fbpx
Connect with us

APIA demarează campania de plată în avans pentru fermieri

apia-demareaza-campania-de-plata-in-avans-pentru-fermieri

National

APIA demarează campania de plată în avans pentru fermieri


apia - Moldova Invest

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că sistemul informatic al agenției este pregătit să înceapă, începând cu data de 16 octombrie 2024, Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri de plată în anul 2024. Această inițiativă are ca scop sprijinirea agricultorilor prin asigurarea unui flux de numerar esențial pentru gestionarea și dezvoltarea activităților agricole.

Detalii despre schema de plată

În Campania 2024, Comisia Europeană şi statele membre susţin menţinerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervenţiile sub formă de plăţi directe în temeiul titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 şi de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul intervenţiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafaţă şi pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115″, precizează APIA. Această măsură se va vota la nivelul Comisiei Europene în 5 septembrie 2024”, se menţionează în comunicat.

News Moldova îți recomandă și ...   România liderul estului în reducerea decalajelor față de media UE

Cursul de schimb și modalitatea de plată

Plățile pentru schemele finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) vor fi efectuate în lei, conform cursului de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2024, care va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Plățile pentru schemele finanțate din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR) vor fi, de asemenea, efectuate în lei, la cursul de schimb de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 decembrie 2023 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/2024 din 3 ianuarie 2024.

Controlul cererilor și termenele limită

APIA reamintește fermierilor care au depus cereri de plată în Campania 2024 că în această perioadă se desfășoară controale la fața locului pentru cererile eșantionate. Controalele sunt efectuate de inspectorii APIA și de cei ai instituțiilor delegate, conform Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 292/16.07.2024, care aprobă Instrucțiunea nr. 16/1/05.07.2024 și Procedura operațională privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabilă în campania 2024.

News Moldova îți recomandă și ...   România este atât principalul partener economic al Republicii Moldova, cât și cel mai mare investitor

Deși Campania de depunere a cererilor de plată a început cu o lună mai târziu decât în anii precedenți, termenul limită pentru finalizarea controalelor pe teren este 11 octombrie, cu excepția controalelor pentru cerințele/obligațiile specifice, care vor fi realizate în iarnă sau în primăvara anului următor.

Controale suplimentare și procente de verificare

Fermierii trebuie să fie conștienți că, pe lângă controalele efectuate de inspectorii APIA, alte instituții realizează controale specifice:

  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) verifică respectarea cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 și SMR 9-11.
  • Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) efectuează controale pentru fermierii selectați în eșantionul de condiționalitate (SMR 7 și SMR 8) și M10 (Agromediu și Climă).
  • Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) realizează controale delegate în sectorul zootehnic.
News Moldova îți recomandă și ...   Europarlamentarul băcăuan Dragoș Benea a fost ales președintele comisiei pentru Dezvoltare Regională din Parlamentul European - MOLDOVA INVEST

Efectuarea controalelor pe teren este o cerință obligatorie impusă de legislația comunitară și reprezintă o etapă premergătoare efectuării plăților finale.

Până la data de 6 august 2024, au fost controlați 31,87% din eșantionul total de fermieri și 32,3% din parcelele de controlat. Fermierii care refuză efectuarea controlului pe teren vor avea cererea de plată respinsă.

Numărul total al fermierilor controlați

În Campania 2024, au fost selectați pentru control clasic pe teren în sectorul vegetal un număr total de 7.912 fermieri, pentru sectorul zootehnic un număr de 5.356 fermieri, iar pentru controlul pe teren privind condiționalitatea, 1.314 fermieri.

Cooperarea și sprijinul fermierilor


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top