fbpx
Connect with us

Lansarea Proiectului „IMMUrban” la Suceava: un sprijin major pentru antreprenorii sociali și comunitățile locale

lansarea-proiectului-„immurban”-la-suceava:-un-sprijin-major-pentru-antreprenorii-sociali-si-comunitatile-locale

Suceava

Lansarea Proiectului „IMMUrban” la Suceava: un sprijin major pentru antreprenorii sociali și comunitățile locale


immurban - Moldova Invest

Astăzi, 8 august 2024, Asociația Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii Suceava, în parteneriat cu SC AVISSO CONSULTING SERVICES SRL, a organizat la Suceava conferința de lansare a proiectului „Facilitarea investițiilor în comunitate și creșterea impactului social, prin măsuri de sprijin pentru viitorii antreprenori – IMMUrban!”

Printre participanții la eveniment s-au numărat Liliana Agheorghicesei, Președintele Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava și managerul proiectului, Jeanina Băbuță, manager de proiect în cadrul SC AVISSO CONSULTING SERVICES SRL Iași, Subprefectul județului Suceava Cristian Șologon și Luminița Chihai, Vicepreședinte al Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava.

Obiectivele proiectului

Proiectul vizează creșterea participării a cel puțin 140 de persoane din diverse categorii sociale care intenționează să înființeze structuri de economie socială în mediul rural. Printre principalele obiective se numără sprijinul pentru înființarea, implementarea și monitorizarea a 34 de întreprinderi sociale, generând astfel minimum 136 de noi locuri de muncă.

Cursuri și formare profesională

Un aspect esențial al proiectului este dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale ale participanților. Aproximativ 140 de persoane vor beneficia de cursuri de formare profesională în ocupația de „Antreprenor în economia socială”, cu o durată estimată de 180 de ore. Printre participanți se numără persoane vulnerabile, femei, persoane de etnie romă și persoane cu dizabilități.

News Moldova îți recomandă și ...   Gheorghe Șoldan: Contracte de peste 9 milioane de euro pentru Școli Verzi la Volovăț și Voitinel - MOLDOVA INVEST

În plus, participanții vor avea ocazia să urmeze cursuri suplimentare de perfecționare în domenii precum marketing și achiziții publice, pentru a-și îmbunătăți cunoștințele și abilitățile necesare în domeniul economiei sociale.

Impactul Așteptat

Proiectul are ca scop:

  • Asigurarea formării a cel puțin 127 de persoane cu certificat în domeniul antreprenoriatului social.
  • Oferirea de servicii personalizate de consiliere și finanțare pentru 21 de planuri de afaceri în economia socială.
  • Crearea a 136 de locuri de muncă în cadrul întreprinderilor sociale sprijinite prin proiect.

Perioada de Implementare și Buget: Proiectul se va desfășura între 1 august 2024 și 31 ianuarie 2027. Valoarea totală a proiectului este de 14.842.468,41 RON, din care 12.536.670,69 RON sunt fonduri nerambursabile din FEDR/FSE+/FC/FTJ și 2.212.353,65 RON sunt fonduri nerambursabile din bugetul național.

Acest proiect ambițios se aliniază obiectivelor strategice ale Uniunii Europene pentru promovarea incluziunii sociale și dezvoltarea economiei sociale, având un impact pozitiv semnificativ asupra comunităților rurale și urbane din cele șase regiuni vizate.

Liliana Agheorghicesei, Președintele Asociației Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii Suceava, a subliniat importanța implementării acestui proiect: „Este foarte important că aceste proiecte sunt implementate de parteneri care au avut, de-a lungul timpului, o vastă experiență pe partea de consultanță oferită IMM-urilor, scriere și implementare de proiecte. Consider că acum este o oportunitate foarte bună de a încerca, mai ales având în vedere că sunt 3 milioane de euro disponibili. Nu sunt puțini bani, iar implicarea în aceste proiecte poate aduce beneficii semnificative atât pentru dezvoltarea personală, cât și pentru comunitate”.

Jeanina Babuță, manager de proiect în cadrul SC AVISSO CONSULTING SERVICES SRL Iași, a atras atenția asupra rigurozității necesare în pregătirea planurilor de afaceri: „În ceea ce privește criteriile de departajare, trebuie să știți că analiza și verificarea planurilor de afaceri vor fi făcute de experți externalizați, ceea ce înseamnă că nici noi, organizatorii, nu avem acces la acestea. Este foarte important să întocmiți cu mare atenție planurile de afaceri, deoarece verificarea și selecția vor fi realizate de comisii autorizate, care își asumă responsabilitatea pentru proiectele aprobate și pentru cele respinse. De aceea, subliniez încă o dată importanța corectitudinii și rigurozității în elaborarea acestor planuri”.

Luminița Chihai, Vicepreședinte al Patronatului Județean al Femeilor de Afaceri din IMM Suceava, a subliniat impactul direct al fondurilor asupra comunităților: „Doresc să subliniez că din întreaga valoare a acestor proiecte, peste 100% se îndreaptă către structurile de economie socială, cu foarte puțin cheltuit pe partea administrativă. Acest lucru înseamnă că fondurile se întorc direct în comunitate, contribuind astfel la dezvoltarea economică și socială. Ne dorim ca prin aceste proiecte să putem crea undeva la 130 de structuri de economie socială și peste 1.000 de locuri de muncă până la finalul implementării”.

Un mesaj puternic a fost transmis și de către Subprefectul județului Suceava Cristian Șologon, care a evidențiat valoarea experienței dobândite prin implicarea în astfel de proiecte: „Vă vorbesc acum nu doar din calitatea de reprezentant al unei instituții, ci și din perspectiva unei persoane care a scris și a implementat proiecte de succes. Am structurat cumva cariera și viața mea personală pe principiile pe care le-am învățat din implementarea acestor proiecte.

De aceea, vă recomand fiecăruia dintre dumneavoastră să aveți măcar această experiență de început în cadrul unui proiect, pentru că, dincolo de câștigurile materiale, veți acumula cunoștințe și experiențe valoroase pe care le veți folosi ulterior fără să vă dați seama. Această experiență vă va ajuta să vă dezvoltați capacitatea de a gândi strategic și să structurați pași concreți pentru atingerea obiectivelor personale și profesionale”.

Acest proiect ambițios se aliniază obiectivelor strategice ale Uniunii Europene pentru promovarea incluziunii sociale și dezvoltarea economiei sociale, având un impact pozitiv semnificativ asupra comunităților rurale și urbane din cele șase regiuni vizate.

News Moldova îți recomandă și ...   Vizita lui Alexandru Rogobete în Emiratele Arabe Unite: Pași importanți în digitalizarea sănătății din România - MOLDOVA INVEST


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top