Balkan Pharmaceuticals este o companie producătoare de medicamente fondată în 2006, fiind cea mai mare investiție de capital privat românesc în Republica Moldova și unicul producător de forme injectabile/perfuzabile din țară
Balkan Pharmaceuticals dispune în prezent de două unități de producere funcționale în Republica Moldova și una în curs de investiții în România. Sub acest aspect, Directorul General al companiei, Vasile Cazacu a explicat în cadrul interviului faptul că unul dintre obiectivele companiei, extinderea prezenței pe ambele maluri ale Prutului este aproape de îndeplinire, iar pe termen mediu și lung se urmărește diversificarea gamei de produse farmaceutice.
Vă rugăm să ne oferiți o descriere a profilului companiei dvs. sub aspectul obiectului de activitate și al țintelor economice asumate.
Compania Balkan Pharmaceuticals a fost fondată în anul 2006. Este o companie producătoare de medicamente, fiind cea mai mare investiție cu capital privat românesc din Republica Moldova și în același timp este unicul producător sub forme injectabile/perfuzabile a produselor farmaceutice din țară.
Balkan Pharmaceuticals dispune de două unități de producere funcționale în Republica Moldova și una în curs de investiții în România, așa că în curând vom putea spune ca suntem prezenți pe ambele maluri ale Prutului, oferind o gamă diversificată de suplimente, dispozitive medicale și medicamente în diferite doze și forme farmaceutice (respectiv comprimate, capsule, soluții și suspensii injectabile, pulberi, soluții perfuzabile și orale) fiind destinate tratamentului afecțiunilor sistemului nervos, al celui cardiovascular, endocrin, digestiv, preparate cu efect antiinflamator, analgezic antimicotic, antitumoral etc.
“Preocuparea noastră este creșterea ratei de export a producției realizate de la 20%, cât este la această data, spre 60% până în anul 2030”
Complexul modern din orașul Sângera reprezintă una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din Europa de Est, având 4 fluxuri industriale certificate GMP la nivel European, care asigură producerea a peste 250 de medicamente, suplimente alimentare și dispozitive medicale în diferite forme și doze.
Cealaltă unitate de producție, Chișinău Str.Gradescu, reprezintă un laborator de cercetare și producere a medicamentelor din categoria antibioticelor. Complexul industrial din Municipiul Pașcani din județul Iași este un proiect finanțat de către Uniunea Europeană, iar valoarea proiectului depășește 10 milioane euro.
Când ați intrat și care au fost argumentele pentru care ați luat decizia de a intra pe piața de profil a Republicii Moldova și cum evaluați în prezent această decizie?
Primele produse realizate au fost lansate pe piața Republicii Moldova în anul 2008. Între timp, ne-am asigurat rolul de furnizor principal de medicamente pentru piața farmaceutică din Republica Moldova.
Realizarea investiției în Republica Moldova a fost încurajată de prevederile legislative de la acea dată, societățile comerciale fiind scutite pentru realizarea unei investiții de plata taxelor vamale, a TVA-ului si a impozitului pe profit. De ce să nu recunoaștem că absența barierelor în comunicare, alături de o mentalitate similară, au contribuit la crearea unui mediu propice pentru lansarea afacerii? În prezent, evaluăm această decizie ca f ind una adecvată și oportună, luată chiar la momentul potrivit.
Cum evaluați perspectivele de dezvoltare a companiei pe care o reprezentați în Republica Moldova?
Rolul pe care ni l-am asumat, împreună cu multitudinea de proiecte în desfășurare, inclusiv la nivel internațional, ne face să fim încrezători în succes și dezvoltare pe termen mediu și lung.
Dezavantajul actual este incertitudinea care reiese din conflictul armat din Ucraina, la care se adaugă creșterea fără precedent a prețurilor la resursele energetice, deoarece activitatea de producție din domeniul farmaceutic se caracterizează printr-un nivel înalt de consum energetic. Preocuparea noastră este creșterea ratei de export a producției realizate de la 20%, cât este la această data, spre 60% până în anul 2030.
Ce așteptări aveți în activitatea dvs. din partea autorităților din Republica Moldova?
Am putea să vă spunem că avem încredere că atribuțiiile lor vor fi exercitate cu bună credință, cu bună intenție și într-o manieră profesionistă de către toți exponenții puterii politice. Credem că este loc pentru un dialog și mai bun pentru realizarea în comun a proiectelor de interes național, care să contribuie activ la asigurarea securității farmaceutice a țării. Normal și firesc este ca deciziile de guvernare să aibă în vedere faptul că întreprinderile economice asigură o sursă mare de venituri la bugetul unei țări.
…
Citește articolul integral pe Moldova Invest