Connect with us

Moscova sugerează alternative pentru negocierile de pace cu Ucraina, dar acuză lipsa de dorință a Kievului

moscova-sugereaza-alternative-pentru-negocierile-de-pace-cu-ucraina,-dar-acuza-lipsa-de-dorinta-a-kievului

International

Moscova sugerează alternative pentru negocierile de pace cu Ucraina, dar acuză lipsa de dorință a Kievului

4efa5652d24a148f96fcbfc7f676e008 - Moldova Invest

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că liderul ucrainean Volodimir Zelenski nu mai are legitimitate pentru a purta negocieri directe cu Rusia, însă a sugerat că există alternative legale pentru a continua dialogul

Într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin și difuzat de agenția rusă TASS, Putin a afirmat că Moscova nu vede, însă, „nicio dorință” din partea Kievului de a se angaja în negocieri pentru încheierea conflictului.

„Negocierile cu Ucraina sunt complicate de ilegitimitatea lui Volodimir Zelenski, care a rămas la putere dincolo de mandatul său, fără autoritatea de a semna documente oficiale”, a declarat președintele rus, citat de Reuters.

În opinia sa, Ucraina ar putea continua discuțiile printr-un cadru legal alternativ, făcând apel la președintele Radei Supreme (parlamentul Ucrainei).

„Dacă vor să continue negocierile, există o modalitate legală de a face acest lucru. Lăsați președintele Radei să se ocupe de asta în conformitate cu constituția„, a spus Putin.

News Moldova îți recomandă și ...   Oficiul Național al Turismului al Republicii Moldova a găzduit un grup de jurnaliști și creatori de conținut din China, într-o acțiune cu impact strategic pentru promovarea țării

Liderul rus a subliniat că orice acord de pace ar trebui să fie semnat de un reprezentant legitim al Ucrainei, confirmat de experți juridici.

„Dacă există o dorință, putem rezolva orice problemă juridică. Cu toate acestea, până acum, pur și simplu nu vedem o astfel de dorință”, a adăugat el.

Rusia insistă asupra „ilegitimității” lui Zelenski

Kremlinul susține că mandatul lui Volodimir Zelenski a expirat în mai 2024, iar absența unor alegeri prezidențiale în Ucraina face ca acesta să nu mai fie un interlocutor valabil pentru discuțiile de pace.

Potrivit constituției ucrainene, în cazul în care funcția de președinte devine vacantă, președintele parlamentului poate prelua atribuțiile acestuia până la organizarea unor noi alegeri.

Rusia a folosit această interpretare pentru a pune sub semnul întrebării autoritatea lui Zelenski și pentru a sublinia că orice acord semnat de acesta ar putea fi considerat invalid din punct de vedere juridic. Moscova a transmis că este deschisă la negocieri, dar numai în condițiile în care partea ucraineană desemnează un reprezentant „potrivit” pentru a purta discuțiile.

News Moldova îți recomandă și ...   Bulgaria | Proteste împotriva creșterii prețurilor și a taxelor bancare

„Lăsați pe oricine potrivit să conducă aceste discuții. Vom asigura, în mod firesc, ceea ce ne corespunde intereselor”, a declarat Putin. Cu toate acestea, el a subliniat că orice document oficial semnat trebuie să fie valid din punct de vedere legal, iar experții juridici ar trebui să confirme legitimitatea celui care reprezintă Ucraina în astfel de negocieri.

Putin: Fără ajutor occidental, războiul s-ar încheia în două luni

În cadrul aceluiași interviu, președintele rus a declarat că războiul din Ucraina s-ar încheia rapid dacă sprijinul militar oferit de aliații occidentali ar înceta. Potrivit acestuia, armata ucraineană nu ar putea rezista mai mult de „o lună și jumătate sau două luni” fără finanțare și livrări de muniție din partea Occidentului.

„Nu pot exista, nu vor rezista o lună dacă banii şi, în general, muniţia se epuizează. Totul s-ar termina într-o lună şi jumătate sau două luni„, a afirmat Putin, citat de AFP.

News Moldova îți recomandă și ...   Mai multe comune din județul Vaslui au beneficiat de investiții de milioane de lei

Declarațiile sale vin în contextul unor incertitudini privind viitorul sprijinului american pentru Ucraina. Există temeri că o posibilă revenire la putere a fostului președinte american Donald Trump ar putea duce la o reducere semnificativă a ajutorului oferit de SUA, ceea ce ar putea afecta capacitatea Kievului de a continua războiul.

În timp ce Moscova insistă asupra faptului că Ucraina ar trebui să accepte condițiile impuse de Rusia pentru pace, Kievul și aliații săi occidentali resping aceste afirmații, considerând că Rusia este cea care nu manifestă intenții reale de a pune capăt conflictului. Discuțiile despre o eventuală soluție diplomatică rămân în impas, în timp ce luptele continuă pe front.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top