Connect with us

BNR identifică riscuri majore la adresa stabilității financiare a României

bnr-identifica-riscuri-majore-la-adresa-stabilitatii-financiare-a-romaniei

National

BNR identifică riscuri majore la adresa stabilității financiare a României

bnr scaled 1 scaled - Moldova Invest

Banca Națională a României (BNR) a avertizat asupra riscurilor sistemice semnificative care amenință stabilitatea financiară a țării, subliniind atât incertitudinile externe generate de conflictele geopolitice, cât și provocările interne legate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice

În Raportul asupra stabilității financiare din decembrie 2024, BNR a identificat două riscuri severe: incertitudinile globale, intensificate de tensiunile geopolitice și conflictele armate, și adâncirea deficitelor gemene în economia internă. Aceste riscuri sunt însoțite de două riscuri moderate, respectiv posibilitatea nerambursării creditelor în sectorul neguvernamental și amenințările la adresa securității cibernetice și inovației financiare.

News Moldova îți recomandă și ...   Autostrada A7, evaluată prin prisma Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău

„Principalele riscuri la adresa stabilității financiare din România au rămas la niveluri ridicate, relativ similare comparativ cu Raportul anterior, în condițiile în care incertitudinile globale continuă să persiste, iar deficitele interne rămân un factor de risc major. Creșterea economică moderată și incertitudinile internaționale constituie provocări considerabile pentru economia țării”, se arată în raport.

În contextul acestor riscuri, BNR subliniază necesitatea implementării unor reforme structurale care să reducă vulnerabilitățile economice și să asigure o mai bună reziliență a economiei. Reforma ar trebui să vizeze și schimbarea tiparului de creștere economică, orientându-se către domenii strategice precum securitatea alimentară, tranziția verde, securitatea energetică, dezvoltarea infrastructurii și sectorul apărării.

News Moldova îți recomandă și ...   Prim-ministrul Dorin Recean, la EU4Business: Connecting Companies: „Uniunea Europeană ne ajută să creștem acasă o economie dezvoltată și un mediu de afaceri competitiv”

De asemenea, raportul evidențiază o serie de vulnerabilități structurale specifice economiei românești, printre care se numără slaba capitalizare a firmelor și intermedierea financiară scăzută. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește gradul de intermediere financiară, cu doar 50,6% din PIB, mult sub media UE de 215%.

În ceea ce privește tendințele demografice, România se confruntă cu o contracție continuă a populației, care a scăzut cu 1% față de anul anterior, în timp ce fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat. Ponderea populației vârstnice (peste 65 de ani) a crescut cu 0,4%, în timp ce ponderea persoanelor tinere (0-14 ani) a scăzut

News Moldova îți recomandă și ...   FERM 2024 | Mesajul Managerului Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Cristina-Luana ZBRANCA


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top