Alina Elena Sofron este Director General al S.C. Chambon S.R.L., Iasi
Conduce o firma cu profil dedicat productiei industriale, in principal, masini de prelucrare a lemnului.
Productia, este o ramura a economiei romanesti insuficient dezvoltata si pe cale de consecinta ridica numeroase provocari. Din interviu veti putea afla care anume sunt acestea.
Pe langa procesul de productie, responsabilitatile doamnei Sofron sunt legate si de desfacere, asta insemnand in principal relatii comerciale de export.
Doamna Sofron merita toata consideratia pentru eforturile considerabile pe care le depune pentru a califica forta de munca prin resurse financiare proprii.
Fabrica pe care o conduce, colaboreaza cu scolile profesionale si colegiile tehnice din Iasi/ zonele limitrofe, oferind elevilor posibilitatea de a efectua stagii de practica. Ulterior, o parte dintre acesti tineri ajung sa lucreze efectiv in fabrica Chambon.
Felicitari doamnei Alina Elena Sofron si mult succes in 2017!
In ceea ce priveste orasul Iasi, imi doresc o schimbare de optica in randul autoritatilor locale care trebuie sa-si indrepte atentia si catre zonele industriale ale orasului.

1. Care este impresia dvs despre anul pe care-l lasam in urma?
Firma noastra produce, in principal, masini de prelucrare a lemnului si, in subsidiar, piese componente pentru utilaje industriale. In anul 2016, am reusit sa dezvoltam noi produse si sa consolidam relatiile comerciale deja existente.
Deasemenea, a fost un an in care am finalizat cateva investitii necesare in procesul de productie, a fost un an in care am investit in tineri si in perfectionare profesionala.
Apreciez anul 2016 ca fiind un an bun, chiar daca a fost unul dificil.
2. Ce planuri personale si previziuni aveti pentru anul 2017?
Planurile noastre pentru 2017 constau intr-o crestere a cifrei de afaceri cu cel putin 20% prin dezvoltarea relatiilor comerciale cu firme romanesti si deschiderea unor noi piete pentru produsele noastre.
Avem doua produse pe care dorim sa le omologam, acestea fiind rezultatul muncii de cercetare-dezvoltare sustinute din resurse proprii.
Vom investi, in continuare in utilaje noi, dar mai moderat comparativ cu anul 2016.
Apreciez ca anul 2017 va fi dificil din perspectiva instabilitatii politice si a premizelor economice nereale care stau la baza unor decizii guvernamentale.
Din pacate, nu exista o strategie pentru dezvoltarea sectorului de productie in zona intreprinderilor mici si mijlocii care ar contribui mai mult la cresterea economica. Consider ca singura strategie pe care Romania a adoptat-o de la Revolutie si pana in prezent este aceea de a deveni o tara de consum.

3. Care au fost proiectele Directorului General Chambon cele mai importante in anul 2016?
Proiectele noastre in anul 2016 au fost multe, unele din ele continua si in 2017, altele au fost finalizate.
In anul 2016, am reusit sa deschidem o noua facilitate de productie care, practic, ne completeaza procesul de productie si anume amplasarea unei statii de sablare si a unor instalatii de vopsire si uscare.
Tot in anul 2016 am investit si dezvoltat Departamentul de Control-Calitate, investitia reprezentand un pas urias pentru compania noastra, raspunzand, astfel, si exigentelor beneficiarilor finali.
Un alt proiect important pentru noi este acela de a colabora cu scolile profesionale sau colegiile tehnice din Iasi/ zonele limitrofe, oferind elevilor posibilitatea de a efectua practica in fabrica noastra.
In anul 2016 am avut rezultate bune in acest sens si datorita vointei profesorilor coordonatori si a interesului tinerilor care au facut practica in Hala de productie a societatii nostre.
Este cu adevarat surprinzator sa intalnesti tineri care sa fie interesati sa invete sa fie strungari, frezori sau operatori pe masini cu comanda numerica.
Nu regretam investitia in tineri, chiar daca reusim sa angajam doar 3% dintre cei care se perfectioneaza in fabrica noastra.
4. Cum vede Alina Sofron evoluția Iașului în 2017. Ce schimbări vă doriți pentru orașul dvs?
Iasul a evoluat mult in ultimii ani, datorita proiectelor dezvoltate de autoritatile locale. Aceste proiecte s-au axat mai mult pe partea de turism si mai putin pe partea de infrastructura si cultura. Domeniile cele mai vitregite, au fost si sunt, educatia si parteneriatele publice-private (firme mici si mijlocii).
Daca comparam Iasul cu alte mari orase din tara cum ar fi Timisoara, Cluj, Constanta, Sibiu, Craiova, diferentele sunt foarte mari, aceasta situatie fiind in dezavantajul nostru.
Avem mult de munca pentru a ajunge la nivelul marilor orase din sudul tarii sau a celor din Transilvania.
Orasele dezvoltate ale Romaniei sunt cele in care industria, oricare ar fi aceea, este puternic dezvoltata, tragand dupa sine si dezvoltarea economica a zonelor limitrofe.
In aceste zone, interesul pentru educatie este mult mai mare, proiectele in domeniul educatiei si industriei sunt mult mai indraznete (indiferent de sfera de actiune – publice/private). Din pacate, Iasul este amortit.
In ceea ce priveste orasul Iasi, imi doresc o schimbare de optica in randul autoritatilor locale care trebuie sa-si indrepte atentia si catre zonele industriale ale orasului.
As vrea sa vad o disponibilitate mai mare a acestora de a colabora efectiv cu firmele private, in vederea gasirii de solutii viabile de crestere si dezvoltare a zonei. Se cere o deschidere mai mare si o implicare eficienta/rodnica a Inspectoratului Scolar din Iasi si a Universitatilor iesene in colaborarea cu firmele private.
In al doilea rand, imi doresc o schimbare a mentalitatii iesenilor (in sensul unei minime contributii la construirea zonei metropolitane a Iasului) precum si o colaborare stransa si onesta a oamenilor de afaceri din Iasi pentru a reusi impreuna, sa ne promovam si dezvoltam afacerile.
Este necesar ca politicienii care reprezinta Iasul sa munceasca pentru ieseni, pentru tineri, astfel incat cei din urma sa aleaga sa ramana si sa munceasca in tara.
Nu in ultimul rand, imi doresc ca produsele romanesti sa fie apreciate mai mult, atat la nivel national, cat si international.
In incheiere, doresc tuturor iesenilor un An Nou cu realizari pe toate planurile, plin de bucurii si sanatate!
Paul iacob
16 ianuarie 2017 at 11:24 PM
Succes in continuare..doamna alina..frumos…un an nou cu bine si bafta 🙂
Janica Constantin
19 ianuarie 2017 at 7:37 AM
Felicitari, Doamna Director!
Ma alatur demersului facut de dumneavoastra catre autoritatile locale in ceea ce priveste indreptarea atentiei catre zona industriala a orasului Iasi.
iancu
25 ianuarie 2017 at 1:01 AM
de acord. mult succes dna director
dan
25 ianuarie 2017 at 1:05 AM
de asemeni conducatori e nevoie in romania .