autor
Pădurile sucevene se întind pe aproape jumătate din suprafața județului, având o întindere de 449.980 ha, însemnând aproximativ 7% din suprafața pădurilor României.
Din total, 338.889 ha (reprezentând 75%) sunt gestionate de Direcția Silvică Suceava, în timp ce restul sunt administrate de alte structuri silvice autorizate. Suprafața gestionată de Direcția Silvică Suceava este distribuită astfel: 64% se află în zona montană, 30% în zona de deal și 6% în zona de câmpie.
În contextul unei cereri tot mai mari de puieți forestieri pentru reîmpădurire și al necesității reducerii costurilor de producție, Direcția Silvică Suceava a demarat un amplu proces de modernizare și retehnologizare a două pepiniere silvice, Salcea și Prisaca Dornei. Aceste investiții, realizate prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează creșterea capacității de producție, mecanizarea proceselor și asigurarea unei calități superioare a materialului forestier de reproducere.
În fiecare an, Direcția Silvică Suceava împădurește, în medie, o suprafață de 2000 ha, din care mai mult de jumătate este realizată prin lucrări de ajutorare a regenerărilor naturale, iar restul prin plantări.
În fiecare an, se plantează, în medie, 5 milioane de puieți care provin din pepinierele silvice administrate de Direcția Silvică Suceava. Întotdeauna a existat un interes pentru modernizarea și creșterea mecanizării în producerea puieților forestieri, dar în ultimii ani, pe fondul unei accentuate lipse a forței de muncă calificată în acest domeniu, interesul pentru modernizarea și retehnologizarea pepinierelor silvice s-a intensificat. Odată cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, a apărut și oportunitatea dezvoltării și retehnologizării a două dintre pepinierele silvice, respectiv Pepiniera Silvică Salcea și Pepiniera Silvică Prisaca Dornei.
Investiția este necesară și oportună pentru a reduce costul final al producției de puieți forestieri prin mecanizarea și eficientizarea unor etape de producție, cum ar fi pregătirea terenului, aplicarea mecanizată a amendamentelor și udările automatizate. De asemenea, investiția vizează mărirea și modernizarea capacității de producție, având în vedere creșterea cererii de puieți forestieri. Un alt obiectiv esențial este asigurarea materialului forestier de reproducere cu proveniență certificată și prelucrarea mecanizată a semințelor forestiere.
Investițiile de anvergură vor fi posibile datorită accesării fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, destinat componentei “Păduri și protecția biodiversității” – investiția “Dezvoltarea capacității moderne de producere a materialului forestier de reproducere.”
Contractele de finanțare pentru cele două pepiniere, Pepiniera Silvică Salcea și Pepiniera Silvică Prisaca Dornei au fost semnate în luna februarie a anului 2024, valoarea cumulată a acestora fiind de 11.048.984,78 lei fără TVA. Finanțarea din fondurile structurale PNRR este de 8.131.152,59 lei fără TVA, iar cofinanțarea asigurată de Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Suceava, din resurse proprii, este de 2.917.832,19 lei fără TVA.
Caracterizarea Pepinierei Silvice Salcea
Pepinieră Silvică Salcea este situată în UAT Salcea și administrează o suprafață de 54,09 ha de fond forestier, proprietate publică a statului. Suprafața destinată culturii este de 46,62 ha. Unitatea este împărțită în mai multe secții, dintre care: 12,44 ha sunt alocate pentru producerea puieților forestieri, 1,0 ha pentru arbuști fructiferi, 0,3 ha pentru plante mamă, și 32,88 ha pentru puieți ornamentali.
În secția destinată puieților forestieri, se produc anual 7 specii autohtone (locale) de interes forestier: stejar, gorun, cireș, paltin, frasin, fag și tei. Intenția declarată este de a crește producția și productivitatea acestor specii de interes forestier, precum și de a moderniza capacitatea de producție a materialului forestier.
În cadrul lucrărilor de modernizare a acestei pepiniere se propune:
Pepiniera Silvică Prisaca Dornei, scurtă descriere
Pepiniera Silvică Prisaca Dornei este situată în apropierea localității Prisaca Dornei, comuna Vama, având o suprafață totală de 7,86 ha, dintre care 4,54 ha sunt destinate exclusiv producerii puieților forestieri. Terenul pe care este amplasată pepiniera este parte din fondul forestier de stat.
Pentru această pepinieră se planifică realizarea unei capacități de prelucrare a semințelor (dezaripare și sortare), precum și a unui depozit de stocare în condiții optime, pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, se urmărește mărirea și modernizarea capacității de producție a puieților forestieri de rășinoase (molid, brad, larice, pin silvestru).
Lucrările de modernizare a acestei pepiniere includ: