autostrada Unirii

Olha Stefanișina, viceprim-ministru și ministru al justiției din Ucraina, care a condus negocierile, a subliniat că acordul privind mineralele este doar o parte a unui plan mai amplu. „Acordul face parte dintr-o imagine mai mare, care vizează consolidarea relației cu SUA și sprijinirea perspectivei Ucrainei pe termen lung”, a declarat aceasta pentru Financial Times.

Textul inițial al acordului, propus de președintele Donald Trump, includea condiții extrem de oneroase, prin care Ucraina ar fi fost nevoită să ramburseze SUA pentru ajutorul militar și financiar acordat de la începutul invaziei Rusiei în 2022. Termenii acestei propuneri au fost respinși de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, iar Trump a criticat decizia, numindu-l pe Zelenski „dictator”.

News Moldova îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI, CAPDR: „România între gesturi de forță și înțelepciune diplomatică”

În versiunea finală a acordului, semnată pe 24 februarie, se prevede crearea unui fond în care Ucraina va contribui cu 50% din veniturile obținute din monetizarea resurselor sale minerale de stat, inclusiv petrol și gaze. Fondul va investi în proiecte economice în Ucraina, dar nu va include resursele minerale deja aflate în administrarea guvernului ucrainean, cum ar fi activitățile Naftogaz sau Ukrnafta.

De asemenea, acordul omite referirile la garanțiile de securitate cerute de Kiev, dar oficialii ucraineni au precizat că detalii suplimentare privind mărimea participației SUA și condițiile acordurilor de „proprietate comună” vor fi negociate într-o etapă ulterioară.

Acordul a fost aprobat de miniștrii economiei, justiției și afacerilor externe din Ucraina, iar oficialii de la Kiev speră că președintele Zelenski va călători la Casa Albă în săptămânile următoare pentru a semna formal acordul cu Trump. În plus, acest pas ar putea deschide calea pentru o colaborare economică și de securitate mai strânsă între Ucraina și Statele Unite.

News Moldova îți recomandă și ...   PNRR în pericol: Doar 14% din jaloane îndeplinite, fondurile riscă să fie pierdute

Această realizare vine după ce administrația Trump a deschis discuții bilaterale cu Rusia, fără participarea Ucrainei sau a unor aliați europeni, iar oficialii ucraineni consideră că acest acord reprezintă o oportunitate de a asigura un viitor economic stabil și o relație de securitate durabilă cu SUA.

Chiar dacă acordul reprezintă un progres semnificativ, rămân încă nerezolvate detalii esențiale, cum ar fi convenirea asupra jurisdicției și aproba


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top