fbpx
Connect with us

Europarlamentarul Cătalin Ivan în dialog cu BunaDimineataIasi

Uncategorized

Europarlamentarul Cătalin Ivan în dialog cu BunaDimineataIasi

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Catalin Ivan este una dintre speranțele Partidului Social Democrat. Tânăr, dinamic și extrem de tenace, actualul europarlamentar a reușit să surprindă mereu. A avut un trend ascendent fulminant atât în viața profesională cât și personală.

Familist și tată a trei fetițe, Catalin Ivan este un model pozitiv atât la nivelul Iașului dar și la nivel național.

Îi felicităm pentru activitatea desfășurată și îi urăm mult succes pentru anul în care tocmai am pășit și să țină mai aproape de Iași.

Mesajul meu pentru ieșeni este destul de simplu: Trebuie să credeți în voi și în potențialul vostru. Să fim mândri de orașul nostru și, dacă fiecare dintre noi ne facem treaba așa cum trebuie, nu avem cum să nu evoluăm. Întotdeauna atitudinea schimbă viitorul!

1. Care este impresia Dvs despre anul ce-l lăsăm în urmă?

Anul 2016 a fost prin excelență un an al schimbărilor, începând de la evoluția politicii externe la nivel mondial, la dificultățile demografie și de migrație ale Uniunii Europene – la care se adaugă o creștere a terorismului – și până la dinamica politică din România. Mă refer aici în principal la cele două runde de alegeri electorale, cele locale din vară și cele parlamentare din luna decembrie.

Vorbind concret despre orașul meu de suflet, Iași, 2016 a adus, din fericire, o echipă nouă la conducerea autorităților locale, Primărie și Consiliu Județean. Este un alt aer în aceste instituții, un nou stil de a gândi politica și strategiile de dezvoltare a orașului și județului nostru. Prin urmare, personal sunt optimist și am încredere în modul în care atât municipiul cât și județul Iași vor evolua în continuare.

2. Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?

Vizavi de previziuni, este destul de greu de speculat. De un lucru pot fi sigur, însă: România va avea stabilitate politică și guvernamentală fiindcă alegerile generale au arătat fără urmă de îndoială faptul că românii au ales Partidul Social Democrat pentru a-i reprezenta în Parlament și la guvernare.

Anul acesta, care tocmai a început, va fi un an aglomerat și dificil pentru guvernul Grindeanu fiindcă programul de guvernare asumat de PSD în timpul campaniei electorale are un calendar strict. Chiar dacă vom avea un an aglomerat, va trebui să ne mobilizăm cu toții fiindcă, după un an politic practic suspendat într-o guvernare temporară, fără sprijinul populației, România are nevoie de politici și strategii coerente, nu improvizate.

3. Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016?

Cea mai mare provocare cu care m-am confruntat anul trecut a fost munca în comisia specială TAXE a Parlamentului European, comisie care are ca principal obiectiv combaterea evaziunii fiscale la nivel european, în special evaziunea făcută de marile companii multinaționale.

Mai mult, a avut loc și scandalul Panama Papers și, având în vedere experiența mea în combaterea evaziunii fiscale, am fost desemnat membru în comisia PE care are ca scop investigarea acestui scandal.

Având acces direct la statisticile care sintetizează dimensiunea evaziunii fiscale la nivel european, am demarat o campanie publică de inițiere a unor măsuri legislative prin care să oprim evaziunea multinaționalelor și să limităm exportul profiturilor în afara UE cu scopul de a eluda plata impozitelor.

Este vorba despre campania Let’s Get the Money Back (#letsgetthemoneyback), campanie care are deja la activ dezbateri în Parlamentul European și la București la care au participat reprezentanți ai Europol și Interpol, membri ai instituțiilor europene implicate în combaterea evaziunii fiscale, ong-uri, specialiști în crimă organizată.

Campania Let’s Get the Money Back este doar la început, dar sunt hotărât să obțin modificări legislative la nivelul UE care să nu mai permită scurgerea a peste 2.000 de miliarde de euro din banii contribuabililor europeni, implicit și români!

4. Cum vedeți evoluția Iașului în 2017. Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

Cred că Iași are una dintre cele mai importante resurse de care poate beneficia vreodată orice comunitate: resursa umană.

Mă gândesc aici la zecile de mii de studenți care trebuie să își găsească locul în Iași și să aibă posibilitatea de a se dezvolta profesional. La nivelul UE, resursa educațională, creativitatea, sunt considerate ca priorități fundamentale pentru dezvoltarea societății.

Totodată, mai concret, la Iași sunt foarte mulți tineri care lucrează în domeniul tehnologiilor informației, însă această componentă nu este suficient valorificată.

Cred că putem să investim mai mult în stimularea creativității în domeniul IT pentru a trece de la outsourcing-ul pentru mari companii din afară, la dezvoltarea de tehnologii și software original pe care să le exportăm cu un plus valoare mult mai ridicat.

5. Mesaj pentru ieșeni la început de an.

Mesajul meu pentru ieșeni este destul de simplu: Trebuie să credeți în voi și în potențialul vostru. Să fim mândri de orașul nostru și, dacă fiecare dintre noi ne facem treaba așa cum trebuie, nu avem cum să nu evoluăm. Întotdeauna atitudinea schimbă viitorul!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Uncategorized

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top