fbpx
Connect with us

Populația Republicii Moldova, într-o scădere continuă! – MOLDOVA INVEST

populatia-republicii-moldova,-intr-o-scadere-continua!-–-moldova-invest

Iasi

Populația Republicii Moldova, într-o scădere continuă! – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


steag republica moldova 1536x1093 1 1200x854 1 - Moldova Invest

Potrivit datelor oficiale, Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a populației într-un interval de timp foarte scurt. Comparativ cu anul precedent, cifrele arată că în Basarabia locuiesc acum cu 69.000 de cetățeni mai puțin.

În 2023, totalul populației era de 2.423.300 de persoane, iar în prezent, scăderea este de 69.000 de persoane, reprezentând 2,8% din total, conform declarațiilor autorităților.

Conform Biroului Național de Statistică, declinul demografic a fost mai accentuat în zonele rurale, cu o reducere de 3,6% comparativ cu anul 2023, în timp ce în mediul urban scăderea a fost de 1,6%. Aceste cifre sunt prezentate în datele recente furnizate de Biroul Național de Statistică.

Așa cum s-a întâmplat și în trecut, migrația a avut un rol major în declinul populației. În 2022, s-a înregistrat o migrație netă negativă de -63,6 mii de persoane, iar în 2023, aceasta a fost de -59,6 mii de persoane, conform estimărilor preliminare.

Chișinăul se remarcă prin cel mai mare număr de persoane apte de muncă, dar și prin cel mai mic număr de persoane în vârstă, în comparație cu alte regiuni. În UTA Găgăuzia, aproximativ fiecare al cincilea locuitor este în vârstă de 0-15 ani.

Populația vârstnică (60/63 ani) a crescut în toate regiunile comparativ cu anul 2023, cu cele mai semnificative creșteri în Regiunea Centru și Regiunea Sud. Femeile continuă să fie majoritare în Republica Moldova, cu estimări indicând că la începutul anului 2024, 53,4% din populație erau femei, iar 46,6% bărbați.

În toate raioanele, numărul femeilor este în mod tradițional mai mare decât cel al bărbaților, cu cele mai mari discrepanțe observate în Cimișlia, Basarabeasca și municipiile Chișinău și Bălți, unde la 100 de femei revin mai puțin de 85 de bărbați, conform tvn.md.


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top