fbpx
Connect with us

Cât economisesc, în medie, românii? – MOLDOVA INVEST

cat-economisesc,-in-medie,-romanii?-–-moldova-invest

National

Cât economisesc, în medie, românii? – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


1717044959425 - Moldova Invest

Rata economisirii în România a înregistrat o creștere semnificativă după aderarea la Uniunea Europeană. Acum 20 de ani, aceasta era de doar 1,1%, în timp ce în prezent se situează în jurul valorii de 12,6%. Prin urmare, românii economisesc, în medie, aproximativ o optime din veniturile lor. În timpul pandemiei, această rată a atins un maxim de 16,3%, restricțiile impuse de guvern afectând capacitatea gospodăriilor de a cheltui. După anul 2020, rata economisirii s-a redus treptat, revenind la nivelul minim din ultimii 8 ani, dar rămânând relativ ridicată în contextul istoric.

Din perspectiva europeană, rata de economisire în România este comparabilă cu media zonei euro, unde gospodăriile au economisit puțin peste 14% în 2023. Conform Eurostat, germanii conduc în clasamentul frugalității, reușind să economisească aproximativ o cincime din veniturile lor.

Rata de economisire a gospodăriilor este un indicator esențial pentru evaluarea stabilității financiare și a comportamentului de consum al populației. În perioadele de incertitudine economică, familiile tind să economisească mai mult, amânând cheltuielile neesențiale. În ultimii ani, conflictele geopolitice și inflația au menținut incertitudinea, dar creșterea salariilor a încurajat cheltuielile. De asemenea, ratele mai mari ale dobânzilor ar putea explica tendința crescută pentru economisire, dobânzile ridicate la depozite contribuind la acest comportament.

Este important de menționat că există o distribuție asimetrică a sumelor economisite: multe gospodării nu reușesc să economisească, reflectând dis


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top