fbpx
Connect with us

FERM 2024 | Mesajul Consilierului Economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România, Lucia MURSA

ferm-2024-|-mesajul-consilierului-economic-in-cadrul-ambasadei-republicii-moldova-in-romania,-lucia-mursa

Forumul Economic Regional Moldova - 2024

FERM 2024 | Mesajul Consilierului Economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România, Lucia MURSA


LUCIA MURSA FERM 2024 - Moldova Invest

Panelul „INVESTIȚII”

Modulul IV – Conlucrarea România – Republica Moldova prin Regiunea Moldovei , ediția a XVIII-a a Forumului Economic Regional Moldova, Vatra Dornei, 2024

SPEAKER – Lucia MURSA – Consilier Economic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în România

TEMĂ: „Relațiile economice moldo-române. Prioritățile de cooperare bilaterală”

Lucia Mursa, consilier în cadrul Biroului comercial-economic al Ambasadei Republicii Moldova în România, a evidențiat importanța și diversitatea relațiilor economice dintre cele două țări în contextul participării la cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Economic Regional Moldova 2024. În intervenția din cadrului Panelului de Investiții, Mursa a subliniat multiplele direcții de cooperare și dezvoltare care definesc parteneriatul moldo-român.

Relații comerciale strânse și în continuă dezvoltare 

România este cel mai important partener comercial și strategic al Republicii Moldova și avem cu această țară o agendă bilaterală foarte strânsă”, a declarat Mursa, evidențiind proiectele comune în infrastructură, energie și servicii publice digitale, menționând că acestea sunt de “o prioritate majoră în cooperarea dintre cele două state”.

News Moldova îți recomandă și ...   Acordul de mediu pentru proiectul de infrastructură de apă și apă uzată din județul Vaslui, revizuit! Investiție de peste 160 de milioane de euro

Schimburile comerciale dintre Republica Moldova și România au înregistrat în 2023 un impresionant total de 2,7 miliarde dolari americani, fără a include regiunea transnistreană. Conform datelor statistice pentru primul semestru din 2024, peste 65% din exporturile moldovenești sunt destinate țărilor Uniunii Europene, aproape 32% dintre mărfurile moldovenești fiind exportate în România. În acest context, Lucia Mursa a subliniat necesitatea diversificării exporturilor moldovenești pe piața românească: „Ne dorim și întreprindem de fapt acțiuni, ca să diversificăm exporturile noastre pe piața din România”.

LUCIA MURSA FERM 2024 - Moldova Invest

Investiții reciproce

Un aspect esențial al cooperării economice este concentrat în domeniul investițiilor. România ocupă primul loc în clasamentul principalilor investitori străini în Republica Moldova, cu 1609 companii românești înregistrate și investiții în capitalul social de peste 350 milioane euro. România se află pe locul 1 în clasamentul principalilor investitori străini în Republica Moldova, după volumul investițiilor”, a precizat Lucia Mursa.

News Moldova îți recomandă și ...   Primarul Leonard Achiriloaei, despre proiectele strategice pentru revitalizarea infrastructurii de apă și canalizare din municipiul Roman

De asemenea, numărul firmelor moldovenești înregistrate în România este remarcabil. Peste 7000 de firme cu capital din Republica Moldova sunt active în România, reprezentând 3% din totalul firmelor cu capital străin din România, plasând Republica Moldova pe locul 34 între statele investitoare în România.

Realizări recente și proiecte în derulare

Lucia Mursa a subliniat și realizările recente în relațiile bilaterale: “După o pauză de 6 ani, în luna aprilie a acestui an, la București, a fost organizată cea de-a XII-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-română de colaborare economică“. Aceasta a reunit reprezentanții guvernamentali ai ambelor țări, discutând stadiul de implementare a proiectelor și trasând noi obiective de cooperare.

News Moldova îți recomandă și ...   Premierul Ciolacu: România s-a încadrat în deficitul bugetar negociat, dar atingerea țintei de 3% în 2024 ar putea necesita oprirea investițiilor

LUCIA MURSA ION STEFANOVICI FERM 2024 - Moldova Invest

Proiecte majore de infrastructură

Mursa a detaliat câteva dintre proiectele majore în derulare, printre care construcția podului peste Prut între Ungheni (RO) și Ungheni (MD), alături de alte patru poduri rutiere, menționând că „aceste poduri vor contribui la fluidizarea traficului pentru camioanele noastre și nu numai, va spori comerțul și va integra Republica Moldova în rețeaua de drumuri europene”.

Potențial de dezvoltare și integrare europeană

În concluzie, Lucia Mursa a reafirmat potențialul și disponibilitatea Republicii Moldova de a oferi oportunități semnificative pentru investitori, subliniind domeniile strategice precum agricultura, electronica, IT, industria ușoară și energia regenerabilă. Sprijinul României este esențial pentru integrarea europeană a Moldovei: Sprijinul din partea României pe dimensiunea UE este foarte apreciat și suntem recunoscători pentru expertiza și cooperarea în diverse sectoare“.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Forumul Economic Regional Moldova - 2024

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top