Connect with us

Modernizarea Pepinierelor Silvice din Suceava, un pas important în asigurarea materialului forestier de calitate

modernizarea-pepinierelor-silvice-din-suceava,-un-pas-important-in-asigurarea-materialului-forestier-de-calitate

directia silvica

Modernizarea Pepinierelor Silvice din Suceava, un pas important în asigurarea materialului forestier de calitate

directia silvica suceava - Moldova Invest

Investiții de peste 11 milioane de lei pentru retehnologizarea și eficientizarea producției de puieți forestieri la Pepiniera Salcea și Pepiniera Prisaca Dornei

Pădurile sucevene se întind pe aproape jumătate din suprafața județului, având o întindere de 449.980 ha, însemnând aproximativ 7% din suprafața pădurilor României. 

Din total, 338.889 ha (reprezentând 75%) sunt gestionate de Direcția Silvică Suceava, în timp ce restul sunt administrate de alte structuri silvice autorizate. Suprafața gestionată de Direcția Silvică Suceava este distribuită astfel: 64% se află în zona montană, 30% în zona de deal și 6% în zona de câmpie.

În contextul unei cereri tot mai mari de puieți forestieri pentru reîmpădurire și al necesității reducerii costurilor de producție, Direcția Silvică Suceava a demarat un amplu proces de modernizare și retehnologizare a două pepiniere silvice, Salcea și Prisaca Dornei. Aceste investiții, realizate prin fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), vizează creșterea capacității de producție, mecanizarea proceselor și asigurarea unei calități superioare a materialului forestier de reproducere.

În fiecare an, Direcția Silvică Suceava împădurește, în medie, o suprafață de 2000 ha, din care mai mult de jumătate este realizată prin lucrări de ajutorare a regenerărilor naturale, iar restul prin plantări.

„În fiecare an se plantează în medie 5 milioane puieți care provin din pepinierele silvice pe care Direcția Silvică Suceava le administrează”

În fiecare an, se plantează, în medie, 5 milioane de puieți care provin din pepinierele silvice administrate de Direcția Silvică Suceava. Întotdeauna a existat un interes pentru modernizarea și creșterea mecanizării în producerea puieților forestieri, dar în ultimii ani, pe fondul unei accentuate lipse a forței de muncă calificată în acest domeniu, interesul pentru modernizarea și retehnologizarea pepinierelor silvice s-a intensificat. Odată cu implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, a apărut și oportunitatea dezvoltării și retehnologizării a două dintre pepinierele silvice, respectiv Pepiniera Silvică Salcea și Pepiniera Silvică Prisaca Dornei.

News Moldova îți recomandă și ...   CNAIR a selectat firma pentru construirea podului de la Ungheni, investiție de peste 30 milioane de euro

Investiția este necesară și oportună pentru a reduce costul final al producției de puieți forestieri prin mecanizarea și eficientizarea unor etape de producție, cum ar fi pregătirea terenului, aplicarea mecanizată a amendamentelor și udările automatizate. De asemenea, investiția vizează mărirea și modernizarea capacității de producție, având în vedere creșterea cererii de puieți forestieri. Un alt obiectiv esențial este asigurarea materialului forestier de reproducere cu proveniență certificată și prelucrarea mecanizată a semințelor forestiere.

Investițiile de anvergură vor fi posibile datorită accesării fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență, destinat componentei “Păduri și protecția biodiversității” – investiția “Dezvoltarea capacității moderne de producere a materialului forestier de reproducere.”

Contractele de finanțare pentru cele două pepiniere,  Pepiniera Silvică Salcea și Pepiniera Silvică Prisaca Dornei au fost semnate în luna februarie a anului 2024, valoarea cumulată a acestora fiind de 11.048.984,78 lei fără TVA. Finanțarea din fondurile structurale PNRR este de 8.131.152,59 lei fără TVA, iar cofinanțarea asigurată de Regia Națională a Pădurilor – Direcția Silvică Suceava, din resurse proprii, este de 2.917.832,19 lei fără TVA.

Caracterizarea Pepinierei Silvice Salcea

Pepinieră Silvică Salcea este situată în UAT Salcea și administrează o suprafață de 54,09 ha de fond forestier, proprietate publică a statului. Suprafața destinată culturii este de 46,62 ha. Unitatea este împărțită în mai multe secții, dintre care: 12,44 ha sunt alocate pentru producerea puieților forestieri, 1,0 ha pentru arbuști fructiferi, 0,3 ha pentru plante mamă, și 32,88 ha pentru puieți ornamentali.

