Connect with us

Comisia Europeană: România are termen până pe 30 aprilie 2025 pentru a corecta deficitul excesiv

comisia-europeana:-romania-are-termen-pana-pe-30-aprilie-2025-pentru-a-corecta-deficitul-excesiv

National

Comisia Europeană: România are termen până pe 30 aprilie 2025 pentru a corecta deficitul excesiv

comisia europeana analiza de tara convergenta sociala romania 901364 - Moldova Invest

România trebuie să adopte măsuri concrete până la 30 aprilie 2025 pentru corectarea deficitului excesiv, conform recomandărilor Comisiei Europene publicate marți, în cadrul Semestrului European

Începând cu aprilie 2020, România se află sub procedura de deficit excesiv, ca urmare a depășirii țintei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar în 2019.

Traiectoria corectivă a deficitului se bazează pe planul pe termen mediu adoptat de România, care include măsuri pentru controlul cheltuielilor nete. Alte șapte state membre ale Uniunii Europene se află în aceeași procedură, iar România, alături de Finlanda, Franța, Italia și Spania, a solicitat prelungirea perioadei de ajustare a deficitului de la patru la șapte ani, perioada maximă permisă.

News Moldova îți recomandă și ...   ANAF vizează românii care nu își declară toate veniturile! Modificări importante începând din 2025

Comisia Europeană susține această prelungire, argumentând că planurile fiecărei țări conțin angajamente specifice în domeniul reformelor și investițiilor. Măsurile propuse în aceste planuri sunt considerate suficient de solide pentru a justifica prelungirea termenului de ajustare.

În ceea ce privește bugetul României pe termen mediu, Comisia recomandă consolidarea fiscală prin măsuri care să îmbunătățească calitatea și structura finanțelor publice, să susțină investițiile și să întărească potențialul de creștere al economiei. Reformele fiscale și economice ar trebui să contribuie la creșterea sustenabilă și la reziliența economiei, susținând totodată sustenabilitatea fiscală.

News Moldova îți recomandă și ...   BOBOTEAZA: tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Ce este interzis să faci astăzi, 6 ianuarie

De asemenea, România trebuie să prezinte un raport anual cu privire la progresele înregistrate în consolidarea finanțelor publice până pe 30 aprilie 2025, iar proiecțiile Comisiei arată că deficitul bugetar ar putea scădea de la 8% din PIB în 2024 la 2,9% din PIB până în 2030, cu un an mai devreme decât era prevăzut în planul Guvernului.

În același timp, datoria publică a României este estimată să crească de la 52,2% din PIB la sfârșitul anului 2024 la 59,4% în 2030.

News Moldova îți recomandă și ...   Obiectiv – MOLDOVA 2030 | 3 proiecte de importanță strategică


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top