Connect with us

Piaţa de e-commerce a ajuns la un total de 11,7 miliarde de euro în 2024

piata-de-e-commerce-a-ajuns-la-un-total-de-11,7-miliarde-de-euro-in-2024

National

Piaţa de e-commerce a ajuns la un total de 11,7 miliarde de euro în 2024

ecommerce optimized 200 - Moldova Invest

Comerțul online va continua să crească și în 2025, cu o prognoză de expansiune de 10% față de anul precedent. Reprezentanți ai companiilor din sectorul e-commerce au anunțat această creștere. Investițiile realizate de jucătorii din acest sector vor susține acest avans, consolidând trendul de expansiune al pieței de comerț online.

Creșterea preconizată se aliniază cu tendințele generale de digitalizare și schimbare a comportamentului consumatorilor, care se orientează din ce în ce mai mult către achizițiile online.

„Noi trebuie să facem predicţii că trebuie să investim, trebuie să an-gajăm oameni. Calculele noastre plasează e-commerce-ul la o creştere de 10% în 2025. S-au făcut investiţii mari în e-commerce în 2024, nu doar de către eMAG, ci şi de jucători din piaţa de curierat care au investit, au extins capacităţi de livrare, au cres-cut foarte mult folosirea de soluţii de finanţare în checkout. Nu trebuie să uităm de toate beneficiile care vor veni ca urmare a adopţiei inteligenţei artificiale. Şi toate lucrurile astea eu zic că pot să ne conducă către un avans de 10% la nivel de sector“, a spus Tudor Manea, CEO al eMAG Group.

News Moldova îți recomandă și ...   MARȚEA Albă: Tradiții și OBICEIURI în a treia zi de PAȘTE. Ce NU ai voie să FACI

Irina Pencea, GM eMAG România, Bulgaria și Ungaria, a declarat în cadrul conferinței ZF Ecommerce Summit 2025 că estimările pentru sectorul de e-commerce indică o creștere de 10% în 2025. Ea a subliniat că principalul obiectiv al eMAG este să crească mai rapid decât piața, concentrându-se pe inovație și adaptarea la schimbările rapide ale comportamentului consumatorilor. Acest focus pe dezvoltare rapidă reflectă angajamentul eMAG de a consolida poziția de lider pe piața de comerț online din regiune.

„Principalul obiectiv al nostru este viteza, cât de repede reuşim noi să depăşim acest prag de 10% pe care ni-l dorim pentru sectorul de e-commerce. Noi şi anul trecut am avut creşteri de două cifre în toate cele trei ţări în care suntem activi – România, Bulgaria şi Ungaria -, diferenţa e că în România am crescut cu 14%, cel mai mult. Iar românii au cheltuit mai mult pe produse pe care şi le-au dorit şi nu sunt neapărat produse critice. În celelalte ţări orientarea consumatorilor a fost mai de grabă către zona alimentară (Bulgaria şi Ungaria similar), adică produsele de consum. Ambele ţări au avut creşteri mai mici decât România. Deci România e vârf de lance şi ţara care trage după ea regi-unea“, a spus Irina Pencea.

News Moldova îți recomandă și ...   Salina Cacica va beneficia de un parc fotovoltaic ce va produce anual peste 2000 MWh

Andrei Radu, CEO și fondator al GPeC, a declarat că în 2024 piața de e-commerce din România a ajuns la aproximativ 7,7 miliarde de euro pe segmentul de bunuri, produse fizice livrate prin servicii de curierat, și aproximativ 4 miliarde de euro pe segmentul de servicii, totalizând 11,7 miliarde de euro. Aceasta reprezintă aproximativ 11% din totalul retailului din România, ceea ce sugerează că există încă un mare potențial de creștere pentru acest sector.

News Moldova îți recomandă și ...   România, vârf de lance în UE în inovație tehnologică. Ce record a stabilit țara noastră?

În continuare, diversificarea metodelor de plată și creșterea prezenței retailerilor online în mediul rural, cu livrări prin easybox-uri, vor sprijini creșterea sectorului de e-commerce și în 2025. Cristian Pelivan, director executiv al Asociației Română a Magazinelor Online (ARMO), a menționat că în 2024 numărul consumatorilor online din mediul rural a crescut mai rapid decât în mediul urban, cu o creștere de 5,9 puncte procentuale în mediul rural, comparativ cu 3 puncte procentuale în mediul urban. Această expansiune se datorează dezvoltării rețelelor de curierat și logistică, care au făcut livrările în mediul rural mai ușoare, mai rapide și mai accesibile, inclusiv prin introducerea automatelor de livrare a coletelor. De asemenea, îmbunătățirile în infrastructura de internet au contribuit semnificativ la această creștere.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top