News Moldova îți recomandă și ...   Angelica Fădor (PNL): Vă mulțumesc pentru munca și eforturile voastre

În secția destinată puieților forestieri, se produc anual 7 specii autohtone (locale) de interes forestier: stejar, gorun, cireș, paltin, frasin, fag și tei. Intenția declarată este de a crește producția și productivitatea acestor specii de interes forestier, precum și de a moderniza capacitatea de producție a materialului forestier.

În cadrul lucrărilor de modernizare a acestei pepiniere se propune:

  • Realizarea unui depozit de stocare și refrigerare de tip hală prefabricată, cu dimensiunile de 12,5 m lățime, 45 m lungime și 5,5 m înălțime la streașină. Depozitul va fi dotat cu o instalație de refrigerare și umidificare (depozit frigorific pentru depozitare puieți, temperatura -5/+5°C, umiditate 75%, cu opțiune de control al umidității, dezumidificare/umidificare). Acest depozit va permite păstrarea puieților pentru o perioadă lungă de timp, în condiții optime, și va asigura o reușită mai mare la prinderea acestora după plantare.
  • Realizarea unei sere de 10 x 100 m cu pereți verticali, dotată cu o instalație retractabilă de irigare și administrare a îngrășămintelor, precum și cu un sistem de irigare prin aspersie pentru o solă de 150 m lungime și 30 m lățime, destinată producerii puieților forestieri containerizați. Sera va fi echipată cu o linie de pregătire a substratului, umplere a tăvițelor și însămânțare a acestora.
  • Dotarea pepinierei cu utilaje specifice: motostivuitor pe gaz, tractor de 155 CP cu încărcător frontal, tractor de 75 CP, scarificator, plug reversibil cu 4 cormane, cultivator purtat pentru patul germinativ, remorcă platformă pentru transport puieți cu trei axe, remorcă pentru pământ, formator de strat cu tambur, semănătoare pentru semințe forestiere, formator de pat germinativ cu grapă și tăvălug, mașină de împrăștiat nisip, mașină de acoperit straturi, mașină de tăiat rădăcini, mașină de prășit, mașină de transplantat, mașină de făcut rigole, mașină de legat bonturi, plug dislocator pentru puieți și tun de irigat.
News Moldova îți recomandă și ...   Rectificare bugetară pozitivă la Suceava: Aproape 6 milioane de lei pentru datoriile la reparații stradale, salubrizare și deszăpezire

Pepiniera Silvică Prisaca Dornei, scurtă descriere

Pepiniera Silvică Prisaca Dornei este situată în apropierea localității Prisaca Dornei, comuna Vama, având o suprafață totală de 7,86 ha, dintre care 4,54 ha sunt destinate exclusiv producerii puieților forestieri. Terenul pe care este amplasată pepiniera este parte din fondul forestier de stat.

Pentru această pepinieră se planifică realizarea unei capacități de prelucrare a semințelor (dezaripare și sortare), precum și a unui depozit de stocare în condiții optime, pentru o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, se urmărește mărirea și modernizarea capacității de producție a puieților forestieri de rășinoase (molid, brad, larice, pin silvestru).

Lucrările de modernizare a acestei pepiniere includ:

  • Realizarea unei hale cu regim funcțional parter, pe fundații din beton armat. Hala va fi utilizată pentru producerea materialului genetic și pentru stocarea semințelor.
  • Realizarea a două foraje pentru asigurarea apei necesare udării puieților pe sole și în cadrul solarilor, precum și pentru necesitățile funcționale ale halei de producție.
  • Construirea unui bazin de preîncălzire a apei pentru irigat, din beton armat, de formă circulară și cu un volum de aproximativ 300 mc.
  • Crearea unei platforme betonate pentru producerea compostului, necesar îmbunătățirii calității solului și asigurarea condițiilor de mediu pentru biodegradarea resturilor vegetale.
  • De asemenea, s-a propus dotarea pepinierei cu utilaje specifice, inclusiv: instalație pentru uscat, dezaripat, vânturat și sortat semințe forestiere de rășinoase, un ansamblu de utilaje care permite prelucrarea conurilor de la recoltare până la stadiul de păstrare a seminței, un tractor cu putere de 75 CP, o instalație de irigat cu tambur și o freză de pământ.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in directia silvica

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